BU BİTKİ ALTERNATİF

BU BİTKİ ALTERNATİF

Halk arasında ?şeker otu? olarak bilinen stevia bitkisi son dönemlerde aktarlarda en?ler arasında yerini alıyor. Doğal şeker olarak kullanılan stevia başta şeker hastaları olmak üzere birçok derde deva oluyor.

İnsan sağlığını tehdit eden besinlerin başında şeker geldiği biliniyor. Halk arasında ? şeker otu? olarak bilinen, şekerden 30 kat daha tatlı doğal bir bitki olan stevya da son günlerde başta şeker hastaları olmak üzere şekeri günlük hayatında kullanmak istemeyenlerin tercih ettiği bitkiler arasında yer alıyor.

Geçtiğimiz hafta Sağlık Rehberi programına katılan diyetisyen uzmanı Tuğba Yüzüak Türkcan?da stevya bitkisinin faydalarından bahsederken özellikle hastalara bu bitkiyi tavsiye ettiklerini söyledi.

Türkcan, ?Son dönemde gündemde olan stevia bitkisi meşhur bir bitki oldu artık. Tatlandırıcılarda kullanılıyordu daha önce şimdi aktarlarda ve tatlandırıcıların içinde de stevia çok ciddi şekilde bulunuyor. Özellikle stevia içeriği yoğun olan tatlandırıcılar tercih ederlerse daha faydalı olur. Çok rahat tarçın gibi kullanılabilir. Çaya, kahveye katabilirsiniz. Normal bir şekerdeki tat oranının neredeyse 30 katı var. Aynı tatlandırıcılar nasıl tatlıysa oda o kadar tatlı? dedi.

Aktar Hamit Sipahi kilosu 200 liraya satılan stevyanın sıfır kalori içerdiğini söyledi, özellikle şeker hastalarının çayını rahatlıkla içtiğini belirtti, sipahi, stevya bitkisinin özellikle sütlü tatlılarda da kullanıldığını ifade etti.

Sipahi, ? stevia bitkisi sıfır kalori içerdiği için hiçbir şekilde şekeri de yükseltmiyor. Şeker hastaları da çayını kahvesini çok rahat şekilde bununla tatlandırarak kullanabiliyor. Aynı zaman da diyetisyenlerde şekerde uzak durun diye tavsiyelerde bulunurken bunu tatlandırıcı olarak tatlılarda, sütlü tatlılarda kaynatarak suyunu elde edip şerbet kıvamına getirip şerbetini bununla verdikleri takdirde o tatlı bile artık kalori açısından yüksek bir kalori içermediği için hiçbir şekilde kilo aldırmıyor? dedi.

Sipahi, stevia bitkisinin kullanımını da gösterdi.

Sipahi, ? çayımıza bir yaprak batırıp şeker karıştırır gibi karıştıdıktan sonra, birkaç saniye sonra kendi tadını çaya veriyor. Normal çaydaki şeker oranında tatlı bir şekilde tüketebiliyoruz? şeklinde konuştu.

Rıdvan Yıldız adlı bir vatandaş ise annesi şeker hastası olduğu için steviayı tercih ettiklerini söyledi ve ilk defa kullanacaklarını belirtti.

Yıldız,? 100 gram kadar aldık, tatlandırıcı niyetine kullanacağız. Annem şeker hastası. Hem doğal şeker olduğu için tavsiye edildi bizde tavsiye üzerine aldık. İlk defa kullanacağız? dedi.

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.