Baro Başkanı Ay’dan Avukatlar Günü Mesajı

Baro Başkanı Ay’dan Avukatlar Günü Mesajı

Baro Başkanı Ay’dan Avukatlar Günü Mesajı

Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay, 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle bir mesaj yayımladı.

 5 Nisan Avukatlar Günü nedeniyle, Düzce Baro Başkanı Av. Azade Ay yazılı bir açıklamada bulunarak hem meslektaşlarının gününü kutladı hem de onların sorunlarına dikkat çekti.

Son günlerde tüm dünyayı etkisi altına alan Korona Virüs pandemisi sonrası çıkarılan yasa ile savunmaya ket vurulduğunu belirten Baro Başkanı Ay, savunma hakkına sınırlama getirilmesine tepki gösterdi.

Ayrıca son yıllarda yaşanan ekonomik krizin avukat meslektaşlarını da büyük oranda etkilediğini belirten Azade Ay, siyasal iktidar ve baroların bir araya gelerek ortak bir payda da buluşması gerektiğini ifade etti.

“Çıkarılan yasa ile savunmaya ket vurulmuştur”

Pandemi sonrası çıkarılan yasa ile savunmaya ket vurulmuştur diyerek yeni bir düzenlemeye gidilmesi gerektiğine vurgu yapan Baro Başkanı Ay, şunları söyledi:

“Geçtiğimiz günlerde çıkarılan yeni bir yasa ile cezaevlerinde tutuklu ve hükümlülerle avukatların yapacağı görüşmelerin kayıt altına alınmasına  varan uygulamaların yasalaştırıldığı, HMK da yapılan değişiklik teklifi ile yargı makamları önünde avukatların desteksiz bırakılmasının istenmesi, yine pandemi nedeniyle yasa gereği kamu hizmeti yapan  65 yaş üstü meslektaşların mesleki faaliyetlerine engel olacak şekilde sokağa çıkmalarına sınırlama getirilmesi ve tutuklu dosyalarda  savunma makamının duruşmaya alınmaması ve SEGBİS ile duruşmaya bağlanmalarına dahi imkan verilmemesi, maalesef ki savunmaya ket vurmuş, savunma hakkına sınırlama getirmiştir.”

“Avukatlar ekonomik krizden oldukça fazla etkilendi”

 Son yıllarda yaşanan ekonomik sıkıntılardan avukatların büyük oranda etkilendiğini belirten Baro Başkanı Ay, konuşmasına şöyle devam etti:

“Savunmanın gelişmesi önündeki en büyük engellerden biri de biz avukatların ekonomik ve sosyal hayatlarının her geçen gün erozyona uğramış olmasıdır. Ülkemizin son yıllarda geçirdiği ekonomik krizden en çok da avukatlar etkilenmektedir. Gerek vergi mevzuatının hakça ve adilce yorumlanmamasından  kaynaklanan ağır vergi yükü, SGK primlerinin ağırlığı, CMK  ve Adli Yardım ücretlerinin adeta bu görevleri angaryaya dönüştürmesi, karşı yan vekalet ücretleri için yapılan gereksiz tartışmalar, ekonominin ağır yükü, akdi vekalet ücretlerinin hali hazırda  bir birlik sağlayacak tarifelere oturtulmamış olması, meslektaşlara  yapılan haksız fiili ve sözlü saldırılar  ve en çok da demokratik  ve sosyal hukuk devleti ilkesinden verilen ödünler ne yazık ki bu erozyonunu başlıca sebeplerindendir.”

“Siyasal iktidar ve barolar ortak çalışma yapmalı”

Korona Virüs pandemisi sonrası birçok meslektaşının da işsiz kalacağının altını çizen Av. Azade Ay, mesajında şu ifadelere yer verdi:

“İzah ettiğimiz ekonomik ve sosyal  gidişatın sonucu olarak, bu pandemi sonunda bizim meslek kolumuzda da işsizliğin artacağı ,pek çok  bağlı çalışan meslektaşın işini kaybedeceği, genç meslektaşların mesleğe dair umutlarının yok olacağı açıktır.

İşte bu nedenle bu güne değin yapamadığımız, ancak artık bir zorunluluk olan, olağanüstü durumlardan en az yara ile çıkabilmemizi sağlayacak yeni oluşumların hayata geçirilmesi, bu yönde tüm meslektaşları kapsayacak bir yardım ağının, ihtiyat akçesi sandıklarının oluşturulabilmesi için, siyasal iktidar tarafından barolarla yapılacak ortak bir çalışmayla yeni mevzuat değişikliğine gidilmesi önemlidir.

Unutmayalım ki yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığı, ekonomik ve sosyal hakları sağlanmış savunma ordusu ile gerçekleşecektir.”

Düze Baro Başkanı Avıkat Azade Ay son olarak şunları söyledi:

"Unutmayalım bizi bir arada tutan en büyük payda Hukukun Üstünlüğüne dair inancımızdır. Hukukun üstünlüğü paydasında buluştuğumuz, tüm avukatların 5 Nisan Avukatlar gününü Düzce Barosu adına kutlarım.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.