Gögüs Ağrınız ve Ağız Kokunuz Reflü'ye Bağlı Olabilir

Reflü, halk arasında sıklıkla görülen bir hastalıktır. Günlük hayatta karşılaştığımız her 4 kişiden birinde reflü sözkonusudur.

Reflü; mide içeriğinin yemek borusuna, oradan ağız boşluğuna,  hatta akciğerlere doğru kaçmasıdır. Yukarılara doğru olan bu sinsi kaçış özellikle geceleri daha sıktır ve şikayetler genelde geceleri  ortaya çıkar.

REFLÜ HASTALIĞI NE GİBİ ŞİKAYETLER YAPAR?

Ağıza acı su gelmesi,

Ekşime yanma,

Kötü ağız kokusu,

Diş çürüğü,

Tekrarlayan boğaz ağrısı ve farenjitler,

Geçmeyen başağrısı,

Gıcık tarzında öksürükler, Göğüs ağrısı ve

Çarpıntı gibi atipik şikayetlere sebebiyet verebilir.

Kronikleşen ve  geçmeyen bu şikayetler nedeniyle hastalar yıllarca kalp doktorlarına, kulak burun boğaz doktorlarına ve diş hekimlerine başvururlar. Çoğu hastanın tüm tetkikleri normal çıkar.

Reflü nasıl teşhis edilir?

Reflü hastalığını eskiden ağızdan toz ilaç içirerek çektiğimiz röntgenlerle saptamaya çalışırdık. Bu hem çok zahmetli hem de teşhis değeri düşük bir yöntem idi. Son yıllarda reflü hastalığının teşhis ve tedavisinde endoskopiden yararlanıyoruz. Uyutularak gerçekleştirilen işlem sırasında reflü kesin olarak teşhis edilebiliyor. Yeri geldiğinde bu işlem sırasında ilerlememiş reflü hastalığını aynı anda endoskopik yolla tedavi de edebiliyoruz.

REFLÜ HASTALIĞININ TEDAVİSİ

Reflü hastalığı ilerlerse ?baret özofagus? dediğimiz yemek borusu kanserine davetiye çıkarabilir. O nedenle reflü tespit edilen hastaların bir an önce ilaç ve diyetle tedavisine başlamak gerekir. İlaç ve diyetle düzelmeyen hastalara, bekletmeden cerrahi işlem önerilmelidir. Özellikle mide fıtığının eşlik ettiği hastalarda ameliyat öncelikli olarak önerilmelidir. Zira fıtık ilaçlarla düzelmez, şikayetler azalabilir ancak bu yalancı bir iyileşmeden başka bir şey değildir. Zira ilaçlar kesildiğinde şikayetler tekrarlar.  Ömür boyu ilaç kullanılamayacağına göre, ilaçlarda ısrar etmek doğru bir yaklaşım değildir. Üstelik yıllarca kulanılması gereken ilaçların karaciğer ve böbrek üzerine de bir sürü yan etkileri olduğu da unutulmamalıdır. 

UNUTMAYIN!

Reflü göğsünüzü ağrıtır, kalbinizi sıkıştırır, nefesinizi kokutur, dişinizi çürütür ve başınızı ağrıtır. Reflü hastalığının tedavisi için ömür boyu ilaca ve doktor doktor gezmeye mahkum değilsiniz. Yaşam konforunu bozan reflü hastalığından 40-50 dakika süren bir operasyonla 24 saat içinde kurtulabilirsiniz. Ameliyattan sonra ilaçlarınız kesilir ve böylelikle ilaç ve muayene için yaptığınız harcamalarınız da cebinizde kalmış olur.  Daha sağlıklı daha mutlu bir yaşam için iyi düşünün  doğru karar verin. Sağlıcakla?

www.facebook.com üzerinden,

?Mezopotamya reflü paylaşım gurubu?  muza üye olarak  reflü hastalığıyla iligili merak ettiğiniz tüm detaylara ulaşabilirsiniz.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu köşe yazısına henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan https://www.duzcetv.com sorumlu tutulamaz.