Askerlik borçlanmasının hesaplanması askerlik hizmeti yapan bireylere, bu hizmetin yarısını ya da tamamını borçlanarak erken emeklilik hakkı sunar. Askerlik borçlanması yapılır iken ilk olarak borçlanmada kullanılacak süre belirlenir. Bu süre, kişinin askerlik hizmetine, askerlik çağına girdiği yıla ve askerlik muafiyet durumuna bağlı olarak değişiklik gösterir.
Askerlik borçlanma hesabı yapılır iken ödenecek tutar hesabı da yapılır. Bu tutar, borçlanılacak sürenin emeklilik üzerindeki etkisini ortaya koyar. Yatırılacak olan miktara bağlı olarak bir prim gün sayısı belirlenir. Bu da bireylerin daha erken emekli olabilmesine olanak tanır.
Askerlik borçlanma hesabı hakkında detaylı veriler için SGK ya da bağlı bulunan diğer kurumlara müracaat edilebilir. Kurumlar tarafından borçlanma yapılacak kişilerin durumu incelenir. Borçlanılacak süre ve tutar hakkında bilgilendirme SGK tarafından sağlanır.
EYT Askerlik Borçlanması Geriye Çeker Mi?
Askerlik borçlanmasının geriye çekmesi belirli bir prim ödemesini yapılması ile mümkündür. EYT, prim gününü tamamlayan ancak emeklilikte yaşa takılanları ifade eder. Askerlik borçlanması ile EYT kapsamında olan ya da olmayan bireylerin prim gün sayısı yükselir. Bu neden ile erken emeklilik hakkı elde edilebilir.
Askerlik borçlanması yaşa etki edemeyeceği için yaş konusunda geriye çekme mümkün değildir. Bu borçlanma yalnızca prim konusunda avantaj sağlar. Prim sayısının belirlenmesi, borçlanılacak olan süreye ve ödenecek olan miktara bağlı olarak değişir.
Emeklilikte Askerlik Borçlanması Nasıl Yapılır?
Askerlik borçlanmasının emeklilikte kullanılması için aşağıda yer alan adımlardan yararlanılabilir. Askerlik borçlanması için ilk aşama ilgili kurumlar ile iletişime geçilmesidir:
- Çalışılan kuruma ait emeklilik birimi ya da SGK şubeleri askerlik borçlanması ile ilgili çalışmalar yürütür. Borçlanma yapmak isteyen bireylere ait askerlik durumu sorgulanır. Askerliğin hangi kısımlarının borçlanma için kullanılacağı saptanır.
- Ardından başvuru için bir dilekçe hazırlanır. Dilekçe, ilgili kurumlar tarafından verilen bilgilere bağlı olarak düzenlenir. Dilekçede çalışılan kuruma ait emeklilik birimi yer alır. Dilekçe örneği SGK şubelerinden temin edilebilir.
- Doğru bilgiler ile hazırlanan dilekçe SGK şubesine ait emeklilik birimine teslim edilir. Dilekçe içerisinde borçlanma yapılacak süre ve ödeme planı hakkında detaylar yer alır.
- Ödeme planı, kişinin mevcut bütçesine bağlı tutarda gerçekleştirilir. Kişiye konu ile ilgili bir geri bildirim sağlanır.
- Borçlanma durumu SGK tarafından işlenir. Bu sayede borçlanma yapılan süre ve emeklilik hakkı için prim gün sayısı değerlendirilir.
E Devlet Askerlik Borçlanması Ne Zaman Sonuçlanır?
Askerlik borçlanmasının e devletten kontrolü kişisel bilgiler ile doğrulama sonrasında yapılabilir. E devlet üzerinden askerlik borçlanma durumu şu şekilde yapılabilir:
- E devlet sistemi üzerinden online giriş yapılır. Ardından sosyal güvenlik menüsü bulunur.
- Hizmet dökümü ile ilgili kısım işaretlenir.
- Askerlik borçlanma başvurusu olumlu ve olumsuz olan bireyler sistemde görüntülenir. Başvurusu olumsuz olan kişiler gerekli belgeleri tamamlayarak yeniden askerlik borçlanma başvurusunda bulunabilir.
E devletten askerlik borçlanma sorgulaması, başvuru sonrasında ortalama bir hafta içerisinde yapılır. Sorgulamanın yapılabilmesi için gereken zaman işlem yoğunluğuna bağlı olarak daha da uzayabilir.
Askerlik Borçlanması Avantajları Nelerdir?
Askerlik borçlanmasının olumlu yanları aşağıda yer alır:
- Bu kişiler prim gün sayısını artırarak daha erken emeklilik hakkı elde eder.
- Askerlik süresi, erken emeklilik için kullanılmış olur.
- Borçlanma yapılan sürelerin emekli maaşı üzerinde olumlu bir etkisi olabilir.
- Borçlanılan süreler sigorta kapsamına dâhil edilir.
Askerlik borçlanması sayesinde yaşı tutan ancak prim günü tutmayan bireyler emeklilik hakkı kazanır. Emeklilik maaşı PTT şubelerinden ya da ATM ile çekilebilir.