Şampiyon Hamit Kaplan’dan ve Düzcelilerden Özür Dileyin!

1952 Dünya ve Olimpiyat şampiyonu Amasyalı Hamit Kaplan adıyla müsemma olan, Olimpiyat Kavşağı, bundan böyle Sancaklı Kavşağı olarak anılacak.

Kim bu Sancaklı, belediye başkanı seçildiği günden beri  Milli Bayramlar dahil, hiçbir belediye meclisi toplantısına katılmayan Başkan pardon Bakan Faruk Özlü’nün meclisteki vekili,  ya da onun sağ kolu Mesut Sancaklı’nın sülale adı…

Beyefendi sonradan görme misali, parayı verenin düdüğü çaldığı günümüzde, 3- 5 çam fidesi, 4-5 bordür dikerek sülalesinin adını, Başkan Özlü’nün onayı ile kavşağın orta yerine diktirmiş.

Yapılan işlemden hiç kimsenin haberi yok, meclisin bilgisi yok, Cumhur İttifakının iki partisi AK Parti ve MHP il başkanları ve yönetim kurullarına hiçbir bilgi verilmemiş, milletvekillerinin haberi yok. STK’ların haberi yok, vatandaşın haberi yok.

Beyler vermişler kafa kafaya böyle münasip görmüşler.

Peki, 40 yıllık ömrüne 20’ye yakın şampiyonluk sığdırmış adıyla müstesna Olimpiyat Kavşağına adını veren Hamit kaplan kim?

Gelin onu, Düzce’nin yakın tarihi üzerine yaptığı çalışmalarla tanıdığımız Mehmet Şimşek’in kaleminden okuyalım…

VİYANA’DA REHİN KALACAKTI!

Hamit Kaplan, 1965 yılında dizinde nükseden bir rahatsızlığın tedavisi için kendi imkânlarıyla Viyana’ya gider.  Avusturyalı doktor Jelinek’in söyledikleri karşısında bu dev adamın adeta dünya başına yıkılır. Ameliyat olur. Taburcu olmak hesabı yaparken durum daha da kötüleşir.  Ameliyat yerinin bir kez daha açılması gerekir.

Ve öyle de olur.

Gelin görün ki,  tüm girişimlere rağmen Ankara’daki ilgili makamlardan ses çıkmaz.

Ameliyat masrafları ödeyip yurda dönmekten başka düşüncesi yoktur.

Başkent’ten ümidini keser.

Ameliyat devlet hastanesinde yapıldığı için ödeme yapılacak muhatap Avusturya devletidir.

Kaplan’a adı gibi inanıp, güvenen Avusturyalı doktor, faturada hatırı sayılır bir indirim yapar ve onu Türkiye’ye uğurlar.  Türkiye’den parayı göndereceğine dair zerre şüphe duymaz.

Kaplan’ın tek düşüncesi Türkiye’yi döner dönmez borcunu ödemektir.

ANKARA’DA KAPILAR YÜZÜNE KAPATILIR

O zamanki Güreş Federasyonu’nun bilgisi dahilinde Viyana’da ameliyat olan Hamit Kaplan’a  söylenenler inanılır gibi değildir.  Dünya şampiyonunun kendi kafasına göre ameliyat olduğu iddia edilir, faturayı ödemeye yanaşılmaz.

Yanaşmak bir yana cevap dahi verilmez.

Daha sonra Ankara gidecek ve kapılar yüzüne kapanacaktır.

Kaplan, İstanbul Maltepe’deki evini satıp parayı Avusturya’ya gönderme hesapları yapar ki sahneye yakın dostu, arkadaşı ve onun gibi dünya şampiyonu Gazanfer Bilge çıkar.

O günlerde kendi adıyla şehirlerarası yolcu otobüs taşımacılığına işine giren Bilge, Hamit Kaplan’a bir çırpıda lâzım olan parayı takdim eder.

Hamit Kaplan bunu kabul etmez;  ancak dostu ısrarlıdır.  Zaten bu parayı karşılıksız vermediğini söyleyerek o’nu bir nebze rahatlatır.

Ona bir teklifi vardır…

“DÜZCE’DEKİ DİNLENME TESİSLERİNİ İŞLET”

Gazanfer Bilge’nin İstanbul-Ankara arasında deyim yerindeyse mekik dokuyan otobüslerinin vazgeçilmez uğrak/mola yeri Düzce’deki (daha sonra Olimpiyat ismini alacak) tesislerdir.

Tesislerin sahibi Saffet Seven’dir.

Saffet Bey tesisleri devretmek istemektedir.  Arada da Gazanfer Bilge gibi marka isim olunca iş halledilir.

Hamit Kaplan, Düzce’de efsane olacak Olimpiyat tesislerinin başına geçmiştir. Petrol istasyonu ve lokantayı işletir.

Ancak o da ne…

Kendisine ortada bırakan federasyon Hamit Kaplan’a destek vereceğine köstek olur. Kendisine haber vermeden işletmecilik yaptığı için Hamit Kaplan’ın federasyonla ilişiğini keser.

Ve şampiyonun spor hayatı en verimli çağında bitmiş olur.

DÜZCE ŞAMPİYONA KUCAĞINI AÇAR

Ankara’nın yüzüne kapıları kapattığı şampiyona kucağını Düzce ve Düzceliler açmıştır.  Kaplan kısa zamanda durumu toparlar ve para kazanmaya başlar.

Düzcelilerin sevgilisi olmuştur.

Evini ve ailesini Düzce’ye taşır. Türk güreşinin efsane ismi Hamit Kaplan güreşi bıraktıktan sonra uzun yıllar Düzce’de Olimpiyat tesislerini çalıştırır. Kaplan’ın işlettiği tesis dolayısıyla bu çevrede Olimpiyat semti olarak anılmaya başlar. Düzce Olimpiyat Tesisleri Kaplan’ın girişimleri ile ünlülerin uğrak yeri haline gelmiş, Düzce’nin tanıtımına büyük katkı sağlamıştı. Hamit Kaplan Düzce’yi Türkiye’ye tanıtan ve Düzcelinin gönlüne taht kuran bir isimdir artık.

GENÇ YAŞTA ARAMIZDAN AYRILIR

Hamit Kaplan özel otomobiliyle eşiyle birlikte memleketi olan Hamamözü’nden Düzce’ye gelirken geçirdiği trafik kazasında hayatını kaybettiğinde takvimler 5 Ocak 1975’i gösterir.

DİP NOT:

Sayın Özlü,

Sayın Sancaklı,

İnsanların sabrını daha fazla zorlayarak şehrin  ruhunu öldürmeyin!

O kavşağa adını veren Hamit Kaplan aziz hatırasına saygı gösterin ve bu inadınızdan vazgeçin.

Kaynak: Mehmet Şimşek


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
18.11.2021
21:49

sayın cingirt düzcenin sorunlarımı bitti olimpiyat kavalşagı gündem oldu çevre yolları kardüz eftenia tabiat parkı kurugöl 5 yıldızlı otel ilçelere osb stadyum yarım kalmış yatırımlar trafik park sorunu gibi onlarca sorun çözülmeyi bekliyor düzce neyi tarşıyor yazık düzceye yatırım getiremeyen yöneticilere

Katılıyorum   Katılmıyorum
%62,16
adil kara
18.11.2021
21:44

düzceye deger katacak düzceyi güzelleştirecek her yatırım alkışlanır deger verilir ama düzceliler yoksayıp degersizleştirmede yine başarılıyız düzcede stadyuma aziz yıldırım ismi verilse sahap bayev sıralık kompleksi denilse düzceye ne kaybettirir ne kazandırır iyi düşünüp halkında fikrini alınarak düzce kazanır

Katılıyorum   Katılmıyorum
%76,67
cemil kazancı
6.11.2021
20:05

Siyasetin vede siyasetçinin yoklaması bu kadar olur ancak

Katılıyorum   Katılmıyorum
%71,43
Cevdet altünkaya
3.11.2021
11:47

Halkımızı bilgilendirdiğiniz için teşekkürler. Yurt dışında, Rahmetli Hamit Kaplan gibi bir şehrin markası durumuna gelmiş şehirlerin, şehre giriş yerlerinde şöyle bir ifade görürsünüz. Düzce’den örnek verelim. “Dünya ve Olimpiyat Güreş Şampiyonu Hamit Kaplan’ın evi Düzce’ye Hoş Geldiniz”. Yasayla mümkün müdür bilmiyorum ama, Olimpiyat Kavşağı’na da benzeri bir tabela/anıt koyulabilir. Naçizane önerimdir.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%74,07
Şamil Erdoğan
3.11.2021
11:52

Nevzat Bey ne güzel yazmışsınız yanlıştan dönmek en büyük erdemdir

Katılıyorum   Katılmıyorum
%82,61
Atilla
3.11.2021
11:13

Hamit Kaplan ismi yaşatılmalıdır. Bir olimpiyat şampiyonu kolay yetişmiyor

Katılıyorum   Katılmıyorum
%80,00
Sema Öztürk
3.11.2021
07:24

Tebrikler Nevzat bey. Hamit Kaplan Düzce ve Türkiyenin önemli bir spor adamıdır. Belediye yaptığı yanlışı düzeltmesi gerekir. (Hamamözünden Hamit Kaplan non akrabasıyım.)

Katılıyorum   Katılmıyorum
%79,17
Ceyhun Kesgin
3.11.2021
07:27

Olsa olsa cahilliklerinden başka ne olabilirki

Katılıyorum   Katılmıyorum
%82,61
Rahmi tok
3.11.2021
07:25

Her şeyleri yanlış bide doğru birsey yapın be ayıptır ayıp

Katılıyorum   Katılmıyorum
%76,00
Rahmi tok
3.11.2021
03:42

Düzceliyim ,düzcelilerin başımın üstünde yri var,hamamözündende çok değerli arkadaşlarım var,hamamözünde oturan insanlar güzel insan,severim,soyadıkahreman olan tanıdıklarım var.ölmüşş..olan h.kaplanın arkasından konuşmak istemiyorum.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%82,61
Aydın sarı
3.11.2021
03:09

Yorum yok ,onun yanında çalıştım.biraz da o yıllarda komi ve garson olarak çalışanlara,sorarsanız,adil olur sanırım.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%84,00
Aydın sarı
2.11.2021
21:32

Bence hata yapılmıştır hatadan dönülerek vatandaşlarda özür dilenmesi gerekir

Katılıyorum   Katılmıyorum
%85,71
Ahmet esen
2.11.2021
21:16

İnsansanız edepsizlik yapmayın Düzce belediyesi yanlıştan çabuk dönün

Katılıyorum   Katılmıyorum
%78,26
Rüştü Yavuz
2.11.2021
17:44

Kalemine ve yüreğine sağlık kardeşim..geçmişine değer vermeyenler gelecekten hiç bir şey beklemesinler...düzceli bu vefasızlığı unutmaz..

Katılıyorum   Katılmıyorum
%81,82
Murat
2.11.2021
17:16

O kavşağın adı OLİMPİYAT kavşağıdır.Düzce'lilere sormadan o ismi değiştirme hakkını ve yetkisini siz kimden aldınız,terbiyesizliği bırakın halktan hemen özür dileyerek kavşağa koyduğumuz abideyi hemen değiştirin ve siz vatandaşların sizden beklediği işleri halletmeye çalışın,yoksa bu millet onunda değiştirtmesini bilir. Bunlar demekki hep aynı kafada,başı neyse kıçında aynı,nereden bulduk biz bunları.

Katılıyorum   Katılmıyorum
%85,71
Abdullah
2.11.2021
12:52

Harika bir yazı tebrikler

Katılıyorum   Katılmıyorum
%86,36
Kemal kaya


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.