Mezarlıklar, Anıtpark Ses Yayın Cihazı-Musalla Taşları!

 Mezarlıklar ve Anıtparka Sabit Ses Yayın Cihazı!

Bazı cenaze merasimlerinde, cenaze namazı mezarlıklarda kılınır. Köyün veya mahallenin imamı hemen bir telaşla ses yayın cihazını kurar, kurmaya çalışır, cihaz ya çalışır ya çalışmaz ya da çalışsa bile parazit yapar. O anda imamın çektiği sıkıntıyı tahmin edebiliyorum. Zar zor namaz kılınır. Cenaze defnedildiğinde ikinci telaş başlar. Aynı sıkıntı maalesef orada da yaşanır. Ses ya çıkar ya çıkmaz. Hoca efendi Kur?an-ı Kerim okunurken bir bakmışsınız mikrofonun pili zayıflamıştır veya bitmiştir!

Köy veya mahalle mezarlıklarına sabit ses yayın cihazı yapılamaz mı? Mezarlıklarda Anfi, mikrofon veya kolonların konulacağı muhafazalı bir yer yapılamaz mı?

Yine şehrimizin tam merkezi yerinde bir Anıtpark?ımız var. O alanda da sık sık törenler oluyor. Her seferinde aynı sıkıntılar maalesef orada da yaşanıyor. Bu sıkıntıları ortadan kaldırabilmek adına tören alanında sabit bir sahne, kürsü, ses yayın cihazı yapılamaz mı? Karşıdan bakıldığında görüntü kirliliği yapmayacak şekilde muhafazalı bir yer yapılamaz mı? Bu konuda kafa yormaya değmez mi?!

Musalla Taşları

Geçtiğimiz günlerde bir cenaze merasimine katılmıştım. Cenaze evden alındı. Camiye getirildi ve musalla taşının üzerine konuldu. Musalla taşının yanında boşta duran bir musalla taşı daha vardı. Cenaze musalla taşının üzerindeyken vatandaş cenaze namazına kadar olan sürede cenaze sahibine taziyeye geliyor. Taziyede bulunan vatandaş da bir Fatiha okuyayım diye cenazenin karşısına geçiyor ve bir Fatiha okuyor. İşte tam o sırada bir de bakıyorsunuz ki ikinci ve boşta duran musalla taşı sanki 6 aydan bu yana üzerinde biriken tozu hiç alınmamış! O musalla taşını görünce o yörenin insanı adına inanın ki ben utandım. Musalla taşı da mermerden yapılmış ve temizliği de çok kolay!

Bu konuyu dile getirmişken camilerin bahçeleri, tuvaletleri, tuvaletlerdeki bozuk musluklar, şadırvanlar, şadırvan oturakları, kapılar, kapıların sürgüleri, lavabolar, caminin üst katının temizliği, üst kata çıkılan merdivenler ve bunların temizliğini kim yapıyor, nasıl yapıyor bilemem. Buraların temizliği konusunda biraz daha titizlik gösterilmeli. Her ay müftülüğün yaptığı aylık toplantılar bu ve buna benzer konular üzerinde biraz daha tekrar yapılsa herhalde daha doğru olacak!

Camilerdeki görevliler, vaizler, müftüler yukarıda dile getirmeye çalıştığım konuları cemaat olarak bize hep anlatırlar ya! Örnek olmak lazım!

Hoşçakalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.