Yonca Tohumu Dağıtım Töreni Gerçekleşti

Yonca Tohumu Dağıtım Töreni Gerçekleşti

Yonca Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında 136 çiftçiye %25 çiftçi katkılı 1.238 dekar alan için 6 bin 190 kg yonca tohumu Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğünde yapılan törenle dağıtıldı.

Yonca Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında yapılan yonca tohumu dağıtım törenine Düzce Valisi Selçuk Aslan, Düzce İl Tarım ve Orman Müdürü Esra Uzun, protokol üyeleri ve çiftçiler katıldı.

Düzce Valisi Selçuk Aslan tarım ve hayvancılığın önemine dikkat çektiği konuşmasında, bölgenin endüstriyel tarım ve özellikle fındık üretiminde güçlü bir konuma sahip olduğunu vurguladı. Vali, hayvan stokunun 80 bin civarında olduğunu ve geleneksel işletmelerden modern hayvancılığa geçişin gözlemlendiğini belirtti.

Yem ihtiyacının önemine işaret eden Vali Aslan, Düzce'nin ürettiği yem bitkisinin hayvan varlığına yetmediğini ve bu sorunu çözmek için bugün dağıtımını yapacağımız yonca tohumu projesi gibi teşviklerle yem karşılama oranını artırmayı hedeflediklerini söyledi. Tarım arazilerinin korunmasının önemine vurgu yaparak tarımsal arazilerin korunmasını vatanın korunmasına eşdeğer bir öneme sahip olarak gördüğünü ifade etti ve bu arazilerin farklı amaçlarla kullanılmaması gerektiğini belirtti. Vali, konuşmasını katılımcıların Ramazan'ını kutlayarak sonlandırdı.

Törende konuşan İl Müdürü Esra Uzun “Düzce ili hayvan varlığımız 58.546 adet büyükbaş ve 21.009 adet küçükbaş hayvandır. Kaba yem ihtiyacımız ise yıllık 836.836 tondur. Bunun 262.958 tonu meralardan ve yem bitkileri ekilişlerinden karşılanmaktadır. Yonca Üretiminin Geliştirilmesi Projesi kapsamında dağıtımını gerçekleştirdiğimiz yonca tohumları ile yem bitkileri arasında önemli bir yere sahip olan yoncanın ekilişini artırarak kaba yem açığının kapatılması amaçlanmaktadır. Bu projemiz ile ihtiyaç olan 573.878 ton kaba yem miktarının karşılama oranını %5 arttırarak %36,42'ye çıkaracaktır" dedi.

Yoncanın süt sığırı beslemesinde, kaba yemin süte dönüşme oranı en yüksek olan yem bitkisi olması sebebiyle işletmedeki karlılık oranını artıracağını söyleyen İl Müdürü Uzun, kaliteli bir kaba yem olan yoncanın, yem maliyetini azaltarak süt verimliliğinde ciddi artış sağlamakla beraber hayvan sağlığını da olumlu yönde etkilediğini belirtti. İl Müdürü Uzun, Düzce'de hayvan başına düşen yem bitkisi miktarının istenilen seviyede olmaması nedeniyle işletmelerin sürdürülebilirliğini olumsuz yönde etkilediğini, Hedefin yonca ekiliş alanını arttırarak, kendi kaba yemini kendi üreten sürdürülebilir karlı aile işletmelerinin projelerle desteklenmesi olduğunu sözlerine ekledi.

İl Müdürü Esra Uzun konuşmasının devamında “Projemizin hayırlı uğurlu olmasını ve çiftçilerimiz için bereketli bir hasat dönemine vesile olmasını diliyorum. Projelerimize destek veren Bakanlığımıza, çiftçi dostu Sayın Valimize, Projemizde emeği geçenlere teşekkür ediyor, çiftçilerimiz için bir kez daha hayırlı olmasını dileyerek hepinize saygılar sunuyorum" dedi.

Tören projeden yararlanan çiftçilere yonca tohumu dağıtımıyla sona erdi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.