UZMANINDAN UYARI VAR!

UZMANINDAN UYARI VAR!

Yaz aylarının vazgeçilmezi güneş gözlükleri raflardaki yerini aldı. Raflarda 5 liraya bile güneş gözlüğü bulmak mümkün ancak uzmanlar,  kesinlikle insanların yan sanayi ürünlerden uzak durması konusunda hem fikir. 

Güneşin zararlı ışınlarından korunmak için insanlar güneş gözlüğü tercih ediyorlar. Güneş gözlüğünü sağlıkları açısından takanlar ile görünüm için takanların göz sağlığı arasında ciddi farklar meydana geliyor. Ucuz ve yan sanayi güneş gözlüklerini takanlar güneşin zararlı ışınlarını toplaması bakımından göz bebeğinin büyümesine neden oluyor. Düzce Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Murat Kaya güneşten gözlerin korunması için dikkat edilmesi gereken hususları anlattı.

 

Doğrudan göze ulaşan ultraviyole ışınlarının göze zararlarını anlatan Düzce Üniversitesi Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı Başkanı Prof Dr. Murat Kaya, vatandaşların göz sağlıkları açısından ucuz fiyata satılan siyah cam şeklindeki gözlüklerin tehlikeli olduğuna dikkat çekti.

Kaya, ? Ultraviyole ışınları yanı güneş ışınlarının göze doğrudan zararları söz konusudur. Bazı vakalar daha hassas olur güneş ışınlarına karşı, alerjik bünyeli kişilerde özellikle. Hassas kişiler için çok daha Zaralıdır. Hemen etki etmese bile yıllar içinde güneşe sürekli direk olarak maruz kalmaya karşı önlem alınması gerekiyor. Güneşten korunmak için güneş gözlükleri tavsiye ediyoruz ama bu gözlüklerinde Ultraviyole ışınlarını yüzde yüz koruması gerekiyor. Çok ucuz fiyatlara alınan, sırf siyah cam şeklindeki gözlükler tehlikelidir, markanın olması önemlidir.   Karanlıkta kalan göz bebeğinde büyümeler meydana gelmektedir. Büyüyün göz bebeğinden daha fazla ışın gireceğinden dolayı göz sağlığı açısından zararlıdır? dedi.

Şehir merkezinin her köşesinde 5-10 liraya güneş gözlüğü bulmak mümkün. Peki raflarda yerini almış güneş gözlükleri ile optiklerde yer alan gözlüklerin arasındaki tek fark fiyatı mı? Orijinal güneş gözlüğü ile yan sanayi güneş gözlüğü nasıl ayırt edilebilir?

Bu soruların cevabını da işin uzmanı verdi. Emre Optik İşletmecisi Cemile Arabacı, orijinal ile yan sanayi güneş gözlüklerinin ayırt edilmesi için püf noktalarını sizler için anlattı. 

Yaz döneminde alınacak olan güneş gözlüklerinde dikkat edilmesi gereken en önemli hususu orijinal olup olmadığının ayırt edilmesi olarak gösteren Arabacı, çakma gözlüklerin güneşin bütün zararlı ışınlarını topladığını belirtti.

Arabacı, ? Güneş gözlükleri alınırken öncelikle orijinal olunup olunmadığına dikkat edilmesi gerekiyor. Camların içinde lazerle çizilmiş amblemler vardır, gözlüğün markası da yazar. Gözlüğün saplarında maget numaraları ve markaları yazar.  Camlarda fitre olması çok önemlidir. Ultraviyole ışınlarının göze geçmesini etkileyen fitrelerin bulunması gerekiyor.  Orijinal gözlüklerin yerine alınan çakma gözlükler güneş ışınlarının bütün zararlarını toplaması bakımından kesinlikle tercih edilmemesi tavsiye ediyoruz. 100 liradan başlıyor, üste doğru çıkıyor? şeklinde konuştu.  


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.