BİR İNSAN BİN DEĞER

BİR İNSAN BİN DEĞER

Bir İnsan Bin Değer programının bu haftaki konuğu, emek ve sabır isteyen ancak teknolojiye yenilerek unutulmaya yüz tutmuş bir meslek olan yorgancılığın Düzce?deki sayılı temsilcilerinden biri  Muhsin Kibar oldu.

Bir zamanlar günlük yaşamın parçası sayılan ve çeyiz sandıklarının vazgeçilmezleri arasında bulunan "el emeği, göz nuru" yorganların yerini, artık makine üretimi ucuz ve hafif yorganlar aldı. Yıllarca doğanın tüm renklerinin, en güzel çiçeklerinin motiflere dönüştürülmesiyle evlere giren el işi yorganların sayısı, makineyle üretime başlanmasının ardından her geçen gün azalıyor. Saray ve konaklarda itibar gören geçmişin saygın mesleği yorgancılık, önceki yıllardaki kadar rağbet edilmediği için yavaş yavaş kaybolan meslekler arasında yerini alıyor.

Düzce?de 35 yıldır yorgancılık yapan Muhsin Kibar bu haftaki Bir İnsan Bin Değer programımıza konuk oldu. Kibar,  emek, sabır, yürek ve sanat aşkı isteyen yorgancılığı 10 yıl sonra icra edecek kimse kalmadığını söyledi.

Kibar, ?Bizim bu mesleğimiz çok eski olmasına rağmen yaklaşık 35 yıldan beri ben bu işi yapıyorum fakat ara ara özel bir sektörde çalıştım emekli olduktan sonra bu mesleği yapan olmadığı için tekrar kendi mesleğimi icra etmeye başladım. Rağbet çok çünkü insanların sıhhati bakımından çok önemli , şimdiki çıkan elyaf türü şeyler insanlara hastalık yapıyor. Yün , pamuk biraz daha hastalıktan uzak tutuyor. Düzce de sayılı kişiler bu mesleği yapıyor. İlk okuldan çıktıktan sonra bu işe başladım. 35 yılın 5 yılını öğrenmeye verdim , 5 yılında da kalfalık yaptım sonrasında usta oldum. Geçtiğimiz yıllarda yorgancılık çok olduğu için pek para kazanmıyordu. Son yıllarda kazançlar daha iyi. Bu meslekte eleman yetişmiyor. 10 yıl sonra bu mesleği icra edecek hiç kimse kalmayacak. Yetiştirmeye kalksak çok zor yollardan geçmesi gerekir. Yorgan yapılmasının mutfağı çok geniş.  Yorgan bir çok aşamadan geçiyor. Kısa sürede öğrenilecek bir şey degil. Gençler bu işin zorluğuna pek gelemiyor. Dayanıklı bir insan olması lazım bu da 13 14 yaşlarında başlıyor 20 yaşından sonra olmaz.? Dedi.

Bu meşakkatli ancak cazibesi tükenen işin inceliklerini, yapım aşamalarını gösteren Kibar, vatandaşlara tavsiyelerde bulunurken, hangi yorganları tercih etmeleri gerektiğini de anlattı.

Kibar, ? Malzemelerimizden yün olmazsa olmaz , insanı dinlendirir , yazın serin tutar , kışın sıcak tutar. Pamuk teri emer, terletmez. Elyaf o kadar sıhatli bir ürün değildir. Günümüzde elyaf kullanılıyor bunun sebebi ise temizliğinin daha kolay gelmesi. Aslında yün de yıkanabilir. Yün yorganın kalını değil incesi makbuldür. Pamuk ve ya yün güneşi gördüğünde kendine gelir. Yün bel ve sırt ağrılarına iyi geliyor. Bazı doktorlarda hastalarına bunu öneriyor.?şeklinde konuştu. 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.