Akçakoca’da balıkçılar yeni av sezonuna hazırlanıyor. 1 Eylül’de başlayacak 2026-2027 av sezonu öncesinde yapılan toplantının gündeminde yalnızca avcılık kuralları değil, denizlerin geleceği de vardı.
Düzce İl Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde gerçekleştirilen toplantıda, “Denizlerde Sıfır Atık Projesi” kapsamında balıkçılara denizlerin temiz tutulması konusunda önemli hatırlatmalar yapıldı. Emniyet, Sahil Güvenlik ve jandarma ekiplerinin de katıldığı toplantının verdiği mesaj aslında oldukça açık: Denizden ekmek kazanıyorsak denizi korumak da hepimizin sorumluluğu.
Akçakoca için deniz yalnızca kıyıya vuran dalgalardan ibaret değil. Balıkçı için geçim kapısı, vatandaş için doğal bir zenginlik, gelecek nesiller için ise korunması gereken büyük bir miras.
Ancak denize bırakılan plastikler, ağ parçaları ve diğer atıklar zamanla yalnızca görüntü kirliliğine dönüşmüyor. Deniz canlılarını, balıkçılığı ve dolayısıyla insanların geçim kaynaklarını da etkiliyor. Bugün denize atılan bir atığın yarın yine balıkçının ağına takılacağını unutmamak gerekiyor.
Yeni av sezonunda kurallara uyulması kadar su ürünleri kaynaklarının sürdürülebilir biçimde korunması da önemli. Çünkü denizden sınırsız şekilde faydalanmak mümkün değil. Balık popülasyonunun korunması, yasaklara uyulması ve çevrenin temiz tutulması bir bütün olarak ele alınmalı.
Bu nedenle sezon öncesinde yapılan bilgilendirme toplantılarını yalnızca rutin bir kurum faaliyeti olarak görmemek gerekiyor. Asıl önemli olan, yapılan uyarıların denizde karşılık bulması.
Akçakoca’nın denizi hepimizin.
Balıkçısıyla, vatandaşıyla ve kurumlarıyla bu değere sahip çıkabilirsek hem bereketli bir av sezonu geçiririz hem de gelecek nesillere daha temiz ve yaşanabilir bir Karadeniz bırakabiliriz.
Yeni av sezonunun tüm balıkçılarımıza bereketli ve kazasız geçmesini diliyorum.


