Fındık Fiyatında Büyük Düşüş

Fındık piyasasında uzun zamandır görülmemiş bir durgunluk hakim. Serbest piyasada fındığın kilosu 23,50 TL’de tıkanmış durumda. Her haftaya umutla giren fındık üreticileri umduğunu bulamadı. Fiyatların artması kısa vadede beklenmiyor.

Fındıkta hasat tamamlandı. Fındıklarını satmak isteyen fındık üreticileri zorlu bir süreç bekliyor. Öte yandan fiyatların sürekli aşağıya doğru inmesi üreticileri üzen bir durum olarak karşımıza çıkıyor.

ÖDEMELERİN 21 GÜN SONRA YAPILACAK OLMASI TÜCCARA OLAN İLGİYİ ARTIRDI

Birçok ilde fındık üreticileri fındığını TMO’ya satmaya çalışıyor. Ücretlerin 21 gün sonra ödenecek olması ise tüccarların önünü açtı. Birçok tüccar piyasanın altında fındıkları toplamaya başladı. Serbest geçtiğimiz hafta 23 lira 50 kuruştan satılan fındık fiyatları, yeni haftanın ilk gününde de değişmeyerek aynı fiyattan satılıyor.

FİYATLAR NEDEN SÜREKLİ DÜŞÜYOR

Bunun en önemli etkeni okulların açılması ve gurbetçilerin dönmeye devam etmesi olarak gösteriliyor. Fındık fiyatının durgun olmasının bir başka nedeni randımanla birlikte kilo fiyatının 28-29 lirayı bulmasına rağmen TMO’nun aldığı fındıkların parasını 21 gün sonra ödemesi olarak gösteriliyor. Bu nedenle üreticilerin çocuklarının okul ihtiyaçları ve yaşadıkları İstanbul, Almanya gibi geldikleri yerlere dönmeleri nedeniyle tercihlerinin tüccar oluyor. Bu durumunda serbest piyasada durgunluğa neden olduğu ifade ediliyor.

YARISI PEŞİN YARISI 21 GÜN SONRA ÖNERİSİ!

Bu duruma tepki gösteren İYİ Parti Ordu İl Başkanı Ekrem Şentürk, “TMO, önce ki yıllara göre bu sene sanki biraz daha sistematik girmiş. Yapılan çalışmalar yakınen takibimizdedir. Zira burada eksik olan en önemli konu ödemelerin 21 gün içerisinde yapılacak olması. Adam biletini almış yarın İstanbul’a veya Almanya’ya gidecek. Diyeceksiniz ki hesabına yatar. Yatar ama bu adam gitmeden amele parasını nasıl ödeyecek? Kimden alacak? Gittiği zaman okullar başlıyor. Bir yanda düğün sezonu, bir yanda hastası derdi, kederi olanlar var. Bunların acil ve zaruri ihtiyaçları nasıl karşılanacak? Hiç olmasa aldığı ürünün yarı parasını peşin yarısını da 21 gün içerisinde ödeseler daha iyi olmaz mı?” diye sordu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
21.09.2021
16:18

21 gün deniyor ama dahaerken de ödeyebiliyorlarBen de ürünümü 13 eylülde tmo ya teslim ettim 17 eylül de parası hesabıma yatırıldı

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,88
İlhan
19.09.2021
16:14

TMO neden 21 gün sonra veriyor parayı? Fındığın olacağı biryıl önceden belli değilmiydi? Bu fındık her yıl olmuyormu? TMO nun amacı ne?

Katılıyorum   Katılmıyorum
%55,12
Asd


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.