Düzce’nin Turizm Yılına Darbe

Düzce’nin Turizm Yılına Darbe

Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulunun envanterinde olan ve Karadeniz’i en büyük mağarası olan Sarıkaya Mağarası, yakınında bulunan çimento fabrikasının tehdidi altında. Fabrikanın maden ocağı açmak için yaptığı patlatmalar mağara duvarlarında yer yer çatlaklara ve kopmalara neden oluyor. 10 bin yılı aşkın tarihi olan mağara, patlamalara dayanamadı.

  Düzce’nin Yığılca ilçesinde bulunan Kültür ve Turizm Bakanlığı Ankara Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Bölge Müdürlüğü tarafından birinci derecede sit alanı olarak tescillenen, Paleosen-Alt Eosen yaşlı kireç taşları içinde yarı yatay eğimli olarak gelişmiş, düden konumlu, yarı aktif fosil bir mağara olan ve saklı cennet olarak bilinen Sarıkaya Mağarası, bölgede 2020 yılında faaliyete geçen Marmara Beton Çimento Fabrikası’nın tehditi altında. Mağara’nın bin 700 metre çevresi Ankara Kültür ve Tabiat Varlıkları Koruma Kurulu tarafından sit alanı ilan edilirken Sarıkaya Mağarası Karadeniz bölgesinin en büyük, Türkiye’nin ise büyüklük ve derinlik olarak 8. mağarası.

Çimento fabrikası 10 binlerce yıllık mağaraya zarar veriyor

Sarıkaya Mağarası hemen yanı başında bulunan çimento fabrikasının yeni maden ocakları açmak için mağaranın da bulunduğu tepede yaptığı patlatma çalışmaları ciddi zararlar verdi. Patlatmalar nedeniyle mağaranın duvarlarında yer yer çatlaklar ve kopmalarda meydana geldi.

Muhtar Yalçın; “10 bin yıl dayandı, patlatmalar nedeniyle yıkılıyor”

Duvarlarındaki çatlaklar ve ziyaretçileri için tehlike oluşturan mağaranın kurtarılması için yetkililere çağrı yapan Sarıkaya Köyü Muhtarı Ercan Yalçın; “Burası dünyada ilk 10’da olan, tarihi 10 bin yılın üzerinde Sarıkaya Mağarası. Batı Karadeniz’in en büyük mağarası. Türkiye’de de ilk 8’de olan mağara. Çimento Fabrikasının maden ocağı açmak için yaptığı patlatmaları mağaraya zarar veriyor. Patlatmalar nedeniyle mağarada ayrıklar oluştu. Bu ayrıkların bir kısmı düştü. Bunu tespit ettik. Hep mağara duvarlarında ayrıklar oluşuyor. Patlatmalar durursa çatlaklar olmaz zaten. 10 bin yıl dayanmış mağara hiçbir şey olmamış, bugün neden bu kadar duvarları açılıyor. Çatlaklar oluşmaması için mağaranın olduğu dağda patlatma yapılmaması lazım. Hollanda’dan Suudi Arabistan’dan gelen turistler var. Buraya gelen buranın dünyada eşi benzeri olmadığını söylüyor. Ama bu çatlakları görünce gelmek istemiyorlar. Bu mağaranın bu şekilde muhafaza edilmesi için bazı önlemlerin alınması lazım. Bu önlemler içinde en azından patlatmanın durdurulması lazım. Bu patlatmalar mağaraya 2 kilometreden daha az mesafede yapılıyor. Yaklaşık bin 700 metre mesafede patlatmalar yapılıyor. Ayrıca bu mağaranın 1700 metrelik çevresi sit alanı ilan edildi. Yakın zamanda o maden ocağı açma çalışmaları dağda daha da çıkacak. Bu defa da mesafe daha da kısalacak. O zaman buraya iyice zarar verecek. Sit alanı olan bir yerde çalışma nasıl oluyor onu da anlamış değilim” dedi.

Haber: S. AKYOL


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
28.02.2021
22:39

BURADAN SAYIN TURIZIM BAKANIMIZIN VE ILCE YONETIM BASKANLARIMIZ VE MILLET VEKILLERIMIZ BIR AN ONCE YIGILCA CIMENTO FABRIKANIN KAPATILMASI VE TURKIYE GENELINDE 10 SIRADA BULUNAN SARIKAYA MAGRAMIZIN AYAKTA DURMASI ICIN SARIKAYA KOYU MUHTARIMIZIN HERZAMN YANINDA OLDUGUMUZU BEYAN EDERIZ

Katılıyorum   Katılmıyorum
%57,24
Tanercelik
28.02.2021
00:51

Sayın muhtarım bunu ilk kazma vurulduğunda yapacaktınız itirazı atı alan Üsküdarı geçti bana göre Yığılcanın turizmini Arısını fındığını meralarını doğasını katlettiler memnunmusun Yığılca bir dönere sattınız çoçuklarımızın ve torunlarımızın geleceğini Buna vesile olan AĞAOĞLU ve içimizdeki irlandalılar gelecek nesillerrin bedduası üstünüze olsun

Katılıyorum   Katılmıyorum
%49,72
Mustafa er
27.02.2021
15:20

Bu tarihi mağra burada yıllarca durduğunu bilen kültür ve turizm bakanlığı fabrikaya için izin alınırken nasıl çed raporu verildi. Bu raporda imzası bulunanlar sorgulanması ve yargılanmalı.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%59,89
Arslan YALÇIN
27.02.2021
09:10

Nasihatla anlaşılmayanı müsibetle yaşarsın

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,49
Yığılcanın garibi
26.02.2021
20:53

Ali ağaoğlu ve fabrikası..kim bu adama bu cennet doğayı peşkeş çektiyse allah bildiği gibi yapsın..yakında daha ne zararlarını göreceğiz bakalım.vicdansız,allahsızlar..

Katılıyorum   Katılmıyorum
%60,00
Murat
26.02.2021
20:46

Para her kapıyı açıyor maalesef.Siz ne derseniz deyin.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%58,38
yığılcalı
26.02.2021
12:39

Çimento fabrikası çalıştığı müddetçe bu yıkımlar olmak zorunda. Bunu yetkililer görmüyormu . Yazık bu tarihe yazık bu geçmişe. Yazık bunu korumayan yetkililere her gün bazı şeyler yok olmak zorunda. Bir tabak yemeğe yığılcayı yok ettiler.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,55
Bahattin Gümüş


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.