GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN EN BÜYÜK DERDİ

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERİN EN BÜYÜK DERDİ

Operatör Doktor Tahir Atun dün akşam çağımızın en büyük problemi olan obeziteyi Sağlık Rehberi?nde anlattı. Atun özellikle karaciğerin korunmasına dikkat çekti.

Dün akşam Sağlık Rehberi programında Gelişmiş ve gelişmekte olan ülkelerin en büyük hastalıklarından biri obezite konuşuldu. Mehmet İbrahimoğlu?nun canlı yayın konuğu Genel Cerrahi Uzmanı Opr.Doktor Tahir Atun obezite hastalığıyla ilgili bilinesi gerekenleri anlattı.

Gelişmekte olan ülkelerde beslenme alışkanlılarının da değişmiş olmasından dolayı obezitenin arttığını söyleyen Atun, teknolojinin gelişmesiyle vücutta sağlık değişimlerinin olduğunu belirtti.

YAVAŞ YAVAŞ ÇİĞNEYEREK YİYİN

Yavaş yemek yemenin önemine dikkat çeken Atun, yemeğin 15-20 dakika arasında yenmesi gerektiğini belirtti.

Atun,? 15-20 dakikaya kadar ancak beyin doyduğunu hisseder. Ne kadar yavaş yerseniz, o zamanı doldurmanız gerekiyor. İlk lokmayla beraber 15-20 dakikanızı dostlarınızla sevdiklerinizle sohbet havasında yavaş yavaş çiğneyerek yiyin. 15 dakikanın mutlak geçmesi gerekiyor. bu 15 dakikalık zamanı hızlı bir şekilde yemek yiyerek tüketirseniz o zaman midenizce fazlaca gıda gelmiş olur. Dolayısıyla obez olmanız içten değildir? dedi.

Spor yapmanın önemine dikkat çeken Atun, gün geçtikçe insanların hareket etmekten kaçtığını belirtti. ? artık her yere arabalarla gider olduk? dedi.

Toplumun doğru ve sağlıklı bireylere ihtiyacı olduğunu ve herkesin kendi üzerine düşen görevi yapması gerektiğini ifade eden Atun, obezite nedeniyle ölümlerin erken yaşlarda görülmeye başladığını söyledi.

KARACİĞERİNİZİ YAĞLANDIRMAYIN

Obezitenin solunum yetmezliğinden tansiyona, şeker hastalığına, kansere ve bir çok hastalığa sebebiyet olduğunu belirten Atun, özellikle karaciğerin iyi korunması gerektiğinin altını çizdi.

Atun,? obezite, akciğerleri etkiler, solunum yetmezlikleri gibi problemlere sebebiyet verebilir. Özellikle hiper tansiyon dediğimiz çok ciddi akciğer tansiyonu yine karaciğer yağlanması ortaya çıkabilir. Bu çok önemli, vücudumuzun en önemli organı karaciğer. Sakın karaciğerinizi yağlandırmayın ve kaybetmeyin. Çünkü kalp dahi değişebilir ama karaciğeri kaybederseniz dünyanızı kaybetmiş olursunuz. Obezite safrakesesi hastalıklarına neden olur. Göz problemleri çıkabiliyor, şeker hastalığı çok önemli, mide ve bağırsak kanserleri görülebiliyor, çok ciddi eklem rahatsızlıkları gibi hastalıklara neden oluyor? şeklinde konuştu.

Obeziteyi sadece görsel bozukluk gibi düşünmenin yanlış olduğunu ifade eden Atun, obezite cerrahisi ile birlikle sağlığın düzeldiğini özellikle kansere yakalanma riskinin azaldığının belirtti.

MUTFAK ALIŞKANLIĞIMIZ ÇOK ÖNEMLİ

Diyet alışkanlıklarına dikkat Atun, üç beyazdan uzak durulması gerektiğini vurguladı ve egzersiz yapmanın önemine değindi.

Atun,? diyet alışkanlığımız, mutfak kültürümüz çok önemlidir. Diyetinize veya mutfağınıza neleri sokuyorsunuz? Şekeri hayatınızdan yavaş yavaş çıkartmanız gerekiyor, tuzu yavaş yavaş çıkartmanız gerekiyor. Siz vücudunuza tuzu ya da şekeri sokuyorsanız o zaman onu eritmeniz gerekiyor. bol miktarda su içeceksiniz, en az 3-4 litre su içeceksiniz ve efor sarf edeceksiniz. Egzersiz yapıldığında kaslar güçleniyor. Almış olunan o şekerlerin hepsi kasa dönüşüyor ? dedi.

 

 

 

 

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.