Rektör Çakar’dan Öz Eleştiri

Rektör Çakar’dan Öz Eleştiri

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce TV’de yayınlanan Gündem programının konuğu oldu. 2. anjiyo cihazının üniversite hastanesine kazandırıldığı açıklayan Çakar, eski hastane binasında yapılan yeniliklerle ilgili de bilgiler verdi.

Düzce TV ekranlarında yayınlanan Gündem Programının bu haftaki konuğu Düzce Üniversitesi rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar oldu. Rektör Çakar, Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde yapılan çalışmalar hakkında detaylı açıklamalarda bulundu.

İl dışından gelen hasta sayısından, yeni anjiyo cihazına, hastaneye görev yapmaya başlayan doktorlardan eski hastanenin bakım onarımına kadar birçok konuya değinen Rektör Çakar, bu gelişmelerle birlikte düzen yerine oturduktan sonra çok iyi bir yeniden yapılanmayı başardıklarını da konuşmasına ekledi.

“Çevre illerden hastanemize talep yüksek”

İlde yaşanan nüfus artışının hastaneye de yansıdığını belirten Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar şunları söyledi:

“Hastanemizden memnuniyet olduğu kadar memnuniyetsizlik de olabilir. Yani sonuçta herkesin aynı hizmetle karşılaşması bir hizmet kurumunda mümkün değil. Hele ki sağlık gibi önemli bir alanda herkesin aynı hisse kapılması bence çok mümkün değil. İlin nüfus artışı tabii ki bizim hastanemize de yansıyor. Bizim geçen yıl 1700 hastamız varsa bu yıl 2200 hastamız var.

Kasım ayında üniversite hastanemize başvuran hastaların yüzde 30’u Zonguldak’tan, yüzde 20’si İstanbul’dan, Sakarya’dan hasta oranımız yüzde 10, Bolu’dan yüzde 7, Kocaeli’den yüzde 6, Ankara’dan yüzde 5 olarak dağılımlar böyle. Sonuçta bir sağlık sistemi içerisinde Bolu’da olmayan bizde vardır bizde olmayan Bolu’da vardır. Yani bu sebepler sağlık sektörü içerisinde herkesin kendini rahat ve mutlu hissettiği yeri tercih etmesi esastır. Biz işte şöyle adımlar atacağız da hastamız artık oraya buraya gitmeyecek diyemeyiz. Biz o adımları atacağız ama hastamız yine kendisini rahat ve mutlu hissettiği yere gidecek.”

“Doktorlarımızın ve hastanemizin böyle anılması beni üzüyor”

Geçtiğimiz aylarda anjiyo cihazı eksikliği nedeniyle hastaların hayatını kaybettiği ve bu ölümlerin Düzce Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi nedeniyle kaynaklandığı iddiaları üzerine ilk defa açıklama yapan Rektör Çakar, şunları söyledi:

“2. anjiyo cihazımızı aldık. Aslında bizim Kardiyoloji Ana Bilim Dalımızda hiçbir sorun yaşamadık ama bu sorun niye geldi… Biraz da benim teflon olmamamdan yani bütün problemleri alınıp üzerime yapıştırmamdan da kaynaklı olabilir. Bizim bir sorunumuz vardı onu açık yüreklilikle kabul ediyorum. Ama Kardiyoloji Anabilim Dalımızda öyle bir cihazımızda var. Anjiyo da yapılıyor. Daha 2. anjiyo cihazımız yokken sadece kasım ayında yapılan anjiyo sayısı 385. 20 iş günü olduğunu düşünün. Günlük ortalama en az 10 tane anjiyo yapmışız her gün. Anjiyo yapılamayan bir hastane değiliz biz. Bölgenin anjiyo yapılan bir hastanesiyiz. Allah rahmet eylesin vefat edilenlerin üzerinden de konuşmak istemem o zamanda konuşmak istemedim çok şey vardı söylenecek ama o zaman konuşmadım. Suçlandığımız alanda bize hiçbir başvuru yok. Hasta sevki konusunda bize hiçbir başvuru olmayan bir durumda biz suçlu olarak lanse edildik. Hatta Kardiyoloji Anabilim Dalı Başkanımızın dahi bize getirebilirisiniz hastaları acille ilgili olanları diye bir talebi var. Ama ben şunu söylemek istiyorum, şimdi hiçbir hekim bir hastanın kötü sonuçlanması ya da başına olumsuz bir şey gelmesi için uğraştığını ben asla düşünmüyorum. Mutlaka hani ben bunu üniversite hastanesine sevk etmeyeyim Bolu’ya sevk edeyimin altında ama yoğun bakımı ilgilendiren ama başka fikri ilgilendiren, ben onu bilemem ne olduğunu. Ama biliyorum ki bize sevk edilmesine dair herhangi bir girişim ve başvuru yok. Ben bu konu da teflon değilim niye Düzce’de olan her şey bizi ilgilendirir. Sağlık sistemi içerisinde bir rolümüz varsa ve çözülmesi gerekiyorsa orada da sorumluluk üstlenerek üzerimize düşeni yapmamız gerekir. Benim üzüldüğüm şu, bir arıza olması durumu tabii ki var. Ama bu rutin olan bir cihaz değil. Bizim cihazımız 8 yıllık olduğu için 3 yıldan bu yana Sağlık Bakanlığı’nın tıbbi cihaz kurulunda 2. anjiyo cihazını alabilmek için onay peşindeyiz. Geçtiğimiz hafta ihale sonuçlandı şu anda bir itiraz olmazsa 2. anjiyo cihazımızı da üniversitemize kazandırdık. İnşallah bu birkaç hafta içerisinde gelip kurulacak. Sonuç olarak üniversite hastanemiz herkesin gurur duyacağı bir düzeyde. Şehir dışından gelen hasta oranlarımız bunun en önemli göstergesi.  Ben doktorlarımızın ve hastanemizin böyle bir yaftayı hak etmediğini özellikle söylemek isterim.”

“Acil servisimizde olan sıkıntıyı öngörebilirdim”

Acil Servisimizde büyük bir sıkıntı vardı bunu şahsım daha önceden öngörmeliydi diyerek öz eleştiride bulunan Rektör Çakar, “Düzen yerine oturduktan sonra çok iyi bir yeniden yapılanmayı başardık” diyerek konuşmasının devamında şunları söyledi:

“Ben samimiyetle kabul ediyorum acilimizde büyük bir sıkıntı vardı. Belki benimde önceden görmemi gerektiren bir sorundu. Belki benimde yönetici olarak hatam oldu yani daha erkenden öngörüp de daha önceden önlemler almış olmam gereken zamanlar olabilir. Orada bir yönetici değişikliği yaptık. Ben acilde yaşadığımız sorunda şimdiye kadar hiç hekim olmak gibi bir şeyim olmadı ama ben acilde yaşadığımız sorunda keşke hekim olsaydım gidip o nöbeti kendim tutsaydım diye hayıflandım çok içerledim. Onun için de hemen hızla hareket ettik. 7 yeni hoca kazandırdık üniversitemize. Hepsi göreve başladılar. 2’si geliyor yani atama aşamasında. Şu an da acilimizde hekimler nöbet tutuyor. Asistan arkadaşlarımızda var. Şu anda çocuk acile de bir hekim arkadaşımızı görevlendirdik. Yani böylece düzen yerine oturduktan sonra çok iyi bir yeniden yapılanmayı başardık.”

“Eski hastane binası güçlendiriliyor”

Düzce Üniversitesi Hastanesi’ne kazandırılan doktorlar ve yapılan yeni çalışmalara konuşmasında yer veren Çakar, şöyle devam etti:

“Onkolojimiz bölgedeki tek onkoloji. Şu anda çocuk alanında çok önemli güzel atılımlarımız var. Mesela çocuk nefrolojisi, çocuk romatoloğu, çocuk nöroloğu ve çocuk kardiyoloğu geliyor. Beyin cerrahisine yeni hocalarımızı kazandırdık. Geçtiğimiz günlerde dahiliyenin farklı alanlarına yeni hocalarımızı kazandırdık.

Şu anda bütün otopark alanını yeniden düzenliyoruz. Yeni hastane binamızı hizmete açtık. Otoparkta ciddi sıkıntımız vardı. Şimdi adım adım hastanenin içerisinde servisleri yeniliyoruz şu an. 3 kişilik odalarımız iki kişiliğe dönüşecek. Tüm odalarımıza banyo tuvalet gelecek. Özellikle hasta karşılama alanlarımızla vs. tüm servis binamız tamamen şu anda kat kat yenileyeceğiz. Deprem güçlendirmesi de yapacağız zeminden itibaren eski binada.”


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.