Yalnızca Yarısı Hayatta Kalabildi

Yalnızca Yarısı Hayatta Kalabildi

Yalnızca Yarısı Hayatta Kalabildi

Düzce Abhaz Kültür Derneği Başkan İlhan Kıymet 158 yıl önce sürgün yolunda hayatlarını kaybeden Abhaz ve Kuzey Kafkas halklarını saygıyla andıklarını söyledi. Yaklaşık 2,5 milyon kişinin sürgüne maruz kaldığını belirten Kıymet “Yola çıkanların sadece yarısı hayatta kalabildi” dedi. 

Kıymet, Kafkas-Rus ve Osmanlı Rus savaşları sonucu Rusya’nın Abhaz ve Kuzey Kafkas halklarına karşı izlediği sürgün politikası neticesinde 21 Mayıs 1864’te “Büyük Kafkas Sürgünü”nün gerçekleştiğini hatırlattı.

İnsanların yanlarına aldıkları sadece birkaç günlük yiyeceklerle dağlardan ve ovalardan deniz kıyısına doğru sürüldüğünü dile getiren Kıymet “Sonra kapasitelerinin çok üzerinde teknelere bindirilerek yola çıkarılanların yarısına yakını seyir halinde iken batan teknelerde boğularak ve yolda hayatlarını kaybetti. Karadeniz’in Anadolu kıyılarına çıktıkları yerlerde de hastalık ve yaşam koşullarının uygun olmaması nedeniyle hayatlarını kaybedenler çok olmuştur” diye konuştu.

Yaklaşık 2,5 milyon kişinin maruz kaldığı bu “Büyük Sürgünde” yola çıkanların ancak yarısının hayatta kalabildiğine dikkat çeken Kıymet “Kimisi daha kıyıda gemi beklerken, kimisi gemilerde yolculuk esnasında açlık, soğuk ve hastalıktan, kimisi fırtınada batan gemilerde, kimileri de Anadolu kıyılarında hayatlarını kaybetmişlerdir. Ancak her şeye rağmen Kafkasya’nın özgürlüğüne olan inanç ve mücadele hiç azalmamıştır. Abhaz ve Kuzey Kafkas Halkları bu büyük acıyı 1864 yılından bugüne kadar unutmadı ve bundan sonra da unutmayacaktır” şeklinde açıklama yaptı.

İlhan Kıymet 21 Mayıs 1864 Büyük Kafkas Sürgün’ün 158’inci yıl dönümünde sürgün yolunda hayatlarını kaybeden atalarını saygı ile andıklarını vurguladı.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.