Ak Parti Düzce Millet Vekili ve Genel Merkez Kadın Kolları Başkanı Ayşe Keşir 12 Kasım 1999 Düzce depreminin yıl dönümü sebebiyle bir mesaj yayınladı.
Keşir mesajında şu ifadelere yer verdi:
"Tarih 12 Kasım 1999, saatler 18:57’yi gösterdiğinde Kaynaşlı depremi ile Düzce 7.2 şiddetinde 30 saniye süresince sarsıldı. Depremde en çok can kaybı Düzce’de meydana gelmişti. Kısa bir ara ile yaşanan 17 Ağustos Gölyaka depremi ile de deprem olgusu zihinlerimizde unutulmayacak bir etki oluşturdu. 12 Kasım 1999 depremi nedeniyle 845 canımızı yitirdik. Şehrin yüzde 83’ü zarar gördü.
Düzce 1. derece deprem kuşağı üzerinde bulunuyor, depremler engellenemeyeceğine göre, geçmişte yaşanan acıları unutmadan üzerimize düşeni yapıyoruz. Depreme karşı daha hazır bir toplum haline gelmek ve depremlerde can kayıplarının ve yıkımların en alt düzeyde olabileceği önlemlerin alınması için 21 yıldır çaba gösteriyoruz. Yakın zamanda yaşadığımız depremle Türkiye’nin deprem ülkesi olduğu gerçeğini maalesef bir defa daha gördük. “Deprem Öldürmez Bina Öldürür” sözünü dikkate alarak Düzce’miz için depreme uygun yapılaşmayı yaygınlaştırdık. Düzce’nin yeniden yapılanması için alt yapı çalışmalarımızı güçlendirdik. Yarısından fazlası zarar gören Düzce’nin, binalarında deprem sonrası hızlı bir yapılanma sürecine başladık ve yüzde 75 oranında yenilenme sağladık.
23 Kasım 2022’de yaşadığımız Gölyaka depremi ile bir kez daha yüreğimiz ağzımıza geldi. Ancak bu kez Düzce’mizde deprem yönetmeliğine uygun yapılan binalarda deprem nedeniyle herhangi bir yıkım ve can kaybı yaşanmadı. Panik deneniyle 39 kişinin hafif yaralandığı deprem sonrası yapılan hasar tespit çalışmalarına göre; 816 bina acil yıkılacak-ağır hasarlı-yıkık olarak tespit edildi. Yapılan çalışmalar sonucunda 796 binanın yıkımı gerçekleştirilerek enkazı kaldırıldı.
Deprem sonrası hemşehrilerimize konut hasarları için toplam 98.625.064 TL, eşya zararları için 73.532.954 TL, iş yeri/araç hasarı için toplam 191.892.660 TL ödendi.
Hak sahipleri için kalıcı konut inşaatları TOKİ tarafından Merkez (Kirazlı), Cumayeri ve Çilimli ilçelerinde başlatılmıştır. Gölyaka ve Gümüşova ilçelerinde ihale aşamasındadır. Ayrıca kırsaldan hak sahibi olanların inşaatlarının 100 tanesi çeşitli seviyelerde devam etmektedir.
Deprem sonrası kurulan bir şehir olarak sağlık alanında da hemşehrilerimize hizmet sunmaya devam ettik. 12 Kasım depreminde yıkılan Düzce Devlet Hastanesi’ni yeniden inşa ettik ve hizmete açtık. Yeni sağlık tesisleri ve 112 sağlık istasyonları açarak hemşehrilerimizin hizmetine sunduk. Kalıcı konut inşaatları Kirazlı, Cumayeri, Çilimli, Gölyaka ve Gümüşova ilçelerinde yapıldı. Merkez ve ilçe köylerinde yollarımız sıcak asfaltla kaplanarak 1.540 km. yol ağı nitelikli hale getirildi.
Her an deprem olacakmış gibi hazırlıklı ve bilinçli olarak tedbirlerimizi almaya devam ediyoruz. Türkiye’mize örnek bir gelişim süreci yaşayan Düzce, ilçelerinin tamamında doğalgaz kullanılan iki ilden biri. Üzerinden yıllar geçmesine rağmen acısı hala kalbimizde olan depremin, ülkemizde ve Düzce’mizde bir daha yaşanmamasını Allah’tan diliyorum.
Hayatını kaybedenleri rahmetle anıyor ve depremi unutamayan hemşehrilerimizin acılarını içtenlikle paylaşıyorum. Her zaman olduğu gibi bugün de Düzce’nin ve hemşehrilerimizin yanında olacağız. Düzce depreminin 24. yıl dönümünde, 6 Şubat Kahramanmaraş depremleri tüm afetlerde kaybettiğimiz canları rahmetle yâd ediyorum."