ÜRETİCİ BU İLLETTEN NASIL KURTULACAK?

ÜRETİCİ BU İLLETTEN NASIL KURTULACAK?

Üreticilerin en büyük derdi olan Amerikan Beyaz Kelebeği adeta Düzce?nin dört bir yanını sardı. Kimyasal ilaç ile mücadele yeterli sonucu vermezken, Rahmi Aydın?ın bahçelerini tırtıl saran üreticilere bir önerisi var.

Düzce?nin hemen hemen tüm köylerinde vatandaşlar Amerikan Beyaz kelebeği ile mücadele ediyor. Tüm meyve ve fındık ağaçlarını örümcek ağı gibi sararak zarar veren tırtıllarla üreticilerin başı dertte. Tarım il müdürlüğü bu zararlı ile kimyasal ilaçlı mücadele yapıyor ancak yeterli olmayınca vatandaşlar hem ürünlerinden hem ağaçlarından oluyor.

Bir çok köy gibi Aynalı köyü de Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele ediyor. Hem meyve ağaçlarını hem de fındık bahçelerini saran bu zararlıya karşı kimyasal ilaçla mücadele eden köylüler zararlıdan kurtulamıyorlar.

Düzce Organik Güvenilir Gıdalar Derneği Başkanı Rahmi Aydın da Aynalı köyünde aynı derten muzdarip. Aydın Amerikan beyaz Kelebeği ile mücadelede yeni bir yöntem geliştirirken, üreticilere, kimyasal ilaçlama ile değil toplama yöntemi ile mücadele önerdi.

Aydın, ? Kimyasal ilaçlama belki her yerde yapılamıyor ama toplama ile yapılırsa daha iyi olur diye bir düşüncemiz var. Bunu toplattırmak lazım. Yüksek ağaçlardan ziyade alçak ağaçlarda fındık gibi yüzde 80?ini toplayabiliriz diye tahmin ediyorum. Herkes kendi bahçesinde bir toplama yapacak. Bu bize musallat olduğundan bu yana tarama yapıyoruz. Bir çok bahçemizi taradık.Ama enteresandır, göremediklerimiz çok çabuk tekrara yüzeye çıkabiliyorlar. Günlük değil de mevsimsel olarak toplamamız lazım. Topladıktan sonra kireç çuvallarına konulabilir, küle kapatılabilir.?dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.