Düzce’de alınan önlemler selleri önledi

Düzce’de alınan önlemler selleri önledi

Mehmet İbrahimoğlu ile gündem programının bu haftaki konuğu Faruk Darıyerli oldu. Ülkenin bir çok bölgesinde gerçekleşen sel felaketi ile ilgili önemli açıklamalarda bulunan Darıyerli, Düzce’de aşırı yağışlar sonrasında merkezde alınan önlemler ile birlikte herhangi bir sıkıntının yaşanmadığını belirtti.

  Mehmet İbrahimoğlu ile gündem programının bu haftaki konuğu Faruk Darıyerli oldu. Düzce’nin sel bölgesi olması sebebi ile ilgili bilgiler veren Darıyerli, önemli konularda açıklamalarda bulundu. Pekintaş Genel Müdürü ve İnşaat Mühendisi Faruk Darıyerli şöyle devam etti: “ 1998 yılında Düzce’de bir sel oldu Düzce’de. O sel sonrasında büyük bir felaket olduğunu biz anladık. Ondan sonra önlemler alındı. O önlemlerden sonrada ciddi yağmurlar yağdı. Orayı çok yakından takip ettik. Son noktaya kadar geldi ama taşmadı. Önlemlerin çok faydası olduğunu gördük. Önlem alırsak bu felaketlerden ciddi anlamda kurtulabiliyoruz. Onu söyleyerek başlamamız lazım. Dere yataklarının olduğu bölgelerde yapılaşmanın en büyük sorunu olduğunu görüyoruz. Bozkurtta, sinop’ta ayancıkta olanları gördük. 2 yıl boyunca yaşadığımız acıları sıkıntıları canları üzüntü ile izliyoruz. Bir defa dere yataklarına bina yapmak son derece sakıncalı bir durum. İnsanımız da yapmak için uğraşmaması gerekiyor. İnsanların bir tarlası arazisi var konuşlandırmak istiyor. Gerekirse hazine arazisinde yer açacak. Bütün Türkiye’ye bakın özellikle karadeniz bölgesinde fındık ağaçları var. Ot ilacı atıyorlar. O ilaçlar yağan yağmur suyunu hiç toprağa emdirmiyor. Anında dere yatağına gidiyor. Heyelan ile birlikte onlarda gidiyor. Çay bölgelerinde de bu aynı şekilde oluyor. Dere yataklarına hiçbir şekilde bunların dikimi yapılmaması lazım. Toprağa gelen su emilmeli” şeklinde konuştu.

  Düzce’yi sevdiğini ve aşık olduğunu belirten Darıyerli, 1998 selinin ardından önlemlerin alındığını belirterek, “ Düzce sevdiğimiz bir il. Ben şahsen aşığım Düzce’ye. 1998 sonrasında Aydınpınar köprüsü yıkılmıştı. O zaman jandarma köprü kurmuştu. Biz oraya çok acil bir sürede köprü yaptık. 2 yakayı birbirine o zaman bağladık. 8 kilometre kadar uğursuyunda tahkimat yapıldı. Uğur suyunda ben böyle bir felaket görmedim. Önlemler sonrasında ciddi avantajlar oldu. 1998 sonrasında ciddi yağışlar oldu ama Asar deresinde de herhangi bir sorun yaşanmadı. 2014 yılı içerisinde 8 kilometre taş duvar çalışması yapıldı. Bunlar daha sonra Belediyeye devir edildi. Belediye sürekli temizlik yapması lazım. Kaynaşlı bölgesinin de temizlenmesi gerekiyor. 2018’de tahkimatlar yapıldı. Onlar büyük yatırımlar. Onlar sayesinde ciddi anlamda asar suyunun önlemleri alındı” şeklinde konuştu.

HABER: E.BEKTAŞ


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.