Değirmen Ağzına Yıkım Göz Göre Göre Geldi

Akçakoca'ya bağlı Koçullu köyüne  içme suyu arıtma tesisi  yapan müteahhit firma, Sarıyayla barajından gelen Sarma deresine bundan 2 yıl önce  tonlarca ağırlıktaki hafriyat malzemesi dökünce 18 temmuz sabahı olanlar oldu.  Dere yatağına dökülen molozların dere yatağını tıkması sonucu birikerek göle doluşan sular bendi patlatınca,  büyük bir yıkıma yol açarak Değirmenağzı bölgesinde milyonlarca liralık maddi hasara yol açtı. 

Bundan 2 yıl önce Koçar eski muhtarı Yılmaz Kütük ile birlikte yaptığımız özel haberde, dönemin belediye başkanı Cüneyt Yemenici, İçme Suyu Arıtma Tesisini yapan yüklenici  firma, Akçakoca Kaymakamlığı, Akçakoca Orman İşletme Müdürlüğü, Devlet Su İşleri Müdürlüğü, İl Özel İdaresi, Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü ile Düzce Valiliği uyarılılarımızı dikkate alsaydı, 18 temmuz sabahı yaşanan sel felaketinin yarattığı yıkımın sonuçları bu kadar büyük olur muydu?

Bu sorunun cevabını aramak için, kameraman arkadaşım İsa Keleş ile birlikte selin başlangıç noktası olan Sarmaderesi Yaylacık mevkisine gittik. Felaketi yaşayan köylülerle röportaj yaptık. Gördüğümüz manzara korkunçtu. Akçakoca Belediyesine ait Koçullu köyünde yapımı devam eden Arıtma Tesisinin temel kazısı yapım aşamasında çıkıralan tonlarca taş ve moloz, müteahhit firmanın nakliye masrafından tasarruf etmesi için Sarıyayla köyü Yaylacık mahallesinden Sarma deresine boşaltıldı. 

Sarma deresine dökülen kimilerine göre 500, kimilerine göre 1 500 kamyon tonlarca ağırlıkta ki hafriyat malzemesi dere yatağında büyük bir set oluşturarak, dere yatağında suni bir göl oluşturdu. Dere yatağı çevresinde tarlaları olan Sarıyayla, Kurugöl, Koçullu ve Koçar deresi sakinleri, 2 yıl boyunca müracaat etmedikleri kapı kalmamasına rağmen, günlük palyatif pansumanların dışında soruna kalıcı çözüm bulamadılar. Dere yatağı çevresinde tarlaları olan köylülerin fındık bahçeleri sel suları tarafından yok edildi.

Selden büyük zarar gören köylüler fındık bahçelerinin sele kapıldığını, sebze ve meyve bahçelerinin yok olduğunu ve sel sularlının getirdiği taşların dere yatağı içinde doğal küçük küçük gölcükleri doldurarak dümdüz ettiği söylediler. Dere yatağı içinde ki canlı yaşamı yok eden facia, derenin Karadeniz ile buluştuğu noktaya kadar olan bütün bölgede yıkıma yok açtı. Köprüler yıkıldı, işletmeler yerle bir oldu.

Eşi ile birlikte sel sularından canını zor kurtardığını söyleyen Hüseyin Kolçak, bugüne kadar kendilerine hiçbir devlet yetkilisinin ulaşmadığını ve zararlarını nasıl telafi edileceğini bilmediğini söyledi. felakete seyirci kalan ve göz yumanların mutlaka yargıya hesap vermesini isteyen Kolçak, zararının tanzim edilmesini istedi.

Değirmenağzı deresinde ki selin  başlangıç noktası burası diyen Koçullu köyünden bir başka  görgü tanığı ise, dere yatağına atılan hafriyat malzemesi dere yatağını kapattı ve baraj ve geriye doğru çok büyük bir göl oluştu.  Biriken suyun patlamasıyla birlikte dere kenarında bahçeleri olan köylüler büyük zarar gördü.

Sarma deresinden  gelen sel suları Korugöl deresinden gelen suyla birleşerek Değirmenağzı deresi üzerinde bulunan onlarca işletmeye milyonlarca lira zarar verdi Otomobiller sel sularına kapıldı. Koçar alabalık tesisleri, Kaşmirpar, Yeşil vadi, Cumayanı mesire alanı, 15 temmuz şehitler parkı, Tuana otel, Günbatmı tesisleri, dere boyunda ki düğün salonları ile  Akçakoca Belediyesine ait garaj ağır hasar gördü. Milyonlarca liralık hasar oluştu.

İHMALİ OLANLAR ZARARI KARŞILASIN

Dere yatağını dolum sahası yapan ve buna izin verenler birinci derece sorumludur. Göz göre göre çevre katlimanı neden sorumsuz yerel yöneticiler yüzünden Milyonlarca lira zarar urayan işletmeler  ile tarlaları sel sularına kapılan köylüler hukuk mücadelesi açmaya hazırlanıyor.  Zararlarının telafisini istiyor.

Haber& Röportaj: Nevzat CİNGİRT KAYNAK : AKÇAKOCA TV


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.