ŞİZOFRENİ HASTALARI İYİ TAKİP EDİLMELİ

ŞİZOFRENİ HASTALARI İYİ TAKİP EDİLMELİ

10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü öncesi Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü,  yaptığı yazılı bir açıklama ile  ?Şizofreni? hastalığına dikkat çekerek, hastalığın iyi takip edilmesi gerektiğinin önemli olduğuna hatırlattı.

 

?Şizofreni, gerçek duygusunun kaybolmasıyla ortaya çıkan ve toplumsal yaşamı ortadan kaldırabilecek boyutlara varabilen, ruhsal bir hastalıktır.?denilen açıklamada ?Sebebine henüz kesin bir tanı getirilememiş olan şizofrenide kalıtım ve çevrenin ayrı ayrı rolü olduğu bu gün bilinen bir gerçektir. Şizofren bir beyin, kendisine gelen algılan farklı yorumlar, örneğin normal bir beynin elma olarak algıladığı cismi, şizofren bir beyin, kutu olarak algılayabilir. Şizofreni, beyin kimyasındaki birtakım değişikliklerle ortaya çıkan bir hastalıktır.?ifadelerine yer verildi.

 

Ailede hastalık varsa dikkat

 

Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasının devamında şu hususlar yer aldı; ?Eğer ailede şizofreni hastalığı varsa kişinin bu hastalığa yakalanma riski büyüktür. Genellikle düşünce bozukluğu ile 18-25 yaş arasında ortaya çıkmaktadır. Zekâyla hastalığın doğrudan bir ilişkisi yoktur. Ancak davranış bozukluktan başladığı anda fark edilebilmektedir. Erken teşhis ise hastalığın ilerleyip kişiye zarar vermesini önlemektedir. Şizofren olan birinde görülebilecek bazı davranışlar vardır, bu davranışlar; kendini çevreden soyutlamak, farklı alışkanlıklar kazanmak, uyku düzeninin bozulması, yemek yeme problemlerinin oluşması, kendi kendine konuşmak, yalnız kalamamak, dışarı çıkmaktan korkmak ve sürekli halüsinasyon görüp rahatsızlık verici sesler duymaktır.?

 

Hastaları deli olarak görmeyin

 

Şizofrenlerin rahatsızlıkları beyinlerindeki salgı düzeninin bozulmasından kaynakladığı ifade edilerek ?Dolayısıyla onlar kesinlikle 'deli' olarak tanımlanamaz. Ancak tedavi edilmedikleri müddetçe hayata dair hiçbir beklentileri, istekleri ve hayalleri de kalmamaktadır. Kesin kanıtlanmamakla birlikte şizofreniyi travmalar ve uzun süren sıkıntılar tetiklemektedir. Şizofreni hastasının olduğu aileler genellikle kendi İçlerine kapanmaktadırlar. Çünkü hem misafirler şizofrenlerden hem de hastalar misafirlerden rahatsız olabilmektedirler. Çoğunlukla bahar aylan olmak üzere belli dönemlerde rahatsızlıkları alevlenen hastalar, en ufak sese bile kızıp rahatsızlanabilirler. Ama önemli olan aile içindeki sevgi, özveri ve bakımdır.

 

Tedavi iyi takip edilmeli

 

Düzce Halk Sağlığı Müdürlüğü açıklamasının son bölümünde ise ?Şizofrenlerin rehabilite olabilmesi çok önemlidir. Unutulmamalıdır ki, şizofreni hastalarının tedavileri iyi takip edildiği sürece hem hastalık yavaşlar hem de hastaların saldırgan olması söz konusu olmaz. Ruh sağlığı ve şizofreni konusunda yapılacak eğitimler ve farkındalık çalışmalan sayesinde ??şizofreni ile yaşamak? çok daha kolay olacaktır.?denildi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.