Mantar Tesisi Kurulacak

Mantar Tesisi Kurulacak

Akçakoca Ticaret ve Sanayi Odası tarafından 2021 yılı Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SODEP)’na sunulan “ Tarımsal Atıkları Değerlendiriyoruz, İstihdamı Artırıyoruz” başlıklı projede Akçakoca Belediyesi, Akçakoca Kaymakamlığı ve Düzce Üniversite’si proje ortağı oldu.

Akçakoca ilçesinde yerel dinamikleri harekete geçirmek, değişen sosyal yapının ortaya çıkardığı ihtiyaçlara karşılık vermek, toplumun dezavantajlı kesimlerinin  ekonomik ve sosyal hayata daha aktif katılmalarını sağlamak, İlçeye yaklaşık 100 kişilik istihdam edilebilirliği artırmak amacıyla, Akçakoca ilçesine Göktepe Köyü’nde bulunan atıl durumdaki mantar fabrikasını “torf, kompost ve çim toprağı üretim tesisi” haline getirmeyi amaçlayan proje için adım atıldı.

Projenin hayata geçmesiyle ilçe ve bölgedeki fındık kabukları tesiste kullanılmak üzere hammadde olarak kullanılabilecek, yakma yerine hammaddede ürün olarak kullanılması ile geri kazanım desteklenmiş olacak. Şuan başvuru aşamasında olan proje onaylandıktan sonra  başlangıç için 20  çalışanla projenin startının verilmesi öngörülürken, ikinci aşamada  çalışan sayısının 50-60 a çıkartılması hedefleniyor.

TSO’nun girişimiyle başlatılan ve Doğu Marmara Kalkınma Ajansı Sosyal Gelişmeyi Destekleme Programı (SODEP)’na sunulan “ Tarımsal Atıkları Değerlendiriyoruz, İstihdamı Artırıyoruz”  projenin Akçakoca Belediyesi’nin yanı sıra diğer ortakları ise Akçakoca Kaymakamlığı ile Düzce Üniversitesi.

 Göktepe köyü mantar tesisinde hayata geçirilecek proje sayesinde,  fındık zürufu, deniz yosunu, hayvan gübresi, atık su çamuru gibi tarımsal ve hayvansal atıklar değerlendirilerek torf, kompost ve çim toprağının üretilmesine yönelik bir tesis kurulacaktır.

Kaynak verimliliğine katkı sağlayacak proje ile kurulacak tesiste kırsal kesimde bulunan dezavantajlı bireylerin istihdamı sağlanacak. Ayrıca, fındık zürufunun  satın alınmasıyla kırsal kesimde yaşayanların gelir düzeyi artırılacak, çevre ve ekolojik dengeye katkı sağlanacaktır.

Projenin önemli bir paydaşı olan Akçakoca Belediye ise, Göktepe köyünde kurulacak tesiste değerlendirilecek atıkların toplanmasında ve lojistiğinde destek sağlanması kısmında projeye destek verecek.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.