UZMANINDAN UYARILAR!

UZMANINDAN UYARILAR!

Ziraat Mühendisi Sadık Hasan Oruç, Düzceli üreticilerin en büyük derdi olan Amerikan Beyaz Kelebeği ile mücadele için önemli bilgiler verdi, zararlının iddia edildiği gibi havadan atılmadığını, Akdeniz?den gelen domates fidelerinin taşıdığını söyledi.

Yaz aylarında çiftçilerin en çok da fındık üreticilerinin en büyük derdinin Amerikan Beyaz Kelebeği olduğu biliniyor. İlgili kurumlar mücadele için çiftçiye destek olsa da bu zararlının kökü bir türlü kurutulamıyor.

 

 

Ziraat Mühendisi Sadık Hasan Oruç, Düzceli üreticilerin başına dert olan zararlı hakkında önemli bilgiler verdi.

Oruç,  ?Önce Amerikan Beyaz Kelebeğin biyolojisini bilmemiz lazım. Yılda 3 döl veren bir kelebek türü. Kelebekleri zarar vermez, larvaları, tırtılları zarar verir. Mücadelesinin 2 yöntemi vardır. Birincisi fenomen tuzaklarla ama tüm bölge bu tuzaklara geçmedikçe müdahale edemezsiniz. Fenomen tuzaklarla mücadele şöyle oluyor. Ocaklara, solüsyonlar sıkıyoruz. Bu solüsyon Amerikan kelebeğin çiftleşmemesini sağlıyor. Bu sayede yumurta bırakmasını engelliyor. İkinci yöntem ise yumurta ile mücadele, kimyasal bir mücadele. Yumurtayı bıraktığı zaman yapmamız gerekiyor. Bir de yumurtadan çıkan tırtılla mücadele, şu an bir iki firma üretti. Tırtılları direk öldüren kimyasal mücadele var. Ama şöyle bir sıkıntı var. Amerikan Beyaz Kelebekler, 3 döl veriyor. Bizim üreticimiz Haziran?da zarar verdiği görüyor. İlaçlamalar yapıyor. Ağustos ayında tekrar yeni döl çıktığında, ben nasıl olsa topladım diyor. Ama o döl seneye yumurta bırakıyor. Popülâsyon giderek artıyor? dedi.

 Amerikan Beyaz Kelebeğinin havadan Türkiye?ye atıldığı iddialarını da cevaplayan Oruç, zararlının Akdeniz?den gelen domates fideleriyle yayıldığını belirtti.

Oruç, ? Amerika dediğimizde aklımıza, bir ülkeyi sömüren, zarar veren aklımıza geliyor. Bu kelebeklerde bitkinin her şeyini yok ettiği için. Bir hoca buna bu ismi veriyor. Havadan falan atma yok. Buraya nasıl geldi. Genelde Akdeniz bölgesinde domates bahçelerinde vardı ve ilaçlaması orada yapılıyordu. Buraya da o domates fideleri ile geldi. Biz her zaman steril fidelerin alınmasını söyledik. 1 Liraya da 20 Kuruşa da fide vardır. 20 Kuruşluk fide dışarıda üretilmiştir. O fideye yumurta bırakmıştır. O şekilde yayıldı. Bitki ayrımı yapmaz. Önce yaprağı yer. Sonra yaprağın içeriğini yer. Ardından tomurcukları da yer.? Şeklinde bilgi verdi.

 En büyük zararın gelecek senenin fındığında görüleceğini dile getiren Oruç, ürünlerin zararlıdan larvaları yakan kimyasal mücadele ile kurtulacağını  vurguladı.

 Oruç, ?  Fındıkta, bir sene oluyor, bir sene olmuyor diye bir şey yok. Her sene olur fındık. Periyota girmesinin sebebi iyi besleyememek, iyi bakamamaktır. Genelde bizim çiftçimiz yılda bir azotlu gübreler atar. Onun dışında bahçesine ya 3 kere ya da 4 kere girer. Bir ay çalışmaz herhalde. Sürekli bakarsak verim artar.? Dedi.


SEN DE DÜŞÜNCELERİNİ PAYLAŞ!

Bu habere henüz yorum yapılmamıştır, ilk yapan siz olun!...



Bu sayfa da yer alan okur yorumları kişilerin kendi görüşleridir. Yazılanlardan duzcetv.com sorumlu tutulamaz.