ALDAN: YARGI BİR KİŞİNİN ELİNDE OLACAK

ALDAN: YARGI BİR KİŞİNİN ELİNDE OLACAK

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan ,anayasa değişikliğiyle birlikte yargının Cumhurbaşkanının himayesi altına gireceğini ve bu durumda terörün hareketleneceğini, ülkenin daha vahim yollara sürükleneceğini söyledi.

CHP Muğla Milletvekili Ömer Süha Aldan, dün akşam Ana Haber bültenimize telefon bağlantısı ile konuk oldu. Bir hukukçu olarak HSYK hakkında önemli açıklamalarda bulunan Aldan, anayasa değişikliği geçerse yargının tamamen yürütmenin emrine gireceğini belirtti.

 

 

Aldan,? Mevcut düzenlemede hâkimler ve savcılar yüksek kurusu aslında 2010 referandumuyla yapısı değiştirilmişti. Bugün 22 üyesi olan bir kurul. Yeni anayasa referandumuyla bu durum daha da değiştiriliyor. 13 üyeye indiriliyor. Fakat bu 13 üyenin 6 tanesini 2019 yılında yapılacak seçimde sayın cumhurbaşkanı kimse o tayine edecek. Yani 4 tanesini cumhurbaşkanı bizzat tayin ediyor. 1 tane adalet bakanı yine cumhurbaşkanının seçtiği biri ve adalet bakanı müsteşarı onu da cumhurbaşkanı seçiyor. 7 üye de çoğunluğun cumhurbaşkanının partisi tarafından belirleniyor. Bu şu anlama gelecek, çoğunlukla cumhurbaşkanı tamamıyla yargıya etkin olacak bir kişi haline gelecek. Cumhurbaşkanı yargıya istediği kişiyi atayabilecek. Anayasa mahkemesinde 15 tane üye olacak. Bunun 12 tanesini cumhurbaşkanı tayin edecek. Özetle şunu söylemek lazım, önümüzde ki bu referandum sürecinde eğer kabul oyu çıkarsa, anayasa değişikliği gerçekleşirse yargı tümüyle yürütmenin emrine girmiş olacak. Şuanda dâhil yargının yürütmenin altında olduğunu söylememiz mümkün. Bu daha ileri boyuta gelecek? dedi.

Halk yargının bağımsızlığına inanmazsa bir süre sonra hakkını yargı dışı yollardan aramaya başlayacağını söyleyen Aldan, en büyük endişelerini bu konu olduğunu söyledi ve böyle bir değişikliğin terörü de daha çok hareketlendireceğini savundu.

Yargının bağımsızlığının ülkenin demokratik çizgisiyle orantılı olduğunu söyleyen Aldan, yargını cumhurbaşkanının himayesi altına girmesiyle birlikte çok vahim şeylerin olabileceğini ifade etti.

Aldan, ?Eğer yargı Cumhurbaşkanının himayesi altına girecekse olacak şeyler çok vahim olacaktır. Genellikle yürütme organına sahip olan kişiler yargıyı kendi yanında hep güç olarak görmek isterler. Yargıya tarafsızlık noktasında bir yer açmak gerçek bir bağımsız yargı ortamını sağlamak ülkenin demokrasisi açısından çok önemlidir. Ama şunu unutmamak lazım, otoriter bir anlayışın olduğu yerde bir gün o kotluktan kalktığınızda sizi ezecek başka bir otoriterde o iş başına geçecek demektir. Bu anlamda yargının bağımsızlığı ülkenin demokratik çizgisiyle doğru orantılıdır? şeklinde konuştu.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.