Antidepresan ilaçlar doğurganlığı azaltıyor

Antidepresan ilaçlar doğurganlığı azaltıyor

Antidepresan ilaçlar doğurganlığı azaltıyor

Uzun süre antidepresan ilaç kullananlar hakkında ortaya atılan "doğurganlığı azaltıyor" iddiaları konusunda uzmanlar açıklama yaptı. Dünya genelinde her 4 kişiden 3'ü kullandığı açıklanan antidepresan ilaçlarla ilgili endişe verici iddialara cevap geldi.

Dünyaca ünlü isimlerden biri olan Selena Gomez'in Bipolar hastalığından kaynaklı kullandığı antidepresan ilaçların doğurganlığını etkileyeceğini iddia etti. Bu haberler sonrası dünya genelinde psikolojik rahatsızlıklardan kaynaklı ilaç kullanan insanların yaşadığı tedirginliğe Türkiye Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Havva Avşaroğlu açıklık getirdi. Avşaroğlu, psikiyatri hastalıklarındaki tedavide önemli rol oynayan ilaç hakkında ortaya çıkan soruları yanıtladı. Araştırmalara göre dünya genelinde çeşitli psikolojik hastalıklar nedeniyle bu ilaçları kullanan kişilere Avşaroğlu'ndan rahatlatıcı açıklama!

Türkiye Hastanesi Psikiyatri Uzmanı Dr. Havva Avşaroğlu, antidepresan ilaçların rahatsızlıkları kontrol altında tutmak için önemli rol oynadığını belirtti. Depresyon, panik ataklarda, travmalar sonrasında yaygın olarak kullanıldığını belirtti. Yaygınlaşmasındaki en büyük nedeni ise metropol yaşam tarzı içinde çalışan kişilerin sayısının fazla olması kaynaklı olduğunun altını çizdi.

Tempolu hayatı kontrol etmede zorlanan kişilerin daha sağlıklı kalması için tercih ettiği antidepresan ilaçların kullanımı bu yüzden dünya geneline yayıldı. Öte yandan yapılan tedavilerde strese bağlı farklı hastalıklarında ortaya çıkmasına zemin hazırladığını belirtti. Özellikle tüp bebek olayına değinen Avşaroğlu, Kadın Doğum uzmanlarının da bu tedavi sürecinde kişilerin stres oranlarını azaltmaları için antidepresan kullanımını uygun görüldüğünün altını çizdi.

Avşaroğlu iddia hakkında, "Antidepresan ilaçların doğurganlığı engellediğine dair bilimsel hiç bir kanıt yoktur. Aksine ilaçlar kişilerin doğurganlığını değil stresini azaltır. Gebelik oluşmasında engelli asla yok fakat gebelik döneminde kullanımı olumsuz olabilir. Uzmanlar bununla ilgili kontrollü hareket eder. Antidepresan ilaçlar konusunda bir skala var. Bu skala içerisinde zaten risk ve riskli ilaçlar olarak ayrıştırılır.

Yoğun kaygı yoğun stres aksine doğurganlığı azaltır diyebilir. İlaç alımı konusunda bir uzman görüşü olmadan alınmaması lazım. Aynı şekilde ilaç tüketimiyle beraber çevremizdeki insanlara da fikir verirken yanlış aktarılmaması lazım. Çünkü çok yoğun psikolojik rahatsızlığı olan kişiler ilaç kullanımından kaçar. Bu durumu kesinlikle engellenmesi için ifadelerimizi kullanırken dikkatli olmakta fayda var. Birçok insan bu ilaçları kullanmak zorunda olacak kadar rahatsızlığı var. Tedavi süreçleri hastalık riskini azalttıkça vücuttaki kontrol mekanizması o kadar sağlıklı çalışır." şeklinde konuştu. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.