Ferrero Fındıkla Oynuyor

Ferrero Fındıkla Oynuyor

Havaların yağışlı gitmesi nedeniyle fındık üreticisi zor günler yaşıyor.

Yağışlı havanın etkisiyle tarlalarda fındık hasadı yavaşlarken, buna paralel olarak pazara fındık arzı durakladı. Arz ve talep yönündeki makasa rağmen fındık fiyatının hafif aşağı yönlü seyir izlemesi üreticilerin tepkilerine yol açmaya başladı.

Yıllardır fındık sezonu öncesinden başlayan söylemlerle fındığın hak ettiği fiyatı alması isteniyor. İlgili odalar yaptıkları incelemeler sonrasında reel bir fiyat talep etse de fiyat genelde beklenenin altında oluyor. Konunun muhatapları üreticiye fındığı pazara indirmemeleri, emanete fındık vermemeleri konusunda günlerce uyarı yapsa da fiyatta bir değişiklik olmuyor çünkü fındık pazara iniyor.

 Bu yıl fındık hasat sezonu üretici açısından oldukça zor geçiyor. Havaların yağışlı seyretmesi nedeniyle fındığın büyük çoğunluğu hala tarlada. Ürününü toplayabilen şanslı üreticiler ise sıcak havayı bulamadıkları için fındığı harmandan kaldıramıyor. Hal böyle olunca da aslında yıllardır yetkililerin söylediği gibi fındık bu sene pazara yeterli seviyede inemiyor.

Günlerdir Karadeniz’de hakim olan yağışlı hava nedeniyle,  tüccarın depolarına yeterli fındık giremiyor. Çoğu tüccar birkaç ton fındık alımı yaparak haftayı kapatıyor.

 

FİYAT YİNEDE DÜŞÜYOR

Fındık harmandan pazara inmediği, tüccarın deposuna girmediği, TMO ve FİSKOBİRLİK alım yaptığı halde fiyatta beklenen artış yaşanmadığı gibi düşüşün önüne de geçilemiyor.

 

FERRORE’NİN OYUNU

İşte tam bu noktada Ferrero devreye giriyor.  Piyasada yeterli fındık olmamasına rağmen, Ferrero alımları durdurduğunu açıklayarak, fındık fiyat politikasını kendince dengede tutuyor.  Fındık alımını durdurdu söylemi bile piyasada fiyatın düşmesine sebep oluyor ki İtalyan Devinin tam da yapmaya çalıştığı bu söylemle fiyatı düşürmek ya da belli bir seviyede tutarak yükselmesini önlemek.

Çok satıcının olduğu yerde alıcının az olması veya tek olması serbest piyasa kurallarının geçerliliğini kaybetmesine, piyasanın kurallarının alıcı tarafından belirlenmesine sebep oluyor.

 

FINDIK POLİTİKASI ŞART

Yaşanan bu sürecin, üreticinin fındığını pazara indirip indirmemesiyle, emanete fındık verilip verilmemesiyle  ilgili olmadığını gözler önüne sererken, fındık politikasının devlet tarafından bir an önce hazırlanması ve üreticiyi bu tek elden kurtarması gerekiyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
18.09.2021
11:27

Üreticiye fındığını satma emanete verme fiyatı artsın diyorlar! Böyle bir fındık polikası olurmu nasıl mantık bu? Bu insanların ihtiyacı varki satıyor! Fındığı teslim ettiler birilerinin tekeline istediği gibi sömürüyor milleti? Bizim ülkemiz bir italyan şirketinin yaptığını yapamıyormu???

Katılıyorum   Katılmıyorum
%60,00
asd


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.