Sağlık Bakanlığı, “Sağlıklı Türkiye Yüzyılı” vizyonu doğrultusunda, özel sağlık kuruluşlarının işletme ve hizmet standartlarını yükseltmek amacıyla önemli bir adım attı. Resmî Gazete’de yayımlanan yeni düzenlemeyle; tıp merkezleri, poliklinikler, muayenehaneler ve tüm özel sağlık kuruluşlarını kapsayan Ayakta Teşhis ve Tedavi Yapılan Özel Sağlık Kuruluşları Hakkında Yönetmelik güncellendi.
Planlı Sezaryene Sınırlama
Yeni yönetmelikle birlikte, tıp merkezlerinde planlı sezaryen uygulamasına izin verilmeyecek. Normal doğum gerçekleştirilmek isteniyorsa, merkezin mutlaka doğum ünitesine sahip olması gerekecek. Ancak ameliyathanesi bulunmayan merkezlerde doğum ünitesi kurulmasına izin verilmeyecek. Doğum üniteleri, kolay ulaşılabilir bir konumda, en az 16 metrekarelik doğum salonlarıyla ve kontrollü giriş çıkış sistemiyle yapılandırılacak.
Elektronik Kayıt Zorunluluğu Getirildi
Yönetmelikle birlikte sağlık kuruluşlarında tüm kayıtların ve arşivlerin elektronik ortamda tutulması zorunlu hale getirildi. Bu adımla hem veri güvenliği hem de hizmet takibinde standartların artırılması hedefleniyor.
Denetimler Artıyor
Tıbbi uygulamaların bilimsel standartlara uygunluğunu sağlamak amacıyla, tıbbi endikasyon ve uygulama denetimleri daha sık yapılacak. Böylece hasta güvenliğinin ve tedavi kalitesinin artırılması amaçlanıyor.
Uygulama İzin Belgesi Şartı
Uzman doktor sayısı 10’u geçen ve 24 saat kesintisiz hizmet veren tıp merkezlerinde, cerrahi müdahale birimi ile acil hizmet ünitesi kurulabilecek. Ancak cerrahi işlemlerin, ikinci bir müdahaleye gerek bırakmayacak şekilde planlanması gerekecek. Bu tür uygulamalar için sağlık kuruluşlarının ayrıca “uygulama izin belgesi” alması zorunlu olacak. Ayrıca birden fazla polikliniğin birleşerek tıp merkezine dönüştürülmesine de imkân tanındı.
Tıbbi Uygulamalarda Yeni Kurallar
Muayenehanelerde gerçekleştirilecek tıbbi işlemlerin çağdaş tıp ilkelerine uygun olması şartı getirildi. Tıp merkezlerinde sunulan laboratuvar, radyoloji, radyasyon onkolojisi ve nükleer tıp hizmetleri için ise ilgili izin belgelerinin alınması zorunlu hale getirildi.