Cedidiye meydanı-Yan yollar!

Cedidiye meydanı ne zaman güzelleştirilecek?

Doğma büyüme Düzceli’yim. Ömrümün büyük kısmı da Cedidiye camii civarında geçti. Zamanın belediye başkanı Cedidiye camiinin önüne hepimizin bildiği ve halen de var olan bugünkü binaları yaptı. O binalar hem caminin önünü kapattı hem de herkesin gördüğü ve yaşadığı gibi pek de kullanışlı olmadı. Ama her ne olursa olsun öyle veya böyle o binalar yıllarca hizmet verdi. Yapanlardan Allah razı olsun.

Belli bir zamandan beri yapılmış olan o binaların yıkımı ve yerine yeni bir yapılaşma durumu söz konusu. Efendim oralara ne yapılabilir?

1-Yıkılıp yerine değişik bir mimari ile tekrar zemin üstü binalar yapılabilir.

2-Bir kısmı aşağıda bir kısmı zemin üzerinde olacak şekilde değişik başka bir mimari uygulanabilir.

3-Zemin üstüne değil yer altına yer altı çarşısı şeklinde işyerleri yapılabilir.

4-Zemin üstüne hiçbir işyeri yapılmaz, yer altına da yapılmaz ama yer altına tamamen otopark yapılabilir vb.

Cedidiye camiinin önü için bugünlerde yukarıya da aldığım şekilde birçok proje tartışmaları var. Peki oraya nasıl bir proje uygulanmalı? Bu konu ile ilgili yukarıda dile getirmeye çalıştığım değişik birkaç alternatif proje çalışması yapılır, görsel olarak çizilir ve halka sunulur. Anket çalışması yapılabilir. Halk nasıl görmek istiyorsa o şekilde bir yapılaşma yapılabilir. Bir şey yapılacaksa bir an önce yapılsın. Seçim yapılalı yaklaşık 18 ay oldu. Öyle bir çalışma yapılsın ki yıkımın ardından ertesi günü inşaata hemen başlanacak şekilde bir proje uygulansın. Acele edilmelidir, vakit su gibi akıp gidiyor çünkü. Yanlış mı düşünüyorum?

Yan yollar kullanılmayacak mı?

Düzce şehir merkezinden geçen D-100 karayolunun her iki tarafında şehir içi trafiğinin rahatlaması için hem de çok büyük masraflar yapılarak yıllar evvel yan yollar açılmıştı. Açılan o yolların birçoğu ya bakımsız, ya kapalı, ya kapatılmaya devam ediyor, ya da ne olacağı, ne işe yaradığı belli olmayan yollar görüntüsü var. Bu durum Düzce’ye yakışmıyor ve çok kötü bir durum!

Aklın ve mantığın alacağı şey şu olmalı; Şehir içi trafiğini rahatlatmak amacıyla yapılan bu yollara işlerlik kazandırılmasıdır. Kapalı olanların açılması, devamı olmayan yolların da devamının yapılmasıdır. Ankara istikametinden Doğanlı köyünden başlayan yan yol kısmen Kervan kavşağına kadar gidiyor. Kervan kavşağından sonra da yol taa İhsaniye köyüne kadar gidebilecek şekilde ama belli bir yerde devamı yapılmamış. Aynı yolun karşısı olan yol İstanbul istikametinden Ankara istikametine doğru Doğanlı köy istikametine kadar gidiyor veya bazı yerlerde gidemiyor ve kaplı!

Kısmen açık olan yan yolların şenlendirilmesi mi köreltilmesi mi daha uygun bir davranıştır. Bu yazdıklarıma şöyle bir karşı fikir söylenebilir; Sen bu işten anlamazsın! Tamam! Haddimizi biliriz dedik kabul ettik. Kapatın o zaman bu yolları! Olmaz. Açık olan yerlere işlerlik kazandırın. Olmaz. Ne yani?

Bu işin ortası var mı? Yıllardır açık olan bu yollara ya tam işlerlik kazandırılır ya da kapatılır. Bunun anlaşılmayacak yanı neresidir ki?

 

Selahattin Olcar köprüsünden Fisko Kavşağına doğru giden yan yolun sağında iki adet şehir içi otobüs durağı var ve yol asfalt. Ama o yolun üzerine toprak çekilmiş ve devamı kapatılmış! Birisi bu durumun mantığını lütfen açıklasın! Mutlaka bir sebebi vardır deniliyorsa o otobüs durakları tam bir buçuk yıldan beri aynı şekilde öyle olduğu yerde duruyor. Hiç olmazsa o durakları olduğu yerden kaldırın insanların gözü görmesin veya bir öndeki yolun kenarına konulsun ki işe yarasın. Yanlış mı düşünüyorum? Bu konuda acele edilmelidir, vakit su gibi akıp gidiyor çünkü. Yanlış mı düşünüyorum?

Hoşça kalın.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.