HAVA ŞARTLARI ŞAP VİRÜSÜNÜ KIRDI

HAVA ŞARTLARI ŞAP VİRÜSÜNÜ KIRDI

Düzce de hayvanlarda sıklıkla görülen şap hastalığına aşının yanında hava şartları da etkili oldu. Son dönemlerde yoğun kar yaşının olması şap virüsünün kırılmasını sağladı.

Düzce?de hayvanlarda çok sık görülen şap virüsüne yoğun kar yağması ilaç gibi geldi. Son günler de yoğun kar yağışının olması şap virüsüne karşı aşıların yanın da en büyük ilaç oldu.

Konu ile ilgili açıklama yapan Veteriner Hekimleri Yönetim Kurulu Başkanı Şerif Ali Karanfil, mevsim şartlarının şap virüsüne karşı çok iyi geldiğini ifade etti, ?Şap virüsünü bu hava şartları öldürdü.? dedi.

 

 

Karanfil, ?Düzce daha önceki aylarda olduğu gibi 2 ay önce yapılan aşıların bağışıklık sağlamadığı bir şap virüsü ile karşılaştı ve şap hastalığı görülmeye başlandı. Tarım ve Hayvancılık Bakanımız bu konuda açıklama yaptı ve yeni aşı ürettik. Şuan yaşadığımız hava şartları bugün şap hastalığının hem Düzce?de hem Türkiye?de yayılmasının önüne geçti. Bir anlamda iyileşme sürecinde olan hayvanların iyileştikten sonra etrafa mikrop salmaması demek. Buda mikropların bu ısılarda ölmesi anlamına gelen bir hastalığın tedavi süreci gibi karşılaşmış olduk. Yani biz bugün yaşadığımız eksi 15?leri, eksi 20?leri bir anlamda nimet görüyoruz. Şap virüsünü bu hava şartları öldürdü. Düzce?mizin hayvanları da şap hastalığına yakalanmaktan kurtuldular? ifadelerini kullandı.

Düzce genelinde şuana kadar 50 hayvanın şap virüsünden öldüğünü ifade eden Karanfil, karın yağmasından sonra eti, sütü ve besicilerin kurtulduğunu söyledi.

Karanfil, ?Şap hastalığı özellikle genç hayvanlarda ve ithal edilen hayvanlarda ölümlere sebebiyet veriyor. Ölüm vakalarına rastladık. Düzce genelinde 50 hayvanın şaptan öldüğünü söyleyebilirim. Eğer bu hava şartları ve aşı gerçekleşmemiş olsaydı bu rakam 200?leri bulurdu. Ekonomik olarak kayıplarımız oluyor. Besimiz kayboluyor dolayısıyla bizim işletmecimizde zor ayakta dururken 5 -6 ay boşu boşuna besledi gibi olur ya da bu şap hastalığına yakalanan hayvanların tekrar eski kondisyonuna gelmeleri için 5-6 aylı besleme süreci girmeleri gerekiyor. Bu şartlar besicimizi kurtarmış oldu. Süt hayvanlarında veriler onda birlere kadar düşüyor. Yani 20 kilo veren bir ineğimiz 2 kiloya kadar sütünü düşürebiliyor ki düşürmeye de başlamıştı. Dolayısıyla hem etimizi kurtarmış olduk hem sütümüzü kurtarmış olduk hem de besicimizi kurtarmış olduk? dedi.

Son olarak vatandaşlara şap virüsü ile ilgili uyarıda bulunan Karanfil, ?Vatandaşlar mutlaka tarım müdürlüklerimizin aşı ile ilgili yaptığı çalışmalara destek versinler? dedi.

Karanfil, ?Vatandaşlar mutlaka tarım müdürlüklerimizin aşı ile ilgili yaptığı çalışmalara destek versinler. Hayvanlarımız olumsuz etkilenir mi gibi düşünüyorlar. Hayır, olumsuz etkilenmez. Mutlaka aşısını yaptırsınlar. Hem kendi hayvanını kurtaracaklardır aşıyı yaptıraraktan hem de komşusunun hayvanına kendi hayvanından virüs bulaştırmamış olacaktır? şeklinde konuştu. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.