DÜZCE?DE FINDIĞIN ALTERNATİFİ ÇİLEK OLACAK

DÜZCE?DE FINDIĞIN ALTERNATİFİ ÇİLEK OLACAK

Düzce Üniversitesi Çilimli MYO Bitkisel ve Hayvansal Üretim Bölümü Öğretim Görevlisi Fatma Çiğdem Sakinoğlu Oruç?un Proje Koordinatörlüğünü üstlendiği ?Topraksız Tarımda 18 Farklı Kışlık Çilek Demonstrasyonu? konulu proje  ile çilek üretiminde minimum maliyet ile maksimum verim almayı hedefliyor.

Çalışmalar hakkında bilgiler veren Proje koordinatörü Oruç projenin temellerinin REALKOM A.Ş ile birlikte Kasım 2013?te atıldığını söyledi. Oruç, ?2013- 2014 dönemi için  amacımız üretim olmayacak Düzce bölgesinde kış aylarında çilek yetiştiriciliği yapılıp yapılmayacağını, eğer yapılabiliyorsa hangi çeşitleri yetiştirebileceğimizi ortaya koymak? dedi.

Proje hakkında detaylı bilgiler veren Oruç, ?çalışmalarımız kışlık 7 çilek çeşidini hacim ağrılığı düşük, havalanması iyi ve toprak alkaliliğini belli oranda düşürme yeteneğine sahip torf organik maddesi içerisinde yetiştirdik. Kış döneminde de yetiştiriciliğin yapılabilmesi amacıyla kurduğumuz seramızda birim alanında maksimum verimi alabilmek amacıyla belli açıda hazırlamış olduğumuz direklerimize 18 adet raf sistemi yerleştirdik ve bu sayede dönümden 9 dönümlük ürün alabilme potasiyeline sahip olduk. Normal tarla koşullarında çilek çeşitlerinden 2. Yılda 400- 500 kg çilek alınırken 18 raflı seramızda  100 metrekarelik alanda aynı oranda ürün alma şansımız olacak? dedi.

Dünyada örneğinin sadece Kanada?da olduğunu söyleyen Oruç ?Projemiz Dünyada ikinci. Türkiye de ise ilk olma özelliğini taşıyor? dedi. Üniversite- Sanayi işbirliği ile yapılan bu projede sanayiden çıkan buhar, açığa çıkan buhar borular sistemi ile taşınarak seranın ısıtılacağını ve bu sayede de enerji maliyetini de minimum tutmayı hedeflediklerini belirtti. İlk meyvelerin 17 Mart 2014 tarihinde alındığını Söyleyen Oruç, seçilen 7 çeşit çilek türünün bölgemiz için uygun tat ve dayanıklılıkta olduğunu söyledi.

Projede gönüllü olarak çalışan Ziraat Mühendisi Hasan Oruç ile birlikte projeyi 3 ay içerisinde sonuçlandırmayı hedeflediklerini söyleyen Fatma Çiğdem Sakinoğlu Oruç, Düzceli çiftçilerimize fındığa alternatif olarak bir ürün olarak kış aylarında da yetiştirilebilen çilek konusunda destek olacaklarını söyledi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.