Yurt dışı alışverişte patlama yaşanıyor

Yurt dışı alışverişte patlama yaşanıyor

Yurt dışı alışverişte patlama yaşanıyor

Son dönemde alışverişte yurtdışı çılgınlığı yaşanıyor. Bilinen markalarda aynı ürünün etiket fiyatının Türkiye'de neredeyse 2 katına çıkması tüketicinin rotasını değiştirdi. Rakamlar da acı gerçeği ortaya koydu. Yurtdışından alışveriş rakamı bir önceki yıla göre yüzde 135 arttı.

Son dönemde kredi kartı ile yapılan alışverişlerde yurt dışı patlaması yaşanıyor. Tüketici online alışverişte rotasını markaların yurt dışı satış sitelerine çevirdi. Yapılan araştırma da durumu gözler önüne serdi. Rakamlara göre, yurt dışından alışveriş rakamı bir önceki yıla göre yüzde 135 arttı. Nedeni de aynı markaların etiket fiyatının Türkiye'de neredeyse iki katına çıkması oldu. Vergi oranlarındaki artış küçük ev aletlerinden giyim ve teknolojiye vurdu. Tüketici artık aynı ürünü yurt dışında çok daha ucuza alabiliyor.

MARKA ÜRÜNLERİ UCUZA GETİRİYORLAR

Vatandaşlar artık yurt dışından online sipariş vererek aynı marka ürünü daha ucuza getiriyorlar. Online satış sistemi yüksek vergiler nedeniyle artık rotasını yurt dışına çevirdi. Bankalararası Kart Merkezi’nin 2023 verilerine göre kredi kartıyla yurt dışından online alışverişler bir önceki yıla göre yüzde 135 artış gösterdi.

Önceki yıl 48.8 milyar lira olan yurt dışı online alışveriş harcaması bu yıl 115 milyar lirayı gördü. En çok rağbet edilen ürünler ise genelde küçük ev aletleri ve elektronik eşyalar oldu. Yurt dışından yapılan alışveriş özellikle bilinen marka ürünlerde artış gösterdi.

AYAKKABI BİLE TÜRKİYE’DE 12 BİN YURT DIŞINDA 6 BİN LİRA

Türkiye’de satış yapan esnaflar yurt dışı online alışverişlerdeki artış ile ilgili ise durumu Show Haber muhabirine şu sözlerle özetledi:

"Örnek bir ayakkabı vereyim 10 bin ila 12 bin lira bandında ama yurt dışında 6- 7 bin lira bandında alıyorsunuz. Ortalama ya da deri bir ürün olan ayakkabı 2 bin lira – 2 bin 500 lira civarındayken internet sitesinde yurt dışında bu ürün yüzde 30- 40 daha ucuz olabiliyor."

Peki yurt dışındaki ki bir ürün Türkiye'ye geldiğinde neden daha pahalıya satılıyor? Öncelikle gümrük vergisi var, Türkiye'ye girdiğinde bir gümrük vergisi uygulanıyor ardından KDV ekleniyor en sonunda da satıcının elde edeceği kazanç eklenmiş oluyor. Durum böyle olunca da aradaki makas açılıyor.

SÜRE VE BEDEN SORUNU YAŞANIYOR

Yurt dışından alınan ürünlerde de sıklıkla sorunlar yaşanıyor. Alınan ürün kısa sürede tüketicinin eline ulaşamıyor. Bekleme süreleri 2 aya kadar çıkabiliyor. Ayrıca alınan ürünün bedenlerinde sıkıntı yaşanabiliyor. Yurt dışındaki bedenlerde Türkiye’ye göre farklılıklar yaşanabiliyor. Üründe yaşanan herhangi bir sıkıntıda iade sürecinde de zorluklar yaşanabiliyor. Pek çok kişi de ürünü iade etmek yerine alışveriş siteleri üzerinden satış yapabiliyor.

DÜŞÜK VERGİ UYGULAMASI BİN 500 DOLARLA SINIRLI

Yurt dışından uyguna alınabilecek ürünlerde düşük vergi uygulaması ise bin 500 dolar ile sınırlı. O rakama kadar yapılan alışverişler sadece yüzde 18 ila 20 arasında vergilendiriliyor ancak alınan ürünlerin fiyatı bin 500 doların üzerine çıktığında yapılan alışveriş ticaret olarak değerlendiriliyor ve vergi oranları da artıyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.