YENİ BRANŞLAR HİZMETTE

YENİ BRANŞLAR HİZMETTE

Yeni hizmet binasında tüm birimleri ile hizmet vermeye başlayan Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde bölgede tek olma özelliği taşıyan çocuk nefrolojisi ve çocuk psikiyatrisi doktorları branşlarıyla ilgili bilinmesi gerekenleri anlattılar.

Düzce ve çevre illerde dahi bulunmayan yan dal branşlarından çocuk nefrolojisi, çocuk nörolojisi ve çocuk psikiyatrisi uzmanları Atatürk Devlet Hastanesinde hizmet vermeye başladı.

Çocuk Nefroloji Uzmanı Dr. Nadide Melike Sav ve Çocuk psikiyatri uzmanı Doktor Emsal Şan hem kendi bölümlerin tanıttılar hem de ailelere uyarılarda bulundular.

 

 

ANNE KARNINDA TESPİT EDİLİYOR

Çocuk Nefroloji Uzmanı Dr. Nadide Melike Sav, Nefrolojinin böbrek hastalıklarını içine alan bir dal olduğunu söyledi, Düzce?de kendisine gelen hasta sayının fazla olduğunu ancak çevre illerden daha fazla hasta geldiğini belirtti. Sav böbrek hastalıkları ile ilgili dikkat edilmesi gereken noktalara da değindi.

Sav,? Yeni doğan hastalar daha çok anne karnında tespit edilip gelebiliyor. Kadın doğum uzmanlarımız tarafından tespit ediliyor. Daha ileriki dönemde ki hastalarda tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonları, idrar yapamama ya da idrar kaçırma gibi problemleri olduğunda başvuruyorlar. Özellikle böbrek taşı olan hastalarımız için az tuzlu diyet, bol su tüketimi, çocukların idrarını bekletmemesi, kabız kalmamaları çok önemli. Onun dışında gazlı gıdalar tüketmemeleri gerekiyor? dedi.

 

YATIRARAK DA TEDAVİ EDİYORUZ

Hastalara uyguladıkları tedavi yöntemlerini anlatan Sav, yatırarak da tedavi ettiklerini söyledi, daha çok nakilli hastaların yatarak tedavi gördüğünü söyledi.

Sav,? Yatırarak da hastalarımızı tedavi ettiğimiz oluyor. Özellikle böbrek iltihapları, hem enfeksiyona bağlı hem de kullandığı ilaçlara bağlı olabilir ya da üst solunum enfeksiyonlarına bağlı böbreklerin etkilenmesi söz konusu olabiliyor. Bu tip hastaları yatırarak, sıvı kontrolünü yaparak, ihtiyacı olduğu besinleri sağlayarak ona göre tedaviler vererek servise yatırıp tedavi ettiğimiz hastalar var. Nakilli hastalarımızdan yatırdıklarımız oluyor? şeklinde konuştu. 

 

İLKOKUL VE ERGENLİK ÇAĞINDAKİ ÇOCUKLAR?

Çocuk psikiyatri uzmanı Doktor Emsal Şan ise oldukça fazla hasta popülâsyonu ile karşılaştıklarını söyledi, önceden çevre illere gitmek zorunda kalan hastaların artık rahatladığını belirtti. Şan, daha çok ilkokul ve ergenlik çağında ki çocukların kendisine başvurduğunu ifade etti.

Şan, ?Buraya 0-18 yaş aralığında çocuk ve ergenler geliyor. Daha çok ilkokul ve ergenlik çağı çocuklar geliyor. Okula başlama döneminde özellikle görülen uyum sorunları daha çok bunlarla karşılaştık. Tüm okul çağı çocuklarında görülen dikkat ve hiperaktivite sorunları, özellikle TEOG sınavları döneminde olduğumuz için sınav kaygıları çok fazla. İlaç tedavileri daha çok yapıyoruz. Ancak her hastanın ilaç kullanması gibi bir durum yok. Ona destekleyici terapilerle devam ettiğimiz hastalarda olabilmekte ama çoğunluk ilaç tedavilerini oluşturmaktadır? dedi.

 

KALİTELİ ZAMAN GEÇİRİN

Anne ve babalara uyarılarda bulunan Şan, ?kaliteli zaman geçirin? dedi, çocuklarla ilgili bilgileri en iyi ebeveynlerin bildiğini söyledi.

Şan,? Ben ailelere şunu öneriyorum, çocuğunuzla mutlaka vakit geçirin, iletişim kanallarınızı açın. Çocuğunuzun yaşadığı duygular neler kafasından geçenler nedir, günlük hayatında ne gibi sorunlarla karşı karşıya bunlar hakkında uyanık olun. Çocuğun duygularını anlamak aslında çok zor değildir. Gözüne bakarak hareketlerinden çoğu şeyi anlasınız. Bu konuda çocuğunuza ilgili ve alakalı olun. Çocuğunuzla her gün en az 15-20 dakika kaliteli zaman geçirin? ifadelerini kullandı.

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.