İkinci El Telefon ve Tablet Satışında Yeni Dönem Başlıyor

İkinci El Telefon ve Tablet Satışında Yeni Dönem Başlıyor

İkinci El Telefon ve Tablet Satışında Yeni Dönem Başlıyor

Ticaret Bakanlığı'nın Resmî Gazete'de yayımladığı yeni yönetmelikle ikinci el telefon ve tablet satışında önemli değişiklikler hayata geçiriliyor. 1 Ağustos 2026 tarihinde yürürlüğe girecek düzenleme ile tüketici haklarının güçlendirilmesi, kayıt dışı satışların önlenmesi ve yenilenmiş ürün pazarında daha şeffaf bir sistem oluşturulması hedefleniyor.

Yeni düzenleme kapsamında yenilenmiş telefon ve tablet satın alan tüketicilere 14 gün koşulsuz iade hakkı ile en az 1 yıl garanti sunulması zorunlu hale getirildi. Garanti kapsamındaki arızalarda ise tüketicilerden kargo veya servis ücreti talep edilemeyecek.

 

Satıcıya En Geç 3 İş Gününde Ödeme

Telefonunu yenileme merkezine veya yetkili bayiye satmak isteyen vatandaşlar için de yeni kurallar getirildi. Buna göre cihazın ekspertiz değeri en geç 3 iş günü içinde belirlenerek sahibinin onayına sunulacak. Teklifin kabul edilmesi halinde ödeme, indirim veya takas kuponu yine en geç 3 iş günü içerisinde verilecek.

 

Tüm Cihazlar YÜBİS'e Kaydedilecek

Düzenlemeyle birlikte satışa sunulacak tüm yenilenmiş telefon ve tabletlerin Yenilenmiş Ürün Bilgi Sistemi (YÜBİS) üzerinden kayıt altına alınması zorunlu olacak. Ayrıca ürün ambalajı ve etiketlerinde "Yenilenmiş Ürün" ibaresinin açık şekilde yer alması gerekecek.

 

Fiyat Farklarının Nedeni Açıklanacak

Aynı modeldeki yenilenmiş cihazlar arasında fiyat farkı bulunması halinde satıcılar bunun nedenini tüketiciye açıklamak zorunda olacak. Ekran değişimi, batarya durumu, teknik özellikler veya kozmetik kusurlar gibi fiyatı etkileyen unsurlar şeffaf şekilde belirtilecek.

 

Kaçak ve Çalıntı Cihazlara Sıkı Denetim

Yeni yönetmelikle yenileme işlemine alınacak cihazların e-Devlet'teki Beyaz Liste'de kayıtlı olması ve en az bir yıl kullanım geçmişine sahip bulunması şartı getirildi. Böylece kaçak veya çalıntı cihazların sisteme girmesinin önüne geçilmesi amaçlanıyor.

 

Yenileme Merkezlerine 100 Milyon Lira Sermaye Şartı

Yönetmelik kapsamında faaliyet gösterecek yenileme merkezleri için de yeni kriterler belirlendi. Buna göre merkezlerin faaliyet gösterebilmesi için en az 100 milyon lira sermayeye sahip olması gerekecek.

1 Ağustos 2026'da yürürlüğe girecek düzenlemenin, ikinci el elektronik ürün pazarında güveni artırması ve tüketicilerin daha güvenli alışveriş yapmasına katkı sağlaması bekleniyor.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.