Açılacak Kursların İhtiyaca Yönelik Olması!

Okulların Müdür ve Müdür yardımcılığı atamaları yapıldı. Okul Müdürleri ve yardımcıları yenilendi. Mesela Hak Eğitimi Merkezi ve Akşam Sanat Okulu Müdürü, Mesleki Eğitim Merkezi Müdürü, Endüstri Meslek ve Kız Meslek Liseleri Müdürleri yenilendi. Bu kurumlara yeni kan, yeni can, yeni bir heyecan geldi. Bu arkadaşlarımızdan beklentiler büyük. Mesela açılacak olan kurslarda değişiklik ve ihtiyaca yönelik kurslar halkın beklentileridir.

Adı geçen bu kurumların dışında da kurs açan kurumlar vardır. Mesela; Belediye, Gençlik Hizmetleri ve Spor İl Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü.

Değişen ve gelişen Türkiye?de ihtiyaç olan kurslar nelerdir? Bunlar halkın içine girerek tespit edilmelidir. Mesela temizlik, esnaf ve çalışanlarına adabı muaşeret kuralları vb. Her çay ocağının yaptığı çay farklıdır. Çay ve kahve yapım kursları, lokantalara yönelik aşçılık, temizlik, bulaşıkçılık kursları,

İnşaatlarda çalışan işçiler için demir bağlama, kalıpçılık, tuğla örme, sıva, karo-fayans-seramik döşeme, çatı yapma, iç dekorasyon, mantolama, boya-badana kursları,

Sanayi çarşısında çalışan işçiler için esnaflık kursları, (müşteri karşılama, ikramda bulunma, yola koyma vb.)

Şoför ve otomobilciler odası işbirliğinde şoförlere yönelik müşteriye karşı davranış, otobüslerin temizliği konularında seminer, konferans, gerekirse kursların açılması,

Elektronik dünyası için açılan klasik bilgisayar kurslarının yanında, Bilgisayar Bakım Onarım,  ihtiyaç olan değişik kursların açılması, cep telefonlarının kullanımı, çamaşır, bulaşık ve ihtiyaç olan diğer Elektronik Ev Aletlerinin Bakımı ilgili servisler aracılığıyla kullanım kurslarının açılması,

Hastane personelinin, hastalara karşı göstermeleri gereken davranış biçimleri ile ilgili kursların açılması,

Ağaç ve süs bitkileri dikimi, Bahçe ve Saksı Çiçeği yetiştiriciliği, meyvecilik, fidecilik, ağaç budama, aşıcılık vb. ihtiyaca yönelik kurslar halkımızın beklentileridir.

Bu kursları hangi kurumlar açmalı? Kurs denilince akla ilk gelen Milli Eğitim Bakanlığıdır. Dolayısıyla bu bakanlığa bağlı olan Halk Eğitimi Merkezi ve Mesleki Eğitim Merkezi müdürlükleri gelir. Diğer kurumlar açamaz mı açar. Ama Halk Eğitimi Merkezi Müdürlükleriyle İşbirliği Protokolü hazırlayarak açarlar. Kendi başlarına açamazlar mı? Açarlar ama belge veremezler. Açmaları da doğru değildir. Bu konuda yapılan işlerin bilinmesi, bir ilde hangi tür kurslar açılmış, kurslara kaç kişi katılmış, devlet açılan kurslar için kaç lira ödemiş, bu konularda birlik ve beraberliğin sağlanması, kaynak ve zaman israfının önüne geçilmesi için Başbakanlığın yayınladığı genelgeler vardı. 

Hangi kurum olursa olsun açacak olduğu kurslarla ilgili birlik ve beraberliğin sağlanması, kaynak ve zaman israfının önüne geçilmesi için İllerde Milli Eğitim Müdürlüğüne haber vermelidir.

Mesela Belediye (Kültür ve Sosyal İşler Müdürlüğü) Kurs mu açacak? Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü ile Protokol yapacak. Neden? Çünkü belediyenin her kursu açması doğru değildir de ondan. Diyelim ki Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Giyim kursu açıyorsa Belediye bu kursu açmamalı. Neden? Çünkü bir kursun açılabilmesi için kursiyer sayısı en az 12 kişi olmak mecburiyeti vardır. Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü açacak olduğu giyim kursu için yapılan ilanda 10 kişi kayıt etmiş olsun. Belediye de açacak olduğu kurs için yapılan ilan sonunda 10 kişi kayıt etmiş olsun. 12 kişi bulunamadığı için iki kurum da bu kursu açamaz. Diyelim ki iki kurum da 12 kişiyi buldu. İki öğretmen görevlendirilmesi, iki sınıf açılması gerekecek. Bu kurs Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü tarafından açılsa 25 kişiye kadar bir öğretici görevlendirileceği için iki öğretmen yerine, iki sınıf yerine bir öğretmen, bir sınıfla bu kurs açılmış olacak. Bir sınıfta, bir öğretmenle kurs açılacağı için, devletten iki maaş değil bir maaş çıkmış olacak. Böylece bir sınıf ve bir öğretmenle kurs açılacağı için kaynak israfının önüne geçilmiş olacak.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.