Başkan Ay Hukuk Kurultayı'nda Konuştu

Başkan Ay Hukuk Kurultayı'nda Konuştu

Ankara Barosu tarafından düzenlenen XI. Hukuk Kurultayına, Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay konuşmacı olarak katıldı. Azade Ay kurultayda gerçekleştirdiği konuşmasında, insan haklarına vurgu yaparak “İnsan haklarını savunma ve koruma görevimizi yerine getireceğimizi Düzce Barosu adına taahhüt ederim” dedi.

Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, Ankara Barosu tarafından düzenlenen XI. Hukuk Kurultayına konuşmacı olarak katılım sağladı. Ay, insan haklarıyla mücadele konusuna vurgu yaptığı konuşmasında, “İnsan haklarını savunma ve koruma görevimizi yerine getireceğimizi Düzce Barosu adına tahhhüt ederim” ifadelerinde bulundu.

Düzce Barasu Başkanı Av. Azade Ay, Ankara Barosu Yönetim Kuruluna ve Ankara Barosu Başkanı Av. Erinç Sağkan’a emeklerinden ve davetlerinden dolayı teşekkür etti.

XI. Hukuk Kurultayı’nda konuşma yapan Düzce Barosu Başkanı Av. Azade Ay, konuşmasında şu ifadelere yer verdi:
“İnsanların bir eşya gibi alım satıma konu olduğu ve her fırsatta aşağılandığı dönemlerde insan haklarının  ilk tohumları atılmış, mücadelelerle  bir kısım haklar kazanılmış, zaman içerisinde ise gelişim ve değişim göstermiş ,yine bu gelişimin etkisi altında devlet veya bireylerden kaynaklanan ihlallere karşı bu hakların korunması gündeme gelmiştir. İnsan hakları, kavramı ilk ortaya çıkışından itibaren sürekli bir gelişim ve değişim içerisindedir.
 

“Avukatlarımız insanüstü özveri ile çalışmakta”

Avukatlık Kanunun 76.maddesinde kamu kurumu niteliğinde meslek kuruluşu olan Barolara, hukukun üstünlüğü yanında insan haklarını savunma ve koruma yükümlülüğü getirmiştir. Bu yükümlüğümüz gereğince biz barolar öncelikle, kişilerin adalete erişiminin sağlanması, hak arama özgürlüklerini kullanmalarını, adil yargılanmalarını sağlamak üzere, öncelikle adli yardım ve CMK hizmetini sunuyoruz. Oldukça düşük ücretler mukabilinde bu hizmetler gönüllü meslektaşlar tarafından verilmeye devam etmektedir. Bu hizmetlerin bu gün  sürdürülebilir olması avukatların  insanüstü özverilerine, barolarımızın yaptıkları etkin mücadele sayesinde olduğu da unutulmamalıdır.
Ayrıca gönüllülük esası ile barolarımızda faaliyet gösteren, kadın ve çocuklar hakları merkezlerimiz, insan hakları merkezlerimiz aracılığı bu ihlallerin önüne geçilmeye, mağdurlara hukuksal destek verilmeye çalışılmaktadır.
 

“Hak ihlallerine karşı yapılan başvurulara taraf olarak barolarımızı Mahkemeler kabul etmemektedir”

Ancak sorun şu ki Av K. 76 maddesine açıkça barolara insan haklarını savunmak ve korumak yükümlüğü getirilmiş olmasına rağmen, hak ihlallerine karşı yapılan başvurulara tüm çabalarımıza rağmen  taraf olarak barolarımızı Mahkemeler kabul etmemektedir. Düzce özelinde ise sanırım  3 adet cinsel istismar dosyasında ve birkaç kadına yönelik şiddet dosyasında  Düzce Barosu’nun katılma talebini kabul edildi. Fakat kabul edilmeyen dosyalar yine baromuzun ilgili kurulları tarafından  takip edilmektedir. Sanırım Av K 76. Maddesini yine, yeniden ve bıkmadan usanmadan anlatmak ve hakkı almak için mücadele etme görevi yine bize düşmektedir.

Özellikle 15 Temmuz kalkışmasından sonra açılan soruşturmalarda, soruşturmaların adil ve etkin yürütülebilmesi için, o tarihlerde çıkan KHK’lar ile savunma hakkına getirilen kısıtlamalara rağmen, savunma desteği ve avukatlık hizmeti sunan yine barolar olduğu da unutulmamalıdır.

“Ortak paydamız hukukun üstünlüğü”

Dün olduğu gibi bu günde ve dahi yarında; ortak paydamız hukukun üstünlüğü olacağı, her türlü insan hakkı ihlallerinin karşısında, insan haklarını savunma ve koruma görevimizi yerine getireceğimizi Düzce Barosu adına tahhhüt eder, saygılar sunarım”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.