Deprem Müteahhitlere Bina Yapmasını Öğretti

12 Kasım Düzce depreminde hayatını kaybeden yüzlerce canın yanı sıra, binlerce bina da yıkılarak insanlara mezar oldu. Üzerinden geçen 23 yılın ardından Düzce depremi, inşaat sektöründe önemli bir dönüm noktası oldu. İnşaat firması sahibi Metin Şişman, Düzce depreminin inşaat sektöründe deprem öncesi ve sonrası olarak ayrıldığını belirterek, ciddi kalite farkının meydana geldiğini söyledi.


Düzce’yi yerle bir eden 12 Kasım depreminin üzerinden 23 yıl geçti. Depremle birlikte Türkiye genelinde inşaat sektörü ciddi tedbirler aldı. Resmi rakamlara göre 23 yıl önce Düzce depreminde hayatını kaybeden 845 kişi ile yaralanan 4 bin 948 kişi, yıkılan 15 bin 389 bina ve iş yerinin altında can verdi. Yaşanılan felaketin ardından inşaat sektöründe can kaybının önüne geçilmesi için ciddi adımlar atıldı.


Düzce’de faaliyet gösteren Yekta İnşaat Firması sahibi Metin Şişman, 12 Kasım Düzce depreminin ardından inşaat sektöründe yaşanan gelişmeler hakkında bilgi verdi. Henüz 17 Ağustos depreminin yaraları sarılmadan Düzce’de meydana gelen 7.2 büyüklüğündeki depremle kentin adeta yerle bir olduğunu hatırlatan Şişman, "Deprem gibi afetler unutulmamalı. Çok duyarlı olmamız gerekiyor. Düzce depreminin üzerinden 23 yıl geçmiş olmasına rağmen halen o afetin izleri halen görülmekte. Biz inşaat firmaları sahiplerinin de bu sorumluluğu almamız gerektiğine inanıyorum. Deprem sonrası yapılan binalarımız çok sağlam. Kaliteli ve sağlam binalar yapıldığına inanıyorum. Yapı denetim firmaları, müteahhitlerimiz inşaatları daha fazla kontrol etmeli ve yerinde incelemesi gerekiyor. Çünkü Düzce fay hattı üzerinde ve bu unutulmamalıdır. Bugün bütün bu sektörün paydaşları çiziminden yapımından statiğinden mimarisine kadar hepimiz elimizi taşın altına koyarak bu bilinçle hareket etmemiz gerektiğine inanıyorum. Yapı denetim ile birlikte binalarda kontrol edilebilirlik ve sağlamlık noktasında belli bir ivmeye geldik. Yeterli değil henüz ama gittikçe bütün sıkıntılarımızı da gidereceğiz” dedi.

“Deprem inşaat yapımında fark oluşturdu”
Depremin ardından inşaat sektöründe bilinç oluştuğunu belirten Metin Şişman, deprem öncesindeki yapılarla deprem sonrası yapılan yapılar arasında hem beton hem de kullanılan demir açısından ciddi fark oluştuğunu ifade ederek şunları söyledi:
“Deprem öncesi kullanılan beton kalitesiyle deprem sonrası kullanılan beton kalitesi arasında ciddi manada fark var. Ayrıca deprem öncesi ve sonrasında demirin kalitesi ile tonajı arasında da çok fark var. Kıyaslanmayacak derecede kalitemiz artmış durumda. Önemli olan fazla demir kullanmak falan da değil, demiri doğru yerde kullanmak. Bu manada gönül rahatlığıyla söyleyebiliriz ki inşaatlarda kalite çok arttı.”

Deprem inşaat yapmayı öğretti
Metin Şişman, Düzce depreminin inşaat sektöründe öğretici olduğunu belirterek, “Deprem kesinlikle inşaat yapmayı öğretti. Bugün hepimiz projeyi çizdirirken ne kadar az demir kullanıldığı değil olacak olan bir depreme binamızın dayanma gücü ve ne kadar sağlıklı olduğu bilinciyle hareket ediyoruz. Her şerde bir hayır vardır. Bize ciddi manada inşaatçılığı öğretti diyebiliriz” diye konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
13.11.2022
20:50

beyfendi inşaat mühendisimidir..

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,89
azmi
13.11.2022
09:08

Hangi sıfatla müteahitler adına konuşuyorsun.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,59
Eray
12.11.2022
16:02

Senin gibi ayaklı müteahhitler yüzünden olmuş olmasın.Sen yeni öğrenmiş olabilirsin ama işi bilenler var...

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,95
mete
12.11.2022
13:53

BİZ BU İŞİN AZDA OLSA LİSE BÖLÜMÜNDE OKULUNU OKUDUK STAJINI YAPTIK BUNDAN 33 SENE EVVEL STAJ YAPTIĞIM YERDE MMARLAR KENDİ ARALARINDA TARTIŞIYORLARDI BENİM YAPTIĞIM BİNA SAĞLAM DİĞERİ YOK BENİM İÇLERİNDEN BİRİ ÇIKTI ŞÖYLE DEDİ BİR DEPREM OLDUĞUNDA GÖRÜRÜZ KİMİN YAPTIĞI BİNA SAĞLAM DİYE SÖYLEDİ ONUN HESAP ARD ARDA İKİ BÜYÜK DEPREM GÖRMELİYİZ Kİ TESTİN SONUCU GÖRELİM DİYORUM DÜZCEMİZİN ALTI SU 8-9 METREDEN SU ÇIKIYOR SONDAJ RAPORLARINA GÖRE ZEMİN SAĞLAMLAŞTIRMASI YANİ FORE KAZIKLAR ÇAKILIP ZEMİN İYİLEŞTİRMESİ YAPILMALIDIR BÖYLE FORE KAZIKLI ZEMİN SALAMLAŞTIRMASI YAPILAN KAÇ BİNA VARSA BEN BİR BİNA BİLİYORUM ODA AKBANKIN YANINDADIR UMARIM ÇOĞALIR BÖYLE BİNALAR BUNLARI TESTEN GEÇİRMEYE GEREK YOKTUR BİR BETON DÖKÜLDÜMÜ SABAH AKŞAM SULANMALI İSLATILMALIDIR BEN ÇOK ENDER GÖRÜYORUM BÖYLE BETONU SULANAN BİNALARI KİMSE ISLAMIYOR BETON SULANMAYINCA YANAR DAYANIKLILIĞI AZALIR UMARIM BİR DAHA BÖYLE YIKICI DEPREMLER GÖRMEYİZ AMA ETRAFIMIZ BÖYLE ATEŞ ÇEMBERİ İÇİNDEĞİZ BU DAĞLAR KENDİLİĞİNDEN OLUŞMADI YERİN ALTINDAN ÇIKAN VOLKANİK FAALİYETLER İLE OLUŞTU BOLU.GEREDE MUDURNU KUZULUK TAŞKESTİ SAKARYA YIĞILÇA MENGEN HATLARI ARA ARA KENDİLERİNİ HATIRLATIYORLAR BİRKAÇ GÜN ÖNCE 1-2 SAAT ARAYLA 1.7 KADIOĞLU 1.4 SUNÇUKTA DEPREMLER OLDU HAFİF ŞİDDETTE GEÇTİĞİMİZ YIL KASIM AYININ 16 SINDA YAYAK BAŞI E EFTENİDE KORKUTUCU DEPREMLER OLMUŞTU ALÜVYON ZEMİNİN TOPRAĞIN ÜSTÜNE BİNA YAPIYORUZ OYSA 8-9 METRE YER ALTIDAN DERE GEÇİYOR SU ÇIKARTILIYOR KANATİME GÖRE KAYALIK ZEMİNLERE Z-3 Z4 ZEMİNLERE ŞEHİRLER KURULMALIDIR

Katılıyorum   Katılmıyorum
%57,65
selman sarıoğlu


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.