Milletvekili Öztürk Düzce TV’de gündemi değerlendirdi

Milletvekili Öztürk Düzce TV’de gündemi değerlendirdi

Milletvekili Öztürk Düzce TV’de gündemi değerlendirdi

AK Parti Düzce Milletvekili Ercan Öztürk, Meclis’in tatilde olduğu süreçte Düzce’de çalışmalarını sürdürdüğünü belirterek, hem halkla bir araya geldiklerini hem de tarım, gençlik ve çevre konularında önemli projeler üzerinde çalıştıklarını söyledi.

Düzce TV ekranlarında Mehmet İbrahimoğlu ile Gündem programına konuk olan Öztürk, Gençlik Komisyonu’nda eğitim, öğrenci affı ve aile yapısı gibi konularda yoğun mesai yürüttüklerini vurguladı.

“Gençlik komisyonunda yoğun çalışma yapıyoruz”

Meclis 1 Ekim'e kadar tatil olunca bende ilimizde çalışmalar yapmaya karar verdim. Elimizden geldiğince çalışmalar yapıp halkla bir araya geliyoruz.

Gençlik komisyonunda çalışmalarımıza devam ediyoruz. Dünya'da ki örnekleri araştırarak aile ile ilgili geçtiğimiz yıl yoğun bir çalışma yaptık. Öğrenci affı ile ilgili bir çalışma yapılacak. Bu ülkenin en önemli konularından birisi eğitim. Gençlik ve Spor olması sebebi ile toplumun her yaşından kişiye doğrudan ulaşan bir komisyon ve orada da yoğun bir çalışma yapıyoruz.

 

“İklim değişikliği tarımı etkiliyor”

İklim değişikliği ile birlikte ülkemizin çok farklı konularla yaşıyor. 36 ili doğrudan 60 ili genel olarak ilgilendiren bir zirai don oldu. Düzce'de de sorunlar oldu. Mesela Malatya’da bu yıl kayısı olmayabilir. Fındık biliyorsunuz ne kadar yoğun olurdu. Ama rekolte yoğun bir şekilde düşecek. Bununla nasıl başadebileceğimiz ile ilgili çalışma yapıyoruz. Çiftçilere yönelik neler yapabiliriz bunları planlıyoruz. Bununla ilgili hazırlanmaya çalışıyoruz. 30 ili gezdik Ekim ayından sonra çalışmalar yapacağız. Sulama kanallarının yer altına alınması gibi çeşitli planlarımız var. Düzce özelinde söyleyeyim sadece DSİ'nin Düzce'ye yaptığı yatırım 2 milyar liranın üzerinde. tüm dere yataklarında düzenlemeler yapılıyor. Efteni gölünde ki çalışmaları da biliyorsunuz orada da ciddi bir yatırım yapılıyor. Artık bölge halkı sel afetinden zarar görmeyecek.


“Hasanlar Barajı içme suyu barajı olacak”

Hasanlar barajı sulama barajı olarak görev alıyor. Elektrik üretimi yapılıyor. Biz oraya içme suyu ekleyeceğiz. İçme suyu ve sulama barajı olacak. Altında biriken toprağında temizlenmesinin ardından kullanılması için ciddi bir planlama yapılıyor. Oradan toplamak onu çıkartmak biraz zor. Onu biliyoruz ve onun planlamasını yapıyoruz. Planlamaların ardından altında ki toprak çıkarılacak ve tarımda kullanılması için çalışma yapılacak.

 

“Fındıkta rekolte düşüyor”

Fındık üreticisiyim bende. Bizde de bu yıl olmasada 3-4 ton babadan kalma bir fındıkçıyız. Fiyat olarak baktığımızda ne kadar iyi olursa çiftçi mutlu olurdu. 3 dolar 15 sent üzerinden fiyat geldiği zaman mutlu olurduk. En düşük fiyat açıklandı. İsterseniz bunun üzerinde satabilirsiniz veya bunun altına satmayın gibi bir durum bu fiyat. Tüketicinin de ulaşabileceği bir fiyat olması lazımdı. Bu yüzden böyle bir fiyat çalışması yapıldı. İklim değişikliğinden ötürü zaten 2-3 yıl fındıklar düzenlenemeyecek. Bununla ilgili de düzgün bir fiyat çıkartılması planlandı. Tam zamanında fındık çıkartılması için gerekli hazırlıkları yapmamız lazım. Aile ekonomisini ülke ekonomisini kaldırabilecek bir çalışma yapılması lazım ve buna göre planlama yapılması lazım. Dekar başına ürünü arttıramazsak rekabeti kaptıracağız. Bazı çiftçiler bu işi özveri ile yapıyorlar. Bazı kişiler ise farklı sistemler uygulayabiliyor. Çiftçilerin bazıları alternatif üretime geçtiler. Dışardan yevmiye sistemine girildiği zaman bu sefer kendisine de bir şey kalmıyor. Bu yüzden üreticilerde sadece tüketiciler kısmında yer almaya başladı. Önceden okullar açıldığında fındıkta öderiz, yada araba alacaksanız fındıkta veririz derlerdi. Şimdi fındıkta sorun oluşunca üretici sağda solda işe girip sadece yıllık izinlerinde fındık toplamaya gidiyorlardı. 50-60 yıllık fındık ağaçları var. Bunların filizlenmesi ve yenilenmemesi de verimi düşürüyor. Daha fazla olmasını istiyorsak fındık ocaklarında yenileme de yapılması lazım. Bilimsel olarak fındık araştırma merkezi var onların artık daha çok sahada olması lazım. Çiftçilerinde bu işe eğilmesi lazım. Pandemi de gördük ki tarım savunma sanayisinden daha fazla bir durum. Bizim ekilmedik biçilmedik yer kalmaması lazım. Çiftçi düşünüyor ekeceğim ama karşılığında ne göreceğim diye düşünüyor. Tarım bu sebeple ek iş oluyor. Bununla ilgili maalesef başarılı olamadık. Devlete ait arazileri gençlere ücretsiz verilmesi ile ilgili bir çalışma var. Bununla birlikte miras yolu ile bölünen veya küçülen alanları devletin alanları ile büyüterek gençlerimizi inşallah bağa bahçeye sokabiliriz. Bununla ilgili çalışmalarımız mecliste devam ediyor. İnşallah güzel olacak.

 

“Yağmur suyu depolanmalı”

Önceden evlerimizin bahçelerinde çeşitli meyve ağaçları olurdu. Ben çocukken hiç hatırlamıyorum bahçede meyve ağacı varken dışardan almayı. Bunların hepsi ekonomimize etkilemeye devam ediyor. Mısır bahçelerimiz vardı bunların hepsini kaldırdık binalar yaptık evler yaptık. Bunları yapınca üretim sorunu kaldırıldı. Bunların hepsi ekonomiye sorun oluyor.

Sulama kanallarının yer altına alınması. bundna sonra yapılacak barajların kapalı barajlar sistemi ile yapılması ve suyun buhar olup dışarı akmaması için planlamalar yapılıyor. Amerikada avrupada farklı bir sistemler denendi. Ama başarılı olup olunmadımı net bilgilendirmeler yok. Derelerde suların azalmaya başladı. Biz yağmur suyunu biriktirmemiz gerekiyor. Biz önceden burada dere vardı diye çocuklarımıza söylüyoruz. Çocuklarımız çocuklarına ne anlatacak bilmiyoruz. Amasız lakinsiz bunlarla ilgili bir çalışma yapmamız lazım. Suyun yokluğunun bir felaket olabileceğini düşünüp ona göre planlamamız lazım. Yağmur suyunu artık ziyan etmememiz lazım. Büyükşehirlerde çevre ve şehircilik bakanlığı çeşitli çalışmalar yapıyor. İlerleyen zamanlarda Düzce gibi diğer şehirlerde de çalışma olacak. Yağmur suyu oluklardan ziyan olmayacak depolanacak bir sistem olacak.

 

“Orman yangınlarına karşı tedbirler”

Yangınlar sebebi ile yağan yağmurların yağmaması, belli bir rakımın üzerinde sadece çam yetişiyor. Bununla alakalı ciddi çalışmalar olması lazım. Köylerimizde anız yangınları yapılmaması lazım. Elektrik hatlarının acilen yenilenmesi gerekiyor. Yazık gerçekten çok ciddi zararlar oluşuyor. Geyve'de ki yangında o hayvanların seslerini duyupta üzülmeyen yoktur. Yemyeşil ormanlarımız yanıyor. Bu yüzden daha dikkatli olunması lazım. Anız yakılmaması lazım, pislik atılmaması lazım. Sigara izmariti atılmaması lazım. Bulunduğumuz coğrafyayı temizlememiz lazım. Zor bir coğrafya burası. Ormanlarda stratejik alanlar olarak ilan edilmesi gerekir. Yangın söndürme ile ilgili envanterde mallarımız var. Düzce'de bir çalışma yaptık. Hangi köyde kaç tanker var bunları planladık. Düzce'de ki orman yangını kısa süre içerisinde bu şekilde söndürüldü.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.