Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Konfederasyonu (TESK) Genel Başkanı Bendevi Palandöken, ağustos ayının kalan bölümünde motorinden alınan Özel Tüketim Vergisi'nin (ÖTV) sıfır olarak uygulanmasını olumlu karşıladı. Palandöken, uygulamanın yılın tamamına yayılması çağrısında bulundu.
Cumhurbaşkanı Kararı ile motorindeki ÖTV düzenlemesi ve eşel mobil uygulamasında yapılan değişikliğe ilişkin değerlendirmelerde bulunan Palandöken, motorinin eşel mobil sistemi dışına çıkarılmasının olumlu bir adım olduğunu belirtti.
"Üretim maliyetlerinin düşmesi açısından sevindirici"
Motorinden alınan ÖTV tutarının ağustos ayının kalan kısmında sıfır olarak uygulanmasına dikkat çeken Palandöken, kararın üretim maliyetlerinin düşürülmesi ve enflasyonla mücadele açısından önemli olduğunu söyledi.
Palandöken, "Üretimdeki maliyetlerin düşmesi ve yüksek enflasyonun önüne geçilmesi için motorin üzerinden alınan ÖTV tutarının, ağustos ayının kalan kısmı için sıfır olarak uygulanacak olması sevindirici" ifadelerini kullandı.
TESK'ten "tamamen kaldırılsın" çağrısı
Düzenlemenin yalnızca ağustos ayıyla sınırlı kalmaması gerektiğini belirten Palandöken, motorindeki ÖTV'nin yıl boyunca kaldırılmasını talep etti.
Palandöken, "Ancak enflasyonun aşağı gelmesi ve üretim maliyetlerinin düşmesi için diğer aylardaki kademeli artış enflasyonun inmesine olumlu yansımaz. Onun için yılın tamamında ÖTV'nin kaldırılması çiftçi ve esnafımız başta olmak üzere ekonominin tüm aktörleri için önemli bir karar olacaktır" dedi.
TESK'in çağrısında özellikle akaryakıt maliyetlerinin çiftçi ve esnaf üzerindeki etkisine dikkat çekilirken, motorindeki vergi yükünün azaltılmasının üretim ve taşımacılık maliyetlerine olumlu yansıması bekleniyor.


