UZMANINDAN SICAK UYARISI

UZMANINDAN SICAK UYARISI

Düzce Atatürk Devlet Hastanesi İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Harun Olgun son günlerdeki bunaltan sıcaklarla ilgili önemli açıklamalarda bulundu. Olgun, aşırı sıcaklardan en çok etkilenen risk grubunu ve sıvı tüketiminde dikkat edilmesi gerekenleri anlattı.

İç hastalıkları Uzmanı Dr. Harun Olgun, aşırı sıcaklara karşı uyarıda bulundu, çocuklar ve 65 yaş üzeri vatandaşların mecbur kalmadıkça saat 10 ve 16 arasında dışarı çıkmamalarını istedi. Olgun özellikle kronik rahatsızlığı olanların daha dikkatli olması gerektiğini belirtti.

 

 

Olgun,  ?Son bir haftadır sıcaklar, mevsim normallerinin 8-10 derece üzerinde seyrediyor. Vatandaşlarımıza çok gerekmedikçe dışarıya çıkmamalarını öneriyoruz. Özellikle saat 10 ve 16 arasında, güneş ışınlarının en zararlı olduğu dönemde? Bu uyarımız özellikle çocuklar ve 65 yaş üzeri vatandaşlarımız için geçerli. Çünkü onlar mevsim değişikliği ve aşırı sıcaklara daha hassas oluyorlar. Tabi kronik rahatsızlığı olan hastalarımız da bu konuda risk altında. Tansiyon problemleri olan, şeker hastalığı, kalp hastalığı olan vatandaşlarımız bu konuda daha büyük bir risk taşımakta. Bu gibi hastalarımız sıvı kaybı ve aşırı sıcaklara çok daha hassas oluyor.? Dedi. 

Yazın nem ve sıcakla birlikte sıvı kaybının da çok fazla olduğunu söyleyen Olgun,  kaybedilen  sıvının zamanında alınması gerektiğini, idrar söktürücü, tansiyon ilacı, şeker ilacı kullanan hastalarda bu sıvı kayıplarının daha ön planda olduğunu vurguladı. Dışarıda çalışmak zorunda olan vatandaşlar için de şu uyarılarda bulundu:

 ?Onların da sıvı ve tuz kaybını yerine koymaları gerekiyor. Sadece su ile sıvı kaybını tamamlamamamız, tuz kaybını da göz önünde bulundurmamız lazım. Güneşten koruyucu açık renkli, bol kıyafetler öneriyoruz. Koyu ve sıkı elbiselerden kaçınsınlar ki terleme yolu ile vücut serinlemesini sağlayabilsinler. Şapka, güneş gözlüğü, şemsiye gibi gereçlerden mutlaka yararlanmaları gerekiyor. Tatil yöresinde bulunan vatandaşlarımız deniz ve havuzla yararlanırken, farkında olmadan güneş ışınlarının olumsuz etkilerine maruz kalabilmekteler. Sık sık gölge bir alanda istirahat etsinler. Güneş koruyucu kremlerin cildimi için önemi var. Güneş çarpmalarında korunmaları gerekiyor. Aksi durumda gerekli önlemleri alıp hastanelere başvurmaları gerekiyor. Basitçe, yoğun sıcağa maruz kaldığımızda su ve tuz kaybının yanı sıra, halsizlik, baş ağrıları, kas krampları, aşırı sıcak hissi gibi durumlarda güneş çarpması olabileceğini göz önünde bulundurup, sağlık kuruluşuna başvurmalarını öneriyoruz.?

   Yüksek sıcaklıklarda Çay değil, çok soğuk olmamak şartı ile herhangi bir sıvı kullanılmasını öneren Dr. Harun Olgun,  ayran, meyve suyu, soda gibi içecekler içilmesini tavsiye etti.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.