Yatırım Fonlarına Yeni Vergi Düzenlemesi Yürürlükte: Stopaj Oranı %17,5 Oldu

Yatırım Fonlarına Yeni Vergi Düzenlemesi Yürürlükte: Stopaj Oranı %17,5 Oldu

Yatırım Fonlarına Yeni Vergi Düzenlemesi Yürürlükte: Stopaj Oranı %17,5 Oldu

Resmi Gazete’de yayımlanan 11107 sayılı Cumhurbaşkanı Kararı ile yatırım fonlarından elde edilen kazançlara yönelik vergi düzenlemesinde değişikliğe gidildi. 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu’nun geçici 67. maddesi kapsamında yapılan düzenleme, bugünden itibaren uygulanmaya başladı.

Yeni karara göre, yatırım fonu katılma paylarından elde edilen kazançlarda stopaj oranı %17,5 olarak belirlendi. Böylece yatırımcıların fon gelirlerinden alınan vergi oranı yeniden şekillendirilmiş oldu.

Hangi Fonlar Etkilenecek?
Düzenlemeye göre, tüm fonlar aynı kapsamda değerlendirilmeyecek. Özellikle hisse ağırlıklı ve uzun vadeli yatırımlara yönelik bazı fonlar için avantaj korunuyor:

  • Hisse senedi yoğun fonlar için stopaj oranı %0 olarak uygulanmaya devam edecek.
  • 2 yıldan fazla elde tutulan girişim sermayesi ve gayrimenkul yatırım fonlarından elde edilen kazançlarda da %0 stopaj avantajı sürecek.
  • Bunların dışında kalan yatırım fonu kazançlarında ise %17,5 stopaj vergisi kesilecek.

Yatırımcıyı Ne Bekliyor?
Uzmanlara göre bu düzenleme, kısa vadeli fon yatırımlarında vergi yükünü artırırken, uzun vadeli ve hisse senedi ağırlıklı yatırımları teşvik etmeyi amaçlıyor. Özellikle borsa ile bağlantılı fonlara olan ilginin artabileceği değerlendiriliyor.

Yeni vergi oranları bugünden itibaren geçerli olurken, yatırımcıların portföy tercihlerini bu değişikliğe göre gözden geçirmesi öneriliyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.