Düzce’de hava kirliliği önlenebilir mi?

İlk önce Düzce’deki hava kirliliğinin sebeplerinin anlaşılması lazım! Ama sebepleri anlamak maalesef problemi çözmek için yetmiyor. Çözümün, devleti, yerel yönetimi ve halkı ilgilendiren yönleri vardır. Bu işin iktidarı muhalefeti de olmaz. Eğer bu konuda birlik ve beraberlik olmazsa çözülmez.

Düzce yerleşim yeri olarak biraz çukur bir yerdedir. Dolayısıyla ilimizde hava sirkülasyonu az. Ayrıca soğuk bir iklime sahip ve yoğun bir sis tabakamız var. Her yıl kış aylarına yaklaşıldığında basında Düzce’de hava kirliliği haberleri çıkar. Hava kirliliğinin Düzce’de ileri boyutlarda olduğu da aşikar. Peki bunun önüne geçilmesi için gerekli çalışmalar yapıldı mı veya yapılıyor mu?

Hava kirliliğinin sebepleri bellidir. Bu konuda bu işten anlayanlar şunu söylemektedir;

“Düzce’de hava kirliliğini kısa dönemde önleyemezsiniz. Düzce’nin üzerinde bir inversiyon tabakası diye geçirimsiz bir tabaka var. Bu tabaka, toprağın kiline benzer. Nasıl ki, kil tabakası aşağıya suyu geçirmez. İnversiyon tabakası da hava akımını yukarıya geçirmez. Depremden önce Düzce’deki kayıtlı araç sayısı 25 bin civarındaydı. Şu anda 150 bin civarında olduğu söyleniyor. Dolayısıyla çok kısa bir alanda atılan bir sürü egzoz gazı var. Zaten hava kirliliğinin temel problemi baca gazları değil. Hava kirliliğinin 100’de 60’ı egzoz gazlarından oluşuyor. Bunu da çoğu kişi bilmiyor. Kirliliğin sebebi, baca gazları yoğun olarak bir anda atıldığı için, insanımız hava kirliliğinin sebebini kömürden olduğunu zannediyor.

O zaman bu hava kirliliği nasıl çözülecek? İnversiyon tabakasını kaldıramayacağınıza göre Düzce’de hava akımının olması lazım. Şehirleşmeyi kurallara uygun yapmamız lazım. Yollarımız mümkün olduğunca geniş, hava akımı olabilmesi için de düzgün olması lazım. Binalarımızı son teknolojiye uygun ve izolasyonlu yapmalıyız. Doğalgazı teşvik etmeliyiz. Mümkün olduğunca kömür kullanmamalıyız. Kullanmak zorundaysak eğer kaliteli kömür kullanmalıyız. Sobalarımızı usulüne uygun, yakma kurallarına göre yakmalıyız. Mümkün olduğunca toplu taşıma araçlarını kullanacağız. Yani havayı kirletmeyeceğiz

Şehir içinde trafik yavaş ilerliyor. İnsanlar yürüme mesafesini araçla gidiyor. Bunun engellenmesi lazım. Düzce’nin merkezindeki yoğunlaşmayı önlemek için şehir merkezinin sağa sola yayılması lazım. Düzce’de herkes her şeyin merkez caminin etrafında olmasını istiyor. Bu düşünceden vazgeçmeliyiz!”

Özellikle köylerden veya mücavir alanlardan mahalle olan yerleşim yerlerinin Doğalgazdan yararlanacağı bir sistem geliştirilmelidir. Bunun için; yeni mahalle olan yerleşim yerlerinin imar planları hızlı bir şekilde yapılmalıdır. Çünkü Der-gaz imar planı olmayan yerlerde çalışma yapamamaktadır. Sebebi de şu; Der-gaz, bu tür yerlere doğalgaz hattı çekebilmesi için haklı olarak tapulu ve imarlı arazi istemektedir. Yol terklerinin yapılmasını istemektedir. Mesela benim bildiğim Darıcı, Dedeler, Çiftlik, Çakırlar Mahallelerinin imar çalışmaları hala tam olarak yapılamamıştır. Neyse ki bu durum birkaç gün önce çıkan torba yasa ile halledilmiş! (Yani 2020 yılının Kasım ayında)

Aynı şekilde köy yerleşim yerleri ve mücavir alanlar için de bir sistem geliştirilmelidir. Bunun için;  Köy ve mücavir alanlarda da aynı uygulamanın yapılabilmesi için bir kolaylık gösterilmelidir. Köy yerleşim yerlerinin resmi olarak imar planı çalışmaları yapılmalı, bu iş için gerekli bütçe köylere çıkarılmalı. Özel İdareler vasıtasıyla bu iş hızlı bir şekilde yapılmalıdır.

Devlet ihtiyaç sahiplerine kömür yardımı yapıyor. Bir de evinde kendi imkanlarıyla kömür yakan insanlarımız var. Bu durumda devletin yapması gereken şey şu; Bu yardım, özellikle Düzce gibi doğalgazın olduğu yerlerde doğalgazla yapılmalı. Özellikle doğalgaz almaya gücü yetenler zorlanmalı. Örneğin; Bazı binalarda doğal hattı çekilmiş ama vatandaş evine doğalgaz hattı çekmiyor. Düzce'de bu şekilde merkezde 17 bin olmak üzere toplamda 28 bin bina olduğu söyleniyor. İnsanlar doğalgazı almıyorlar, bunların neden doğalgaz ile ısınmadıklarının sebepleri de araştırılmalıdır. Devletin en başta Doğalgazı zorunlu yapması lazım. Bunu belediye yapabilir!

İlimiz Düzce, coğrafi olarak çok önemli bir yerdedir. Çok önemli yolların geçtiği bir ildir. Her şeye rağmen isteseniz de, istemesiniz de Düzce’de hava kirliliği tam olarak düzelmeyecektir! Neden? İlimizin içinden geçen D-100 Karayolu, Otoyol vardır. İlimizin içinden geçen Kuzey Çevre Yolu ve D-655 Kara yolları vardır. Bu yollardan günde yüzlerce veya binlerce araç geçmektedir. Hava kirliliğini oluşturan asıl sebep egzoz gazları ise Düzce’nin hava kirliliğinin önüne tam olarak geçmek mümkün görünmemektedir.

Yukarıda izah etmeye çalıştığım konularda tedbir alınır ve gereği hızlı bir şekilde yapılırsa ilimizdeki hava kirliliği belki istenilen seviyede olmaz ama minimuma düşürülmüş olur. Hoşça kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.