Bahar yorgunluğuna karşı etkili 9 yiyecek! Sofranızda mutlaka yer verin

Bahar yorgunluğuna karşı etkili 9 yiyecek! Sofranızda mutlaka yer verin

Bahar yorgunluğuna karşı etkili 9 yiyecek! Sofranızda mutlaka yer verin

Baharın kendini iyiden iyiye gösterdiği günlerde, pek çok insanda yorgunluk ve halsizlik hissi oluşuyor. Soğuk havadan sıcak havaya adaptasyon ve değişken hava koşullarının etkisiyle gelişen psikolojik ve fiziksel yorgunluğa karşı alabileceğiniz önlemlerin hepsi sofranızda! İşte bahar yorgunluğuna iyi gelen yiyecekler...

Bahar yorgunluğuna karşı etkili 9 yiyecek! Sofranızda mutlaka yer verin...

Psikolojik bir rahatsızlık olarak da tanımlanan Bahar Yorgunluğu, ilkbahar ve sonbaharın ilk haftalarında yorgunluk, halsizlik, kemik ve baş ağrısı gibi belirtiler göstermesiyle başlar. Özellikle D vitamini eksikliğinde daha çok ortaya çıkan bahar yorgunluğu, bazı kişilerde depresyona da neden olabilir.

Vücut, kış hava koşullarından yaz hava koşullarına geçişlerde bir takım tepkiler verir. Bu tepkiler sadece yorgunluk ve halsizlik olarak değil, konsantrasyon, endişe, iştah artışı veya azalışı ve metabolizma hızında değişiklik olarak kendini gösterir. Bu durumlar insanlar üzerinde olumsuz etki yaratarak düşük enerji ve isteksizlik olarak dışarıya çıkar. 

Ntv.com.tr'de yer alan bir içerikte, bahar yorgunluğuna iyi gelen besinler ve yapılması gerekenlere yer verilmiş.

BAHAR YORGUNLUĞUNA İYİ GELEN BESİNLER

KİVİ

İçerdiği C vitaminiyle dikkat çeken bir meyve. Sabahları veya gün içinde tüketilen bir adet kivi enerji vererek metabolizmayı canlandırıyor. Kışın yavaşlamış metabolizma hızlanarak bahar yorgunluğuyla daha kolay baş etmenizi sağlıyor. İçerdiği C vitamini sayesinde demir içeriği yüksek besinlerle birlikte yenildiğinde vücudun demir emilimini de artırıyor. 

ÇİLEK

Su ve lif oranı yüksek olduğu için hem tok tutuyor, hem de kan şekerini hızlı yükseltmiyor. Aynı zamanda bahar yorgunluğunun önlenmesinde de etkili olan potasyumdan ve vücut direncinin artırılmasını sağlayan antioksidanlardan da zengin bir meyve. Düşük kalorisi ve enerji verici etkisiyle beslenme listenizde sıklıkla yer alabilir.

ANANAS

Hem yorgunluğa yol açan ödemin atılmasında fayda sağlıyor, hem de diyet yapanlar için iyi bir meyve. Kalorisi az, C vitamini ve su içeriği yüksektir. Lifli yapısından dolayı bağırsakları çalıştırıyor ve tok tutuyor. 

KURUYEMİŞ

İçerdikleri E vitamini, lif, magnezyum ve omega-3 yağ asitleri sayesinde ceviz, fındık ve bademin yorgunluğun düşmanı olan besinler arasında yer alıyor. Özellikle antioksidan  etkisi olan E vitamini bağışıklık sisteminin korunmasında önemli bir rol üstleniyor.  

YUMURTA

Yüksek protein kalitesi, selenyum, çinko, iyot ve demir içeriğiyle her mevsimin en değerli besinidir yumurta. İyi bir demir deposudur. Eğer demir eksikliğinin olası sonuçları olan yorgunluk, uykuya eğilim ve halsizlik gibi semptomlarınız varsa bunların ortadan kaldırılmasına yardımcı oluyor. Ayrıca sağladığı kas aktivasyonuyla daha enerjik hissetmenize katkıda bulunuyor.

MUZ

Potasyum kaynağı olması sayesinde kas krampları ve kas güçsüzlüğüne karşı çok etkili olmasının yanı sıra beyin hücrelerinin ölmesini engelleyebiliyor. Düzenli olarak gün içerisinde yenildiğinde, beyinde seratonin denilen mutluluk hormonu düzeyini arttırabiliyor. Karanlıkta salgılanan uykuya geçişi kolaylaştıran melatonin hormonunun salgısını da arttırarak kaliteli bir uyku sağlayabiliyor. 

ENGİNAR

İçerdiği A vitamini, C vitamini, niasin, potasyum ve posa sayesinde vücudu dinlendiriyor, dinçlik sağlıyor. Toksinlerin vücuttan uzaklaştırılmasını kolaylaştırıyor. Bu sayede de bahar yorgunluğuna karşı mücadele ederek, enerjik hissetmenize katkıda bulunuyor. 

SEMİZOTU

İçerdiği yüksek su oranıyla baharla birlikte artan su ihtiyacına katkı sağlıyor. Sebzeler arasında omega 3 yağ asitlerinden en zengin sebze olan semizotu, bu sayede bağışıklığın güçlendirilmesinde çok büyük önem taşıyor. Vücudumuzda demir ve kalsiyum depolarının dolu olmasına yardım ediyor. Böylece bahar yorgunluğunu hissetmez veya çok kısa zamanda atlatabilirsiniz. 

YEŞİL YAPRAKLI SEBZELER

Roka, tere, nane, maydanoz, reyhan  gibi taze yeşillikler içerdikleri yüksek klorofil ile iyi birer antioksidanlar. Yüksek lif oranları ile bağırsak hareketlerini artırıyorlar. C vitamini içerikleri de yüksek oluyor. Potasyum ve folik asit açısından zengin olan yeşil yapraklı sebzeler yorgunluğu önleyip, baharı enerjik geçirmenize yardımcı oluyor.

Kaynak: ntv.com.tr


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.