REKTÖR ÇAKAR: FINDIĞA ALTERNATİF GELİR

REKTÖR ÇAKAR: FINDIĞA ALTERNATİF GELİR

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, Düzce?de yetiştirilmeye başlanan tıbbi aromatik bitkilerin gelir aracı olarak fındığa alternatif olacağını dile getirdi. Bir çok bitki hammaddelerinin ithal edildiği günümüzde yerli ve milli üretimin desteklenmesinin önemli olduğuna dikkat çekti.

 

 

Düzce Üniversitesi Çevre ve Sağlık Teknolojilerinde İhtisaslaşma Koordinatörlüğü tarafından ihtisaslaşma çalışmaları kapsamında düzenlenen ilk ?Hasat Şenliği? geçtiğimiz günlerde Gölyaka ilçesi Hacıyakup köyünde gerçekleştirildi.

Hasat sonrasında mikrofonlarımıza açıklama yapan Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar, iki yıldan bu yana bu çalışmayı yürüttüklerini belirterek ,sağlık alanında seçilen  alanın geleneksel ve tamamlayıcı tıp olduğunu söyledi.

Çakar, ? Gördüğünüz gibi çiftçilerimiz mevcut bölgemizde yetişen en önemli ürün olan fındığa alternatif olara ya da fındığın alt arazilerinde yani fındık altlarında yetişecek olan alanlarda fındığa tamamlayıcı olarak yetiştirilecek olan tıbbi aromatik bitki türlerini birer gelir aracı, birer kalkınma aracı olarak kullanabilecekler. Biz bunların deneme ürünlerini başlattık. İki yıllık sürecin sonunda yaklaşık 40 çiftçimiz bunu aday oldu. Bunlar aromatik bitkiler ve bu aromatik bitkilerin de hem ülke genelinde hem de ülkemiz dışında çok önemli bir piyasası ve pazarı var. İnşallah bu bitkiler fındığa alternatif ve fındıktan daha fazla gelir elde etmelerine kolaylaştıracak. Ürettiğimiz 61 çeşit farklı sağlık destek ürünü içerisinde bu bitkileri kullanarak yaptığımız ARGE?ler sonucunda yaygınlaştırılabilirsek bu bitki üretimini bölgenin kalkınması da çok önemli bir ivme yakalamış olacağız. ? şekilde konuştu.

Rektör Çakar, birçok tarımsal ürünün ithal edildiği bir dönemde yetiştirilen yerli ürünlerin önemli olduğunu vurgularken, bu bitkilerin Düzce?nin topraklarında yetişmesinden de ayrı bir gurur duyduğunu dile getirdi.

Çakar,  ?Ihlamuru, biberiyeyi, hatta samanı ve özellikle ilaç ekstresi olarak kullanılan bitki hammaddelerini de ithal ettiğimiz günlerde özellikle yerli ve milli üretimin desteklenmesi kapsamında bu bitkilerin ülkemiz topraklarında Düzce?nin topraklarında yetişmesi çok önemli. Bölge için özellikle içinde bulunduğumuz ekonomik koşullar göz önünde bulundurularak çok önemli olacağını düşünüyoruz. İnşallah çok hayırlı bir işe giriştiğimizi bunun da sonuçlarını aldığımızı görmekten de ayrı bir gurur duyuyoruz? ifadelerinde bulundu.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.