KÜÇÜK BİR OYNAMA VAR AMA..

KÜÇÜK BİR OYNAMA VAR AMA..

Geçen yıl altın yılını yaşayan fındık bu yıl üreticiyi hüsrana uğrattı. Fındık tüccarları şu anda 9,3-9,4 lira civarında seyreden fındık fiyatlarının hava şartlarına bağlı olarak yükselebileceği görüşünde.

Bu sezon serbest piyasada 14.50 TL`ye kadar yükselen fındık fiyatı 9 TL?ye  kadar gerileyince üreticiler tedirgin oldu. Fındık fiyatındaki düşüş üretici kadar tüccarları da zor durumda bıraktı. Üreticiler dört gözle fındık fiyatının artmasını beklerken tüccarlar ise fiyatların ancak hava şartlarına bağlı olarak yükselebileceği görüşünde.

 

 

Genç Fındık yetkilisi Saadettin Mert, fındık fiyatlarının düşük olmasını bu yıl rekoltenin fazla olmasına bağlarken,beklentinin 10 TL?den aşağı düşmemesi olduğunu ancak 9 TL civarında dolaşacak gibi göründüğünü söyledi.

Mert, ? Sezon açılınca fındık fiyatında biraz yükselme oldu. Bugünlerde fındık fiyatı 9,3 v 9,4 lira civarında setrediyor. Hafif bir ısınma var şu anda. Geçen yıl fındık rekoltesi düşüktü biliyorsunuz. Bu yıl rekolte daha fazla oldu. Arz talep meselesi olduğu için fiyatlar biraz aşağı düştü.Şu anki beklenti hava şartlarına bağlı.Don ayaz gibi şartlar oluşursa fındık yükselir diye bir görüntü var. Beklentimiz fındığın 10 liradan aşağı olmaması ancak bu civarlarda dolaşacak gibi görünüyor. Malın piyasaya fazla inmesi demek fiyatların düşmesi demek. Üreticinin mali durumuyla alakalı ancak bir süre bekletmesinde fayda var.? Dedi.

Canel Ticaret işletmecisi Seyit Asım Çiçek ise devletin fındığa sahip çıkmasını istedi, fiyatların düşük olmasını ise fabrikalara bağladı.

Çiçek, ? Üretici ürününü muhafaza ederse bu fiyatlar çıkacak. Ancak üretici malını 8,5 9 liradan sattığı müddetçe fabrikalarda fiyatı sabit tutuyorlar. 2 ay evvel 13-14 lira fiyattı, ne oldu da indi 2 ay sonra. Üreticinin elinde 300 milyon ton fındık daha var. Fındık bollaşınca indiriyorlar fiyatı istedikleri gibi alıyorlar. Kar yağar ya da don olursa fiyat 15 lirayı da geçebilir.Fiyat yükselirse vatandaş elindeki fındığı satıp ihtiyaçlarını giderecek. Devletimizin fındığa el atması gerekiyor. sadece fabrikalara bırakmasınlar ki onlar da istediği gibi oynamasın. Devlet fındık alımına başlarsa bu fiyatlar düzelir.? Şeklinde konuştu.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.