Özel Uğur Lisesi rehber öğretmeni öğrenci ve velilere uyarılarda bulundu

Üniversite giriş sınavları (YKS) yarın (15 Haziran 2019) tarihinde yapılacak. Liselerin son sınıf öğrencileri ile liselerden mezun öğrenciler, belki de geleceklerini belirleyecek sınava girerken mutlaka heyecanlanacaklar. Tabi ailelerde bu heyecanı çocuklarıyla birlikte yaşayacaklar. Ama öğrenciler ve mezunlar sınava girerken neler yapmalı, sınava neler götürmeli, anne ve babalar çocuklarının heyecanını nasıl yenmeliler. Özel Düzce Uğur Lisesi rehberlik Bölümü Öğretmenleri, öğrencilere ve ailelere önerilerde bulundu.

Üniversite, lise son sınıf öğrencileri için onların gözünden hayati önem taşıyan en önemli sınav. Öğrencilik hayatlarında belki de dönüm noktası. Aileler içinde çocuklarının bütün öğrencilik hayatlarının zirveye taşındığı son basamak. Üniversite giriş sınavı bu noktadan bakıldığında büyük önem taşıyor gibi görünse de aslında her şeyin sonu değil. Yarın (15 Haziran 2019 Cumartesi günü ilk oturumu yapılacak YKS sınavı için öğrenci ve ailelerine önerilerde bulunan Özel Düzce Uğur Lisesi rehberlik servisi öğretmenleri, öğrenciler için sınavda heyecanı yenmek için yapılması gerekenleri, sınava giderken öğrencilerin yanına alması gerekenleri ailelere ise sınav heyecanın ile baş edebilme yollarını anlattılar. Özel Düzce Uğur Lisesi Rehber Öğretmeni Sema Turan; “Yoğun bir dönem geçirdik. Yoğun bir tempo ile emek verdik ve şimdi meyvelerini toplama zamanına geldik. Bütün öğrencilerimize şimdiden başarılar diliyoruz. Sınav için yapmamız gereken şeyleri yeniden hatırlatıyoruz. Sınav psikolojisi dediğimiz psikoloji maalesef biraz kaygılı olacak. Sabah öğrenciler uyandıklarında biraz stres ve kaygı duyacaklar ama bu normal bir şey. Kitapçık ve optik ellerine gelene kadar kaygılanmaları çok normal. Bunun için endişe etmemeleri gerekiyor. Ama sınava başladıktan sonra soruları gördükten ve çözmeye başladıktan sonra bu kaygıları gitgide azalacak. Sınava başlamadan önce ekstradan yapmaları gereken bir şey yok. Günlük olarak ne yapıyorlarsa ogünde aynı şeyleri yapmaya devam etsinler. Kahvaltıda sınav gününe kadar nasıl kahvaltı yapıyorlarsa sınav günü de aynı kahvaltıyı yapın. Sınav, Cumartesi ve Pazar günü olmak üzere 2 oturum şeklinde olacak. İki oturumunda sınav giriş belgesi farklı. Sınav giriş belgeleri ve kimlik mutlaka gerekiyor. Öğrencilerin sınavda kullanacağı kalem, kalemtraş ve silgi ÖSYM tarafından temin ediliyor. Su alabilirler ama ambalaj etiketini sökmeleri gerekiyor. Onun dışında yanlarına hiçbir şey almasınlar. Öğrenciler, kimlik ve giriş belegesini kesinlikle unutmasınlar. Öğrenciler için heyecan sınavda yapamadıkları sorularla karşılaşınca başlayacak. Sorulardan birisini yapamayınca diğerini de yapamazsam diye bir endişe oluşacak ama buna fırsat vermemeleri gerekiyor. Çünkü öğrencilerin bütün soruları görmeleri lazım. Belki en son soru öğrencinin yapabileceği kolay bir soru. Bütün soruları görmeleri ve sonra heyecan yapmadan, takıldıkları sorularda çok fazla zaman harcamadan diğerlerine geçmeleri gerekiyor. Sınav esnasında oluşabilecek heyecana karşı ise nefes egzersizlerini kısa bire süre yapmaları, bundan sonra tekrar sınava devam etmeleridir” dedi.

 

Anne vebabalara öneriler.

 

Sema Turan çocuğu sınava gidecek anne ve babalara da önerilerde bulunarak; “Öğrencilerin stres yapmalarını en önemli nedeni ‘ben bu sınavda başarısız olursam annem, babam ve öğretmenlerim beni sevmeyebilir’. Böyle bir düşünce kesinlikle hatalı bir düşünce. Sınav aslında öğrencilerin bölüm ve şehri için belirleyici. Bizim onları sevgimiz ile ilgili belirleyici bir durum değil. Aileler bu yüzden çocuklarını bu şekilde yaklaşabilir. ‘Bizim sana sevgimiz asla bu sınavla azalmayacak’ yaklaşımı ile yaklaşabilirler. Sınav asla çocukların sağlıklarından önemli değil. Bu sınav her şeyin son değil. Önünde farklı kapılar açılabilir. Düşüncesini çocuklara vermek gerekir” diye konuştu. 

 

 

Öğrenciler ise heyecanlı

Özel Düzce Uğur Lisesi öğrencileri ise sınava hazır olduklarını, sınav esnasında heyecan yaşamayacaklarını dile getirdiler. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.