SIK GÖRÜLEN HASTALIK AMA..

SIK GÖRÜLEN HASTALIK AMA..

Çocuk Nefroloji uzmanı Doktor Nadide Melike Sav, özellikle böbrek hastalıklarında ailelerin bilinçli ve dikkatli olması gerektiğini savundu, idrar yolları enfeksiyonlarının dikkat edilmediğinde böbrekte kalıcı hasar bırakabileceğini söyledi.

Düzce ve çevre illerde dahi bulunmaya yan dal branşlarından çocuk Nefrolojisi Düzce Atatürk Devlet Hastanesinde hizmet vermeye başladı. Ana haber bültenimize konuk olan Nefroloji Uzman Doktor Nadide Melik Sav, Nefroloji ile ilgili bilinmesi gerekenleri, özellikle ailelerin dikkat etmesi gereken noktaları anlattı.

 

 

Nefroloji?yi ? çocukların böbrek hastalıkları? olarak tanımlayan Sav, Düzce başta olmak üzere çevre illerden de çok hasta geldiğini belirtti. Sav, çocuklarda böbrek hastalıklarının sık görüldüğünü ifade etti ancak ailelerin genellikle dikkat etmediğini söyledi.

Sav,? böbrek hastalıkları çocuklarda sık görülen bir hastalık ama aileler genellikle erteliyorlar. Örneğin çocuklarının gündüz çok tuvalete gitmelerini önemsemiyorlar. Gece idrar kaçırmaların da çocuk 13-14 yaşına geliyor hala normal olarak kabul ediyorlar. Çünkü ailesel bir yatkınlık oluyor genelde o yüzden aileler özümsemiş oluyorlar bu durumu normal geliyor getirmiyorlar. Bazen alttan ilginç hastalıklar çıkıyor? dedi.

Çocuklarda böbrek hastalığı olduğunu anlamanın kolay olduğunu ifade eden Sav, ailelerin dikkat etmesi gerek noktaları şu şekilde açıkladı.

Sav,? ailelerin çocuklarında böbrek hastalığı olduğunu anlamaları çok kolay. Normalde çocuğunuz iki saatten daha sık tuvalete gidiyorsa, geve bol miktarda idrar kaçırması, çok su tüketmesi, idrar yaparken yanması, idrarında kan olması, kabızlık ile birlikte olan idrar yolları iltihapları bunlar bizim dikkatimizi çekmeli? şeklinde konuştu.

Obezitenin özellikle kız çocuklarında böbrek hastalığı yaratabileceğini vurgulayan Sav, obezite hastalarını diyetisyene yönlendirdiğini ve ona göre tedavi uyguladığını belirtti.

Bebeklik döneminde geçirilen idrar yolu enfeksiyonlarının böbrekte kalıcı hasar bırakabileceğini söyleyen Sav, özellikle ateşli idrar yolu enfeksiyonlarına ailelerin dikkat etmesi gerektiğinin altını çizdi.

Sav,? Çocuklarımız bebekken bile idrar yolu enfeksiyonu geçirse bile çok önemli. Çünkü geçirilen idrar yolu enfeksiyonu böbrekte kalıcı hasara neden olabiliyor. Özellikle ateşli idrar yolu enfeksiyonları, aileler buna dikkat etmiyorlar çünkü, doktora gidiyorlar genellikle idrara bakılmıyor ateşlendiği zaman ama çocuk ayda bir ateşleniyor, karnı ağrıyor gidiyor antibiyotik alıyor. Bir ay sonra tekrar ediyor. Bu şekilde tekrar etmeler sonucunda çocuğun böbreğinde hasar gelişiyor? dedi.

 

 

 


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.