Solunum Hastalıklarından Korunmanın Yolları Neler?

Solunum Hastalıklarından Korunmanın Yolları Neler?

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Gerçek İlker Şiriner, Düzce TV ekranlarında yayınlanan Sağlık Rehberi Programının konuğu oldu. Şiriner, soğuk havaların etkisini göstermsesiyle birlikte artan solunum hastalıklarından korunma yollarını açıkladı. 

 

https://www.youtube.com/watch?v=KMmK2INqcAw

https://youtu.be/wxOOB61gOZM

Düzce TV’de yayınlanan Sağlık Rehberi Programı’nın konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Kulak Burun Boğaz Hastalıkları Uzmanı Gerçek İlker Şiriner oldu.

Kış aylarının gelmesiyle hava sıcaklarının düştüğü bu günlerde solunum hastalıklarının kendisini göstermeye başladı. Sinüzit, nezle, grip gibi solunum yolları hastalıklarından korunma yollarını aktaran Uzm. Dr. Gerçek İlker Şiriner vatandaşlara önemli uyarılarda bulundu.

Solunum hastalıklarının bir çoğunun kaynağının burun olduğunu belirten Uzm. Dr. Gerçek İlker Şiriner, uzun dönem burun tıkanıklığının sinüzüt olduğunu gösterdiğini belirttiği konuşmasında şu ifadelere yer verdi:

“Enfeksiyonların büyük bir çoğunluğunun kaynağı burundur. Mesela cüzam hastalığının da giriş bölgesi burundur. Veba hastalığı da aynı şekilde. Birçok hastalığı başlatan mikrop önce burna gelir. Nezle dediğimiz şey gribal enfeksiyon benzeri virüs kökenlidir. Birkaç gün burun tıkanıklığı ve burun akıntısıyla seyreder. Ama grip dediğimiz şey mutlaka yüksek ateş, kuru öksürük ve öksürükle birlikte baş ağrısının da olması gerekir. O da en fazla bir hafta civarında sürer. Fakat uzun dönem burun tıkanıklığı yapan hastalık sinüzittir. Sinüzitiniz olduğunda bu 15 günden birkaç aya kadar sürekli bir burun tıkanıklığı yapabilir.”

Soğuk havaların etkisini göstermesiyle birlikte solunum hastalılarının arttığını ve vatandaşların hangi önlemleri alması gerektiği açıklayan Dr. Şiriner, konuşmasına şöyle devam etti:

“Kendimizi korumamız için en önemli şey hava değişimine çok dikkat etmemiz lazım. Sıcaktan soğuğa, soğuktan sıcağa girdiğimiz zaman mutlaka korunmamız lazım. Özellikle sıcaktan soğuğa çıkarken kalın giyinmemiz lazım ve mutlaka o aradaki 20 derecelik ısı farkını vücut tölare edemiyor. Hemen sinüslerim tıkanmaya başlıyor ve sinüzit oluyoruz. Tabii altta burunda mutlaka yerleşik mikroorganizmalar oluyor. Mikrobu biz önceden alıyoruz ama o hava değişimi dolayısıyla mikrop aktif hale geliyor. C vitamini özellikle tüketmemiz gerekiyor. Meyve ve taze sebze mutlaka tüketmemiz lazım. Onun haricinde multi vitaminler bu konuda koruma açısından faydalıdır. Son dönemde probiyotikler diye bir şey biliyorsunuz. Hastalıklara karşı korunma açısında probiyotikler deneyebilirsiniz ama eğer imkanınız varsa köy yoğurdunu da tercih edebilirsiniz. Çünkü aktif olarak en güçlü probiyotiklerden biri köy yoğurdudur. Kefir kullanabilirsiniz. Bunların faydasını görme ihtimalimiz çok yüksek.”

Çocukların yatmadan önce beslenmesinin, reflüye davetiye çıkardığını belirten Uzm. Dr. Şiriner, ebeveynleri bu alışkanlıkları konusunda uyardı. Uzm. Dr. Şiriner şunları söyledi:

“Mesela bir çocuğu yatarken beslemememiz gerekiyor. Özelikle 2 yaştan sonra çocukların tamamının yatmadan önceki beslenmesini kesmemiz lazım. Çünkü fonksiyonel reflü denilen bilimsel bir gerçek var. Fonksiyonel reflü dediğimiz şey diğer reflü türleri gibi değil. Yani eğer biz bir şeyler yiyip yatarsak midemiz durmuyor çalışıyor. Ama bağırsak sistemimiz yavaşladığından dolayı midemiz sürekli çalışıyor ve asit üretiyor. Farkındaysanız midemizle ağzımızın arasında da erişkinlerde 40 cm civarından yükseklik farkı var. Bundan dolayı da biz yattığımız zaman bu fark ortadan kalkıyor. Midenin basıncı gecenin bir yarısı ağzın basıncına geçip asit sürekli boğaza, ses tellerine, sinüslerin içine kadar giriyor. Bu hastalarda çoğunlukla geniz akıntısı, gece ağızdan salya gelmesi, kuru öksürük, sabah ağız kokusu, mide bulantısı, gün içersinde ses kısıklığı seste çatallaşma, yutma güçlüğü ortaya çıkarıyor. Çocuklarda bu çok hızlı bir şekilde çocuğun burun tıkanıklığına, sinüzitine sebebiyet veriyor. Özellikle kulakta sıvı birikimi olduğu zaman biz çocuklara ilaç tedavisi veriyoruz. Bu çocuklarımızın tedavi süreçlerini takip ediyorum. İyileşme gözükmeyen çocuklar gece yatmadan önce yemek yien çocuklar oluyor. Çocuklarda da bu beslenme düzensizliği dolayısıyla reflü çok sık yan etkiye sebebiyet verebiliyor.”

Haber: H. DURNA


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!
OKUYUCU YORUMLARI
31.12.2019
15:28

tek yol var: düzce merkezi terk etmek

Katılıyorum   Katılmıyorum
%56,76
vatandaş


Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.