FINDIKTA REKOLTE BEKLENENİN ALTINDA

FINDIKTA REKOLTE BEKLENENİN ALTINDA

 

 Akçakoca Ziraat Odası Başkanı Levent Başaran 2012 fındık rekoltesi ile ilgili olarak yaptığı açıklamada "7köyümüz dışında tüm bölgelerde karanfil sayımı çalışmalarımızı tamamladık. Elde edilen veriler rekoltenin beklenen oranda yüksek çıkmasını göstermiyor. Şu andaki veriler 2010 yılı rekoltesine yakın. Ancak karanfil sayımlarından elde edilen sonuçlar yanıltıcı olabilir. Zira önümüzdeki süreçte hava koşullarının olumsuz gelişmesi rekolteyi aşağılara çekebilir. Net sonuçlar temmuz başında yapılacak çalışmalarda belli olur" dedi.
  Başaran, fındık sektöründe yer alan bazı kuruluşların "Batı Karadeniz'de 2012 rekoltesi 309 bin tondur açıklamalarını afaki buluyorum. Bu açıklamalar piyasaları tedirgin ediyor. Batı Karadeniz bölgesi en yüksek rekolteyi 2008 yılında elde etti ki bu da 250 bin tondu. Bu yıl nasıl 300 binleri bulur. Bu açıklamalar fındık fiyatlarını düşürüyor. TMO bu açıklamalardan etkilenerek fındık satışlarını sürdürüyor. Biz UFK olarak Tarım Bakanlığında satışlara son verilmesini istedik. Ancak bir yanıt alamadık. TMO'nun haziran sonuna kadar fındık satmaması üreticinin yararına hatta kendilerinin de yararına olacaktır" açıklamasında bulundu.
  Sayım yapılamayan Kurukavak, Küpler, Karatavuk, Dilaver, Davutağa, Sarıyayla ve Kurugöl Köylerinde halen dalların kar altında olduğunu vurgulayan Levent Başaran "Bu bölgede Akçakoca'nın ekim alanlarının üçte birini kapsar. Verimin buralarda çok daha düşük olması muhtemel. Geçen yıl yaptığımız ölçümlerde karanfil rekoltesinin 22 bin dolaylarında olacağını gösteriyordu ve 8 bin olarak gerçekleşti. Şu anda fındık satışının sürmesi piyasanın gerçek değerlerine ulaşmasını engeller. Bundan üretici elindeki ürün dahil gelecek yeni üründe de büyük kayıplar yaşar. Dünyanın her bölgesinden talep varken fiyatların düşmesine yönelik uygulamaları doğru bulmuyoruz" şeklinde konuştu
 
(İHA)

SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.