ERKEN TANI ÖNEMLİ

ERKEN TANI ÖNEMLİ

Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Murat Kılıç, ? Sağlık Rehberi? programında göz rahatsızlıkları ve tedavileri konusunda bilgiler verdi.

Televizyonumuzda yayınlanan Sağlık Rehberi programında Mehmet İbrahimoğlu?nun konuğu Bolu Özel Çağsu Hastanesi Göz Hastalıkları Uzmanı Operatör Doktor Murat Kılıç?tı. Kılıç, sarı leke hastalığı, şeker hastalarında göz tedavisi, göz tansiyonu tedavisi başta olmak üzere merak edilen sorulara cevap verdi.

Kılıç Bolu?da son teknolojinin kullanılmaya başlandığını söylerken sarı leke hastalığında erken tanımın önemli olduğunu vurguladı.

 

 

Kılıç, ? Biz yeni teknolojinin Bolu?da kullanılmasını istedik. Dijital muayene uygulamasını getirdik. Bunun yararı çam çerçeve çıkarmaktan hastaları kurtarıyoruz. Dijital muayenede saniyenin 10?da 1?inde hastalar değişikliği fark edebiliyor. Çocuklar da oyun gibi gördüğünden daha kolay hasta koltuğuna oturabiliyor. Küçük bir görme sorunu bile hastayı rahatsız edebiliyor. Bu uygulanan çok yaygın bir yöntem değildir. Yeni teknoloji sayesinde fark edilmeyen noktalar görülebiliyor. Erken tanı ve takiplerde yol alınıyor. Sarı nokta haslarında son teknoloji ile sonuç alınmaya başlandı.  Normalde sarı nokta hastalığı 60 yaşından sonra ortaya çıkıyor. Sarı nokta hastalığı göze gelen ışınların toplandığı ve beyne gönderildiği bir rahatsızlıktır. İleri yaş ve sigara bu hastalığı körüklüyor. Bu hastalık kendini erken zamanda belli etmiyor. Hastalık ilerledikçe gözlerde kamaşma, cisimleri eksik görme, yakını ve uzağı görmede ciddi anlamda sorun yaşanması gibi kendini belli ediyor. Erken zamanda fark edebilirsek önlemimizi alıyoruz? dedi.

Şeker hastalarında göz tedavisinin önemli olduğunu belirten Kılıç, hastalığın sinsi bir şekilde ilerlediğini söyledi.

Kılıç, ?Diyabet hastaları şeker hastaları olarak da biliniyor. Şeker hastalarında göz tedavisi önemlidir. Bu hastalardan 6 ayda bir kontrolü mutlaka öneriyoruz. Görmesinde sıkıntı olanları tedavi ediyoruz. İki tür diyabet hastalığı var; bunlar insilerine bağımlı bir de insilerine bağımsız. insilerine bağımlı hastalar ilk 10 yılda görünüyor. 30-35 yaş üstü diyabetlerde daha dikkatli oluyoruz. Her an kanama olabiliyor. Göz arkası kanamalar ağrı yapmıyor. Hasta son noktaya gelinceye kadar bir ağrı hissetmiyor çünkü sinsi ilerleyen bir hastalık. Görmede sıkıntı olmuyor. Gözün arkasındaki damarları lazerle yakıyoruz; tedavisi bu şekilde yapılıyor. İğne yapmamız gerekiyor. Bu noktaya gelmeden düzenli kontrol yapılması halinde bir sıkıntı yaşanmıyor. İlerlediği zamanda ise tedavide sonuç alabiliyoruz ancak hasta açısından sıkıntı yaşanıyor? şeklinde konuştu.

Göz tansiyonunun gerilmesine bağlı normale göre büyüme, ışık rahatsızlığı, gözde sürekli sulanma gibi belirtilerde mutlaka tedavi edilmesi gerektiğini vurgulayan Kılıç, göz tansiyonu olan hastalarda ameliyatın mutlaka gerektiğini belirtti.

Kılıç, ?Göz tansiyonunun gerilmesine bağlı normale göre büyüme, ışık rahatsızlığı, gözde sürekli sulanma gibi belirtiler görüldüğü zaman göz doktoruna hemen başvuru yapılması gerekiyor. Bu tür hastalarda ameliyat gerekebiliyor. Eğer geç kalınmışsa gözdeki tabakası beyazlaşmaya başlıyor. O zaman tedavi aşaması başarı oranı düşüyor. Her şeyde olduğu gibi göz tansiyonunda da erken tanı çok önemli. Göz tansiyonu meydana geldiğinde ameliyat olunması gerekiyor, sonraki süreçte ise ilaç tedavisi ile devam ediliyor. Kesinlikle ameliyat olması gerekiyor? ifadelerini kullandı.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.