HES Kodu Düzce’de Nerelerde Kullanılacak?

HES Kodu Düzce’de Nerelerde Kullanılacak?

Korona virüs ile birlikte hayatımıza giren HES Kodu artık, şehirlerarası yolculuktan resmi kurumlara kadar hemen her yerde zorunlu hale geldi. Ancak HES kodu nasıl alınır, Düzce’de vatandaşlar HES kodunu nerelerde kullanacaklar? Bütün bu soruların cevabını Düzce Sağlık İl Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Korona Virüs filyasyon doktorlarından Pınar Selinay Doğan verdi.

Korona virüs salgını sonrasında Sağlık Bakanlığı tarafından geliştirilen “Evde Hayat var” uygulaması bugünlerde verilen HES kodu ile daha çok gündeme geldi. Şehirlerarası ulaşımdan resmi kurumlara girişlere kadar hayatımızın bir parçası haline gelen HES kodu nedir? Nasıl alınır? Düzce’de nerelerde kullanılıyor? Kimler bu kodu kullanacak sorularına cevap aradığımız haberimizde Düzce İl Sağlık Müdürlüğü Halk Sağlığı Başkanlığı Koronavirüs Filyasyon ekibi doktorlarından Pınar Selinay Doğan HES kodu ile ilgili açıklamalarda bulundu. Dr. Pınar Selinay Doğan HES Kodu ile ilgili olarak yaptığı açıklamada; “HES Kodu yani Hayat Eve Sığar kodu. Kontrollü hayat kapsamında ulaşım veya ziyaret gibi işlemlerinizde kurumlarla ve kişilerle Covid-19 hastalığı risk durumunuzu güvenli bir şekilde paylaşmanın bir yoludur. HES Kodunu 3 farklı şekilde alabiliyoruz. Bir tanesi hayat eve sığar uygulaması. Diğer SMS yoluyla ve E-devlet üzerinden alınabilir” dedi.

Hayat Eve Sığar uygulaması ile güvenli hayat

Dr. Pınar Selinay Doğan; Hayat Eve Sığar uygulaması ile ilgili olarak ta bilgiler verdi. Dr.

Doğan; “Hayat eve sığar uygulamasında ulaşabildiğimiz diğer işlemler ise çeşitli hizmetler mevcut. Bunlardan bir tanesi bulunduğumuz bölgenin yoğunluğunu görebiliyorsunuz. Telefonunuzun konum ve bluetoothunu açık tuttuğunuz sürece sizinle aynı ortamda bulunan kişilerden Covid-19 hastalığı taşıyan kişiler varsa bunun bilgisini edinebiliyorsunuz. Bulunduğunuz konum Covid açısından riskli bölgemi görebiliyorsunuz ayrıca gittiğiniz işletmelerin, kurum ve kuruluşlarda pandemi önlemlerinin alınmadığını görürseniz bunları ihbar edebiliyorsunuz. Yakınlarınızın bilgilerini de alarak Onların risk durumunu da takip edebiliyorsunuz. Bunun dışında kare kod paylaşma üzerinden gittiğimiz işyerinde, toplu taşıma aracında karekod varsa onu okutarak ortamda, yolculuk yaptığınız birinde covid var mı öğrenebiliyor duruma göre önlem alabiliyorsunuz” diye konuştu.

HES Kodu nedir? Nasıl alınır?

HES Kodu hakkında bilgiler veren Dr. Pınar Selinay Doğan; “HES Kodunu istediğimiz kadar alabiliyoruz. HES kodu tamamen kişilerin yönetimi altında olan bir koddur. Birden fazla HES kodu alınabiliyor. Alacağımız HES kodlarının zamanını alırken biz belirliyoruz. İstersek birkaç günlük istersek de süresiz alabiliyoruz. Ayrıca gittiğimiz yerlerde paylaşmamız gereken bir HES Kodu TC kimlik numarası gibi özel ve tek bir numara olmadığı için güvenlik açısından çok daha kolay bir kod oluyor” diye konuştu.

HES Kodu Düzce'de nerelerde kullanılacak?

HES Kodun kullanım yerleri ile ilgili olarak da bilgiler veren Dr. Pınar Selinay Doğan; “Bu kod bir süredir ulaşım araçlarında talep edilen bir kod. Onun dışında kamu kurum ve kuruluşlarına girişlerde artık HES kodu isteniyor. Valilik, kaymakamlık, Nüfus İşleri Müdürlüğü, Tapu Müdürlüğü gibi kurumlardaki işlemlerinizi artık HES kodu ile yapıyorsunuz. Covid açısından risk durumu varsa yolculuk için biletinizi alamazsınız, kuruma kabul edilmezsiniz. Aynı zamanda sizin bu kodu paylaşmanız aynı ortamda, temasta olduğunuz kişilerde, yolculuk yaptığınız araçlarda covid hastalığı tespit edilirse size de kolaylıkla ulaşılmasını sağlıyor.

Hes kodu almayan vatandaşlar işlemlerini yapacakları kurumlarda yoğunluk oluşturacağına dikkat çeken Dr. Pınar Selinay Doğan; HES kodunu her vatandaşın mutlaka alması gerekiyor. Böylece HES kodunu vererek insanlar rahatlıkla yolculuk yapabilir” dedi.

İşletmeler ve ticari taksiler için kare kod

Dr. Pınar Selinay Doğan ayrıca, “HES Kodunu kullanacak kişiler kodlarını paylaşarak güvenli iletişim kurabilirler. Ayrıca işletme yerleri, ticari taksiler kare kodları Hayat eve sığar uygulamasından alarak bu kodu işletmelerine, taksilerine asarak da müşterilerinin Covid hastası olup olmadıklarını öğrenebilir buna göre önlemlerini alabilirler” dedi.

Haber: S. AKYOL - H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.