Hava Kirliliğine Önlem Almak İçin Neyi Bekliyoruz ?

Hava Kirliliğine Önlem Almak İçin Neyi Bekliyoruz ?

Düzce’nin kronik sorunlarından birisi olan Hava Kirliliği Düzce Tv ekranlarında konuşuldu. Gündem Özel programına konuk olan İYİ Parti İl Başkanı Yunus Özay Er ve İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Erkan Dinçer yapılması gerekenler ile ilgili bilgilendirmelerde bulundu. 


Düzce’nin en büyük sorunları arasında görülen ve bir çok konuda çözüm üretilmeye çalışılan hava kirliliği, Düzce TV ekranlarında Mehmet İbrahimoğlu’nun hazırlayıp sunduğu Gündem Özel programında yeniden ele alındı. İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er ve İYİ Parti Düzce Belediyesi Meclis üyesi Erkan Dinçer’in konuk olarak katıldığı Gündem Özel programında Hava kirliliği ile mücadele konusunda atılması gereken adımlar konuşuldu.

Programın sunucusu Mehmet İbrahimoğlu Bahçeşehir’e giderken bembeyaz karların arasında çok güzel bir hava gördüğünü fakat hava kalitesinin hassas olduğunu belirtti. Konu ile ilgili olarak ilk konuşan İYİ Parti Belediye Meclis üyesi Erkan Dinçer, çevre şehircilik ve iklim bakanlığının verilerinde Düzce’nin havasınız hassas olduğunu dile getirerek, “ Biz orada partikür verilerinde 10 mikronun altındakileri değerlendirmeye koyuyoruz. 2.5 mikronun altında olanlar var. Bu değeri Türkiye olarak biz almamışız. Bu dünyada var. Dünya standartları örgütünde bu var. Biz bu ölçüyü kabullenmemişiz. Fakat bunu katan isviçre menşeili bir firma var. Bunu kontrol ediyor ve takip ediyoruz. Türkiye’de en temiz şehirleri kontrol ediyorlar. Ben bir kaç gündür bakıyorum bu listelere Düzce, Türkiye’de 1. Sırada gözüküyor. Yani karın yağdığı günlerde birinci sıradaydık. Şu anda Türkiye’de ikinci sıradayız. Sürekli ilk üçteyiz. Bakanlıktan gelen cihazlar geçen sene Düzce’de ölçüm yaptı. Orada ki raporda PM2.5’un altında yüzde 90 olarak görülüyor. PM10 akciğerlere giremiyor. Ama PM2.5 akciğerlere girip kana karışıyor. Buda kanser başta olmak üzere başka hastalıklarda çıkabiliyor. Hava kirliliği konusunda etki eden başka faktörler var. Trafikteki araçlardan, evlerin bacalarından çıkan gazlar, fabrikalardan çıkan gazlar, plastik yakımı vs hepsi hava kirliliğine etki oluyor. Her birinin yüzde 25 etkisi var. Yapılmış ölçümler var. 2007 yılından itibaren Düzce’de ölçümler yapıldı. Şu anda bu cihazdan 3 tane var. Bahçeşehirde PM10 ölçüyor. Belediye ve Uzun Mustafa’da ki PM2.5 ölçebiliyor. Ama haritada PM10 gözüküyor. Düzce’de insanların çoğu hava kirliliğinin ne mertebede olduğu bilinmiyor. İnsanlar bu durumu bilmesi gerekiyor.

Belediyenin oraya elektronik tabelalar koyulup Düzce’nin hava kirliliği konusunda bilinçlendirme olabilir. Bu yapılsa iyi olur. İnsanların çoğu hava kirliliğini bilmiyor. Hava pırıl pırıl görülebilir ama havada ki o partikülleri göremiyoruz. Çok abartıyorsunuz diyorlar. Eskiden daha fazla diyorlardı. Eskiden doğalgaz yokken daha fazla olabilirdi ama doğalgazın olmadığı zamanlarda veri istasyonu yoktu. O yüzden değerleri bilemiyoruz. O zamandan beri araç sayısı arttı ve hava kirliliği arttı. Fabrika sayısı arttı, evler arttı haliyle hava kirliliği de artmış oldu. Bu fabrikalarda online sistem kurulması lazım ki saatlik kontrol edilmesi gerekiyor. 20 bin mesken var Düzce’de. Ama evinin önüne gelen doğalgaz borusu gelmiş ama evine doğalgaz bağlamamış insanlar var. Ağa, çay, çamköy gibi mahallelerinde yek katlı evler var. Buralarda kentsel dönüşüm olsa, yada başka yerlere taşınıp evler yapılsa bu evlerin olduğu yerlede de binalar yapılsa güzel olacaktır. Düzce’nin şehirleşmesi de güzel olacaktır. Şehrin de daha iyi havası olacaktır” ifadelerini kullandı. 


İYİ Parti Düzce İl Başkanı Yunus Özay Er ise, “ Erkan hocam bu konuda çok dikkatli çalışmaları var. Platform kurdu bende üyeyim oraya. Partimizin bakış açısını aktarmak için buraya geldik. Makro problemler olduğunu bu konuların eğlenceye açık olmadığını düşünüyoruz. Bunlar ciddi konular bir şekilde tepki verilmesi gerekiyor. Alınan tedbirler bizim açıkladığımız hassasiyetten uzakta olduğunu görüyor ve düşünüyoruz. Düzce’nin 6 ay su problemi oluyor 6 ay hava kirliliği sorunu oluyor. Senelerdir bu böyle devam ediyor. İronik bir gülümseme olacak. Her sene 6 ay sular kesiliyor diye haberler çıkıyor. Buna karşılık ekran karşısına geçenler yapacağız edeceğiz diye açıklamalarda bulunuyor yetkililerimiz. Daha sonra kısa bir es veriliyor. Ağustos ayında bu sefer hava kirliliği ile ilgili açıklamalar yapılıyor. Şu anda Düzce hava kirliliğinde birinci sırada. Bu işin hiç şakası yok. 1952 Londra faciasına bakılması gerekiyor. Londra Düzce’ye benzer. Düzce kadar etrafı geniş bir şehir değil. 1952 yılında hava kirliliği sebebi ile Londra’da ilk etapta 4 bin kişi ölüyor. Bir anda şehre sis çöküyor ve 5 gün boyunca kaybolmuyor. İlk etapta 4.000 kişi hayatını kaybediyor. Akabinde ki dönemde de hava kirliliği sebebi ile 100 binden fazla kişi hayatını kaybediyor. Tedbirler alınıyor ve sorun ortadan kalkıyor. Yetkililere sormak istiyorum. Tedbirler alınması için bu kentte de toplu ölümlerin mi olması gerekiyor? Neyi bekliyoruz? Bu tip sıkıntılar bugünden yarına çözülecek konular değil” şeklinde konuştu.

Atilla Keskin


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
2.02.2022
14:21

zehir solumanın bedeli hastaların çoğalmasıdır. yıllardır ihmal edilmesinin bedelini sağlığını kaybedenler ödüyor.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%52,01
düzceli


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.